Härkäpapu-nuudeliwokki näyttää ja maistuu hämmentävän paljon tavalliselta lihawokilta.

Rakastatko lihaa, mutta haluaisit silti vähentää sen syömistä? Kokosimme 12 herkullista vegevaihtoehtoa, joiden jälkeen et taatusti jää kaipaamaan mitään.

Moni jo tuntee härkiksen ja nyhtökauran, mifun ja murun sekä perinteisen soijarouheen. Voi tulla yllätyksenä, että lihalle on nykyään kymmeniä muitakin vaihtoehtoja, ja suurin osa niistä ei millään tavoin häviä eläinperäiselle ruoalle, päinvastoin. Nykyisistä lihankorvikkeista nauttii niin fleksaaja kuin vannoutunut pihvinpurijakin; useimmat niistä ovat myös täysin vegaanisia.

Testasimme tätä juttua varten ison määrän lihankorvikkeita, ja oli huikeaa huomata, kuinka naurettavan helppokäyttöisiä varsinkin tuoreemmat tulokkaat ovat.

Kokenut kokki onnistuu hyvin perinteisemmilläkin tuotteilla, kuten kuivatulla soijarouheella, mutta uutuuksilla ei voi mennä kukaan vikaan. Lihamainen maku ja rakenne jaksavat hämmentää, hyvässä mielessä.

Jos haluat bolognesesta täysin vegaanisen, korvaa quorn esimerkiksi soijatempellä.
Jos haluat bolognesesta täysin vegaanisen, korvaa quorn esimerkiksi soijatempellä.

Quorn ja soijatempe(h)

Sieniproteiinia eli mykoproteiinia sisältävä quorn on ollut jo pidempään kaupoissa. Quorn on vähärasvainen, mutta ei kuitenkaan vegaaninen, sillä se sisältää kananmunaa.

Tempe (tai usein myös tempeh) valmistetaan soijapavuista satoja vuosia vanhan indonesialaisen perinteen mukaan. Nykyään tempeä saa myös esimerkiksi härkäpavuista valmistettuna. Kiinteä kasviproteiini on maultaan pähkinäisen mieto.

Vegebolognese

4 annosta, valmistusaika 30 minuuttia

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 100 g siitakesieniä
  • 1 pkt (225 g) soijatempeä tai 1 ps (300 g) quorn-rouhetta
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • ½ tl fenkolinsiemeniä
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 2 rkl raastettua (vegaanista) parmesaania
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 3 rkl tomaattipyreetä
  • 1 dl vettä
  • ½ dl punaviiniä
  • 4 tl vaahterasiirappia tai 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl tuoretta (tai 1 ½ tl kuivattua) oreganoa hienonnettuna
  • lisukkeeksi 300 g spagettia
  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, hienonna myös siitakesienet. Raasta tempe. Jos käytät quornia, käytä se suoraan jäisenä.
  2. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia 5 minuuttia. Lisää siitakesienet ja jatka paistamista 2 minuuttia. Lisää tempe tai quorn ja kääntele sekaisin. Lisää soijakastike ja mausteet, jatka paistamista vielä 5 minuuttia.
  3. Raasta parmesaani. Lisää se ja kaikki loput ainekset kastikkeeseen. Hauduta miedolla lämmöllä 10 minuuttia.
  4. Keitä sillä aikaa spagetti suolalla maustetussa vedessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kääntele kastikkeeseen.

Näiden vegepatonkien jälkeen ei jää nälkä.
Näiden vegepatonkien jälkeen ei jää nälkä.

Delikaura

Delikaura on rapsakan herkullinen uutuustuote, joka sisältää kauran lisäksi muun muassa herne- ja härkä papuproteiinia. Jos et löydä Delikauraa, sen voi ohjeessa korvata esimerkiksi puolikkaalla paketilla tomaatinmakuista nyhtökauraa.

BBQ-kauralla täytetty patonki ja vegaaninen coleslaw

2 annosta, valmistusaika 25 minuuttia

  • 1 rkl öljyä
  • 1 pkt (120 g) Delikauraa (Savu-BBQ)
  • ½ dl makeaa thaichilikastiketta
  • ¼ dl teriyaki-kastiketta
  • 2 pientä patonkia tai 1 iso

Vegaaninen coleslaw

  • 1 litra (yhteensä) porkkana- ja kaaliraastetta
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 ½ dl vegaanista majoneesia
  • 1 tl kokojyväsinappia
  • 1 ½ rkl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  1. Tee ensin coleslaw. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi majoneesin joukkoon. Lisää sinappi, sitruunamehu, suola ja sokeri. Kuori ja raasta porkkanat ja kaalit. Sekoita maustetun majoneesin joukkoon, anna tekeytyä.
  2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista delikauraa 2 minuuttia. Lisää makea thaichilikastike ja teriyakikastike. Paista vain sen verran, että kauravalmiste muuttuu ihanan tahmeaksi.
  3. Puolita patongit pituussuunnassa ja täytä bbq-kauralla sekä coleslaw’lla. Leikkaa pienemmiksi paloiksi.

Vartissa valmistuva härkäpapu-nuudelivokki on arjen loistoruokaa.
Vartissa valmistuva härkäpapu-nuudelivokki on arjen loistoruokaa.

Beanit-härkäpapusuikaleet

Beanit-suikaleet eroavat härkiksestä siten, että niissä on rypsiöljyä, minkä ansiosta ne voi kipata suoraan rasiasta pannulle ja paistaa hetkessä rapeiksi. Härkiksen tavoin Beanit valmistetaan härkäpavusta ja herneproteiinista.

Härkäpapu-nuudelivokki

2 annosta, valmistusaika 15 minuuttia

  • 200 g pieniä parsakaalin nuppuja
  • 1 pkt (250 g) Beanit-suikaleita
  • 2 rkl öljyä

Kastike

  • ¾ dl soijakastiketta
  • ¾ dl juoksevaa hunajaa
  • 2 tl raastettua inkivääriä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 limetin mehu
  • 1 ½ tl srirachaa

Päälle

  • 2 rkl seesaminsiemeniä

Lisäksi

  • 200 g riisinuudeleita
  • öljyä
  • 4 kevätsipulin vartta
  • 1 ruukku korianteria
  1. Keitä ensin nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja lorauta joukkoon hieman seesamiöljyä. Hienonna korianteri ja kevätsipulinvarret. Pidä lämpimänä.
  2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Paista suikaleita noin 2 minuuttia kuumalla pannulla, lisää parsakaalin nuput joukkoon ja paista vielä minuutti. Kaada puolet kastikkeesta joukkoon ja kiehauta nopeasti niin, että suikaleista ja parsakaaleista tulee ihanan tahmaisia. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Tarjoa loppu kastike erikseen.
  3. Jaa nuudelit lautasten pohjalle. Nosta härkäpapu-parsakaaliseosta päälle.

Herkullinen, kanakeittoa muistuttava kasviskeitto valmistuu alle puolessa tunnissa.
Herkullinen, kanakeittoa muistuttava kasviskeitto valmistuu alle puolessa tunnissa.

Hälsan Kök -soijafileesuikaleet

Soijasta valmistetut Hälsan Kök -fileesuikaleet ovat valmiiksi maustettu kasvisvaihtoehto kanalle. Keittoa höystävät kinkunmakuinen kasvisleikkele tai vegepekoni.

Kanaton kanakeitto

4 annosta, valmistusaika 20 minuuttia

  • 50 g savukinkun makuista kasvisleikkelettä tai vegepekonia
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä
  • 1 ½ l kasvislientä
  • 1 tlk isoja valkopapuja
  • 1 pkt (320 g) Hälsan Kök -suikaleita
  • 100 g lehtikaalisuikaleita
  1. Suikaloi kasvisleikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Kuullota sipulia öljyssä 4 minuuttia. Lisää kasvisleikkeet ja valkosipuli ja jatka paistamista minuutin ajan. Lisää kasvisliemi. Valuta ja huuhdo pavut ja lisää liemeen. Keitä 5 minuuttia, eli sillä aikaa, kun paistat soijasuikaleet pakkauksen ohjeen mukaan pannulla tilkassa öljyä.
  3. Lisää suikaleet keittoon. Hienonna lehtikaali sekaan ja keitä vielä muutama minuutti, kunnes kaali pehmenee.

MUISTA MYÖS NÄMÄ:

Yosa Block

Kaurapala on kaurainen versio tutusta tofukimpaleesta. Sen voi paistaa uunissa sellaisenaan tai siivuttaa kastikkeisiin. Muista, että maustamatonkin versio sisältää suolaa.

Beyond Meat

Beyond Meatin burgerpihvit ovat etenkin paatuneille lihansyöjille suunnattu tuote, sillä niiden maku ja koostumus muistuttavat hämmentävän paljon lihaa. Menee hampurilaisen välissä kuin väärä raha.

Seitan

Seitan on lihaa muistuttava kasviproteiini, joka valmistetaan vehnägluteenista, kikherne­jauhoista, mausteista, öljystä ja vedestä. Seitanin tiivis rakenne muistuttaa lihaa. Seitanista valmistetaan muun muassa suositut Vöner-lastut, jotka ovat suomalainen vastine kebablihalle.

Kuivattu soija

Soijarouhe on yksi vanhimmista lihankorvikkeista ja vähärasvaisena vallan kelpo sellainen. Kuivahyllyn huokea perustuote vaatii kuitenkin liotuksen ja maustamisen. Jos et halua muhjua, paista rouhe ensin mausteöljyssä ja lisätä vasta sitten neste. Soijaa saa myös suikaleina.

Sirkkis

Sirkat ovat eläinperäinen lihankorvike, eivätkä siten sovi vegaaneille. Jauhelihaa muistuttava tuote sisältää sirkkajauhon lisäksi kasvisproteiinia.

Oumph!

Markkinoiden nimikummajainen valmistetaan soijasta. Siitä on saatavilla sekä maustamattomia että valmiiksi maustettuja tuotteita.

Vegejauhis

Esimerkiksi Lidlin Next Level -jauheliha muistuttaa ulkoisesti pakettia myöten jauhelihaa. Herkkusienestä, herne-, vehnä- ja soijaproteiinista valmistettu vegaanivalmiste on valmiiksi maustettu. Älä säikähdä voimakasta tuoksua, sillä paistaminen onneksi häivyttää sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset
Kuvat
Mikko Hannula