Vegaaninen ruoka on edelleen trendeistä isoin – eikä se tarkoita vain salaatin puputtamista. Kuva: Shutterstock
Vegaaninen ruoka on edelleen trendeistä isoin – eikä se tarkoita vain salaatin puputtamista. Kuva: Shutterstock

Syksyn ruokatrendeistä tekee löytöjä sekä leipuri että oluen ystävä.

1. Bataatti on uusi lempikasvis. Sen voit kypsentää leivänpaahtimessa paahtoleiväksi tai paistaa ranskalaisiksi. Rapean bataattiranun salaisuus on maissitärkkelys.

2. Hullut yhdistelmät. Lähes joka viikko pinnalle pompsahtaa uusi, hauska fuusioruoka. Tunnetko jo sushidonitsin, crème brûlée -munkin ja sushihampurilaisen?

Kokeile itse: Hampurilaista tai kakkua! 6 hauskaa tapaa herkutella sushilla

3. Sateenkaaria ja galakseja. Koristelussa ja leivonnassa jatkuu hulluttelu. Donitsitaikinoita värjätään sateenkaaren väreillä ja kakkuja naamioidaan galakseiksi. Kuppikakkujen värikkäät pursotukset ovat saaneet nettikeskusteluissa lisänimen yksisarvisen kakka.

4. Lakritsi on uusi musta. Myös huippukokki Tomi Björck on lähtenyt mukaan lakubisnekseen LIQ-merkillään. Uusia lakuja löytyy mm. Björckin suosikkimakuna, joka on suolakaramelli.

5. Ruokaa leffaan! Pitkään elokuvateattereissa on popsittu vain irtokarkkeja ja poppareita, mutta kulinarismi hiipii myös näihin hiljaisiin saleihin. Helsingin Töölössä toimiva Korjaamo Kino tarjoilee saliin tapaksia ja viiniä. Syksyllä Kallion kaupunginosaan on avaamassa cocktailbaarin ja elokuvateatterin yhdistävä Riviera.

6. Nyt myydään luita. Luuliemi nousi ensin hitiksi USA:ssa. Nyt luut ovat täällä: viime Taste of Helsinki -tapahtumassa ravintola Grön tarjoili luuydinkastiketta, ja Gastro Café Kallion listalta löytyy paahdettuja ydinluita.

Vegaanisia kahviloita ja ravintoloita perustetaan jatkuvasti lisää.

7. Vegaaninen ruokavalio on edelleen trendeistä suurin ja nousevin. Pelkästään kasvisperäistä ruokavaliota noudattavat saavat yhä enemmän ääntään kuuluviin, ja vegaanisia kahviloita ja ravintoloita perustetaan jatkuvasti lisää.

8. Laatucocktail pullosta! Tekisikö mieli ihanaa drinkkiä, muttet viitsisi vääntäytyä baariin? Seuraavaksi voit nauttia taidolla valmistetut cocktailisi suoraan pullosta. Kotimaisen Paradise City Beveragen Negronia löytyy jo Alkosta.

9. Uussuomalainen keittiö. Suomalainen ruoka ei tarkoita enää vain läskisoosia ja karjalanpiirakoita, vaan monikulttuurisuus laajentaa kansalliskeittiötämme. Joko kokeilit somalialaista ruokaa tarjoavaa Camel Cafeta tai Helsingin Kontulassa toimivaa syyrialais­ravintolaa Nuuria?

10. Uusi suosikkibisse. Unohda vehnäolut ja valitse olutravintolassa Lambic! Se on uusi ”naisten olut”, jonka maku muistuttaa kuivaa sherryä sekä perinteistä siideriä.

11. Suomen ensimmäiset olutsommelierit ovat merkki siitä, että oluttrendi on tullut jäädäkseen. Bryggeri-ravintolan Olli Majanen kouluttautui Lontoon Beer Academyssa.

12. Espresso + tonic-vesi + muutama jääpala = viilein tapa juoda kahvia juuri nyt.

13. Drinkkilistalla gintonic? Voit käyttää tonic-veden valintaan vaikka enemmän aikaa kuin ginin hankkimiseen, sillä happaman karvailla kuplavesillä on nykyään Alkossa oma hyllynsä. Mauissa on nimittäin eroja!

14. Ruokamatkaaja buukkaa lippunsa tuhdin ruuan luvattuun maahan Georgiaan. Viini-intoilija taas suuntaa alkuviinien äärelle Sloveniaan.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.