Poks! Mitäs jos juoman joisikin suoraan pullosta? Ei taitaisi Pernod Ricardin mies sitä hyväksyä. Kuva: Shutterstock
Poks! Mitäs jos juoman joisikin suoraan pullosta? Ei taitaisi Pernod Ricardin mies sitä hyväksyä. Kuva: Shutterstock

No niin, samppanjahifistelijät, tämän tiedon jälkeen ne korkeareunaiset lasit pakataan sitten ullakolle.

Cin cin! Ihanasti tässä kippistellään näillä korkeareunaisilla viinilaseillamme, joissa kuplii Alkon kalleinta samppista. Voisiko elämä paremmalta maistua?

No ei varmasti. Mutta samppanja voisi. Sunday Telegraph -lehti täräytti viikonloppuna kaikkia korkeiden ja kapeiden lasien faneja tiedolla siitä, että hyvälaatuinen samppanja maistuu paremmalta "ihan tavallisesta valkkarilasista".

Lehden haastatteleman Pernod Ricard -alkoholiyhtiön viiniasiantuntijan Federico Lleonartin mukaan samppanjan tai hyvä kuohuviini pitäisi nauttia valkoviinilasista, jotta sen aromit puhkeavat täyteen kukkaan.

Entäs me tavikset, jotka juomme halpaa skumppaa? Meidän tulisi edelleen pitäytyä korkeissa laseissa, joissa kuohuviini pysyy viileänä kauemmin ja sen kuplan pääsevät paremmin esille.

Mitä Lleonart on mieltä muovisista kertislaseista? Sitä emme valitettavasti tiedä, ja ei kai sillä ole niin väliäkään, jos juoma on maksanut 6 euroa.

Viiniasiantuntija Tuomas Tantun valitsemat hyvät alle 10 euron kuohuviinit vasemmalta oikealle: Fiorentino Prosecco Extra Dry (9,97 €), Mistinguett Vintage Edition Rosé Brut (9,50 €), Castellblanch Rosado Cava Semi Seco (8,98 €), Cava Perelada Brut Reserva (9,99 €) ja Henkell Trocken Sekt Dry (9,98 €).

Lisää Tantun valitsemia halpoja ja hyviä viinejä täällä.

Lue myös:

Kuinka kauan avattu viini säilyy hyvänä?

Kuohuviini vai samppanja? Tätä mieltä ovat asiantuntijat

Mistä skumpan kuplat tulevat?

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.