ET
Tarja Haloselle maistui grillimakkara 2000-luvulla vaalitilaisuuksissa. Kuvat: Kokemäen kunta, Helsingin kaupunginmuseo, Sanoma-arkisto, valmistajat
Tarja Haloselle maistui grillimakkara 2000-luvulla vaalitilaisuuksissa. Kuvat: Kokemäen kunta, Helsingin kaupunginmuseo, Sanoma-arkisto, valmistajat

Kyrsä, lenkura ja käikäle – makkara on yhä suomalaisten lempiruokaa. Muistatko 13 makkaran historiallista hetkeä?

Harva taitaa grillimakkaraa puraistessaan miettiä, että tässäpä yksi ihmiskunnan vanhimpia keksintöjä.

Varhaisimmat kirjalliset maininnat makkaroista ovat löytyneet nykyisen Irakin alueelta, missä sumerilaiset ovat popsineet makkaraa ainakin 5 000 vuotta sitten.

Suomeen makkaroiden teko kulkeutui hansakauppiaiden mukana. Kun Kokemäenkartanon ruoka-aitan sisältö kirjattiin vuonna 1547, mukana oli makkaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valtaosa makkaroista tehtiin pitkään kotona, sillä kylmälaitteiden puute esti pitkät kuljetusmatkat. Kaupallinen valmistus rajoittui lähinnä kaupunkeihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Makkarateollisuus oli kauan aikaa saksalaisten käsissä, minkä ansiosta makumaailmassa tuntuu yhä saksalainen perinne.

Perinteinen Suomimakkarakin on maustettu korianterilla ja inkiväärillä. Rohkeampi maustaminen hävisi sota-ajan myötä pitkäksi aikaa.

Makkaran menekki on viime vuosina laskenut, mutta silti noin 85 prosenttia suomalaisista grillaa tänä suvenakin makkaraa.

Makkaran historialliset hetket 

1547

Suomen varhaisin kirjallinen maininta makkarasta on Kokemäenkartanon ruoka-aitan inventaarista.

1896

Ensimmäinen suomenkielinen makkaratehtailija on K. O. Heikkilä. Hänen tehtaassaan liha hienonnetaan käsipelillä lihatukkien päällä. 

1920

Hakalan makkaratehdas alkaa valmistaa Suomi-makkaraa. Lenkki tunnetaan ainakin hampparinvääränä ja jätkänmakkarana.

1928

Lauantaimakkara valloittaa suomalaisten vatsat. Makkaran nimi on luultavasti mukailtu lyoninmakkarasta, jota taas on kutsuttu sunnuntaimakkaraksi. 

1950

Porilainen keksitään satakuntalaisessa osakunnassa. Kahden leipäpalan väliin laitetaan metsästäjänmakkaraa tai sipuliteemakkaraa, joka muuten on 1960-luvun loppuun asti miesten suosituin leikkelemakkara.

1953

Tapola alkaa valmistaa mustaamakkaraa. Resepti on 1800-luvulta, mutta verimakkaroita on valmistettu Suomessa jo 1500-luvulla. Alkujaan herkun nimi oli kuuma sian verimakkara.

1957

Sodan jälkeen makkaraan lisätään esimerkiksi maitojauhetta. Makkara-asetus määrittelee makkarat lihapitoisempaan A-luokkaan ja B-luokkaan, jossa saa vapaammin käyttää esimerkiksi perunajauhoja.

1960

Jääkaappien yleistyminen lisää teollisten makkaroiden myyntiä. Niitä varten kehitellään reseptejä, joista makkarakupit on suosittu 1960–70-luvuilla.

1963

Atria alkaa valmistaa lihaisaa kinkkumakkaraa, gotleria. Se saa pian kilpailijoita, joita kutsutaan gouteriksi. Nimi viittaa ranskan sanaan goûter, herkuttelija. Moni lapsi tosin pitää makkaran sisältämiä lihapaloja kaikkea muuta kuin herkkuna.

1963

HK alkaa valmistaa mak-karaa, jonka kuoreen painetaan mustikasta tehdyllä sinisellä väri-aineella sana lenkki-makkara. Tuotetta aletaan pian kutsua HK:n Siniseksi.


1969

Kuoreton Popsi-nakki tulee kaup-poihin. Heikki Kinnusen tähdittämästä nakkimainoksesta jää elämään lausahdus ”Montas söit?”

1976

Grillien tirinä saa uusia sävyjä, kun Kabanossi tulee markkinoille. Makkaran resepti kirjoitettiin suunnittelupalaverissa kertakäyttölautasen pohjaan.

1995

Tölkkiin pakatut soijanakot ilmestyvät kauppoihin. Kun nakon laittaa grilliin, se mitä todennäköisimmin räjähtää. 


Top 3 makkarat

Suomen myydyimmät ruokamakkarat ovat tutun turvallisia.

Lähde: K-ruokakaupat

  1. HK.n Sininen lenkki 
  2. Kivikylän wanhanajan nakki 
  3. Arlan HIillos-makkara 

Tämä on ET-lehden juttu, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät täältä.

60-luvulla oli ryynimakkaroita ja talousnakkeja.

Miksi artikkelissa ei mainittu nykyisiä, herkullisia Vegemakkaroita ?

Jotenkin halveeravasti kirjoitettu jostain nakoista.

Onko sipuliteemakkaraa vielä olemassa jossain muodossa ?

Korjaus tekstiin

Menisikö korjaustoive toimittajalle tätä kautta perille? Arlalla ei ole makkaroita. Hiillos on Atrian tuote kuten kuva kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla