Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Laihdutuskuurien suossa saattaa mennä sormi suuhun, mikä sekin on toki parempi kuin possumunkki. Selvitimme kaikkien suosikkikuurien plussat ja miinukset.

1. Melkoista aineenvaihdutakikkailua

Uusin villitys Hollywood-­tähtien keskuudessa on ravitsemusasiantuntija Haylie Pomroyn kehittämä The Fast Metabolism Diet, jonka avulla yritetään potkia aineenvaihdunta mahdollisimman kovaan­ vauhtiin. Maanantaisin ja tiistaisin vedetään­ hyviä hiilihydraatteja ja vihanneksia, jotta kehon­ stressitasot laskevat. Keskiviikkona ja torstaina tankataan proteiinia, joka vapauttaa­ vartaloon varastoituneen rasvan ja auttaa lihaksia­ kehittymään. Loppuviikko keskitytään pehmeisiin rasvoihin, minkä pitäisi­ kiihdyttää laardin sulamista. Kaiken kaikkiaan laihdutus kestää 28 päivää.

PLUSSAT: Aineen­vaihduntadieetillä­ ei tule syötyä ruoka­pahiksia, koska ateriat koostuvat käsittelemättömistä raaka-aineista. Valinnanvaraakin riittää, joten ruokavaliota voi muokata omien mieltymystensä mukaiseksi. Koska jokainen vaihe kestää vain pari päivä, kyllästymään ei ehdi.

MIINUKSET: Aterioiden kokoaminen vaatii vaivannäköä. Jos haluaa syödä kuin Haylien asiakkaat Reese Witherspoon ja Jennifer­ Lopez, pitää unohtaa vehnä, maissi, lehmän­maito, soija, sokeri, kofeiini, alkoholi, kuivatut hedelmät, hedelmämehut, makeutusaineet ja teolliset laihdutustuotteet. Niiden sijaan dieettikirja neuvoo pupeltamaaan esimerkiksi munakasta, kasviksia, kalaa ja lihaa.

2. Dieetillä! Ei dieetillä! Dieetillä!

Pätkäpaastojen idea on, että joinakin päivinä pärjätään muutamalla sadalla kilokalorilla ja muuten syödään normaalisti. The Fast Diet -pätkäpaasto tunnetaan myös 5:2-dieettinä. Numerot­ tarkoittavat, että kahtena päivänä viikossa saa syödä vain 500 kilokalorin edestä, viitenä tavalliseen­ tapaan.­ 2:2-systeemissä sinnitellään ensin kaksi viikkoa laihdutusdieetillä, toiset kaksi otetaan rennommin.

PLUSSAT: 5:2-dieetti ei tunnu laihikselta melkein ollenkaan, sillä siitä saa vapaata viitenä päivänä viikossa. Laihduttajan kilot kuitenkin karisevat, ellei lomapäivinä­ tule hotkittua ruokaa paastolla ansaitun kalorivajeen edestä. Asiantuntijoiden mukaan pätkäpaastoissa 2:2-malli on parempi kuin ­5:2-malli. 2:2-mallissa aineenvaihdunta ei hidastu,­ sillä laihdutuksesta pidetään välillä­ parin viikon tauko. Dieettiviikkojen aikana motivaatio säilyy ja laihduttaja voi oppia uusia ruokailutottumuksiakin.

MIINUKSET: Paastopäivät eivät­ yleensä auta terveellisen ruokavalion ja -rytmin omaksumista, ja paaston jälkeen ruoka saattaa maistua tavallista paremmin.­ Vähäruokaisina­ päivinä olo voi olla voimaton ja ruoka saattaa pyöriä mielessä. Myös sosiaaliset tilanteet saattavat olla kiusallisia, sillä dieettipäivinä tarjoiluista joutuu kieltäytymään. Päivät saa onneksi­ päättää itse, kunhan ne eivät osu peräkkäin.

Lue: Kaikki hittipaastosta: Näin helposti aloitat 5:2-dieetin

3. Armeijadieetti lupailee paljon

Klassinen lentoemäntä­dieetti joutaa jo arkistoon. Tämän hetken puhutuin pikalaihis on saanut innoituksensa puolustusvoimilta. Armeija­dieetin lupaukset ovat melkoiset: kolmessa päivässä pitäisi laihtua 4,5 kiloa ilman nälkää. Ruokavalio koostuu pääasiassa täysjyväpaahtoleivästä ja suolakekseistä, tonnikalasta ja kananmunista sekä hedelmistä ja vaniljajäätelöstä. Kolmen dieettipäivän jälkeen tulee pitää vähintään neljän päivän tauko. Kuukaudessa kiloja­ voi karista huikeimmillaan 18. Silloin tosin taukopäivinäkin kädet on teipattava selän taakse, sillä syödyn energiamäärän pitäisi­ jäädä alle 1500 kilokalorin.

PLUSSAT: Saa syödä jäätelöä! Saa juoda kahvia! Dieetti kestää vain kolme päivää!

MIINUKSET: Kuulostaa liian hyvältä ollakseen­ totta, mikä usein pitääkin paikkansa. Tiheästi ja pitkään toteutettuna dieetti on aika ankara. Kolmen päivän kituuttaminen­ saattaa toki toimia pikaisena turvotuksen poistajana.

Armeijadieetin esimerkkipäivä

  • Aamiainen: siivu cheddarjuustoa, pieni omena, 5 suolakeksiä
  • Lounas: keitetty kananmuna, viipale täysjyvä(paahto)leipää
  • Päivällinen: purkillinen tonnikalaa, puolikas banaani, 2,4 desilitraa vaniljajäätelöä

4. Syö kuin huippu-urheilija

Protaus on dieetti, jossa proteiinia syödään runsaasti mutta järkevästi. Männävuosien hittidieetistä karppauksesta protaus eroaa siten, että nyt suositaan vähärasvaisia lihoja eikä hiilihydraattien syömistä tarvitse lopettaa täysin. Protaaja suosii kalaa, pähkinöitä, öljyjä, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljatuotteita. Proteiinia eli valkuaista pitäisi saada 1,5–2 grammaa jokaista painokiloaan kohden. Jos laskee kaloreita, proteiinista tulisi saada 20–30 prosenttia päivän energiasta.

PLUSSAT: Proteiini teke­e nopeasti kylläiseksi ja pitää nälän kurissa.­ Protauksessa keskitytään ruuan määrän sijaan sen laatuun eikä laihduttajan tarvitse noudattaa tarkkaa ohjelmaa­ tai laskea kaloreita.­ Ruuan energiamäärää toki tarkkaillaan ja valitaan  mahdollisimman
kevyitä aterioita.

MIINUKSET: Tutkijat ovat erimielisiä siitä, mikä on sopiva ja turvallinen määrä proteiinia. Liiallinen lihan ja maitotuotteiden syönti voi altistaa syövälle ja verisuonisairauksille.

5. Elopaino ja hiilijalanjälki kuriin

Vegaani ennen kuutta -dieetillä syödään sen nimen mukaisesti­ vain kasvisruokaa kunnes ilta koittaa. Mark Bittmanin kehittelemä­ ruokavalio kannustaa keskittymään laatuun ja valitsemaan joka aterialla sen
terveellisemmän – ja samalla ympäristöystävällisemmän – vaihtoehdon.

PLUSSAT: Monen laihduttajan kompastuskivi on nimenomaan liian vähäinen­ kasvisten syönti. Vegaani ennen kuutta -dieetissä eli flexitarianismissa kasvisten osuus kasvaa kuin huomaamatta.

MIINUKSET: Jotta paino putoaa, kello kuuden jälkeen ei saa popsia ihan mitä sattuu. Edistystä ei tapahdu, jos hyvin alkaneen päivän päättää käsi syvällä sipsipussissa.

6. Luolamiehellä on paremmat eväät

Paleoruokavalion taustalla on ajatus siitä, että ihmis­keho on muuttunut kovin vähän sitten kivikauden.­ Ruoka sen sijaan­ on kehittynyt hurjasti. Prosessoidun ruuan uskotaan­ aiheuttavan joillekin oireita, koska esihistoriallisilta ajoilta peräisin olevat geenimme eivät ole pysyneet­ muutoksessa mukana.­ Paleoruokavalio pyrkii jäljittelemään metsästäjä-keräilijöiden ruokailutottumuksia. Ruuaksi kootaan siis lihaa, kalaa, tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja öljyjä­ – sillä erotuksella, että ainekset voi hakea kaupasta ilman­ päiväkausien juoksentelua keihäs olalla.­

PLUSSAT: Paleoruokavalion luvataan laskevan sydänsairauksien ja kakkostyypin diabeteksen puhkeamis­riskiä. Myös urheilusuoritusten pitäisi parantua ja auto­immuunisairauksien etenemisen hidastua. Olosta tulee energisempi ja unenlaatu paranee – kuten painoa pudottaessa­ yleensäkin.

MIINUKSET: Dieetin noudattaminen voi olla hankalaa, sillä moni ruoka joutuu kieltolistalle. Maitotuotteiden jättäminen voi aiheuttaa kalsiumin ja D-vitamiinin puutosta. Myös kovia rasvoja saattaa tulla syötyä liikaa, jos suosii kovasti punaista lihaa.

7. Kulinaristin valinta

Ranskalaiset ovat hoikkuuden ihannoinnissa maailman kärkipelureita, joten heidän laihdutusniksinsä jaksavat kiinnostaa vuodesta toiseen. Ranskalainen ravitsemusasiantuntija Jean-Michel Cohen valottaa voita ja kermaa rakastavien pariisilaisten salaisuuksia Pariisilainen dieetti­ -kirjassaan. Ranskalaislaihiksella vuorotellaan niukka­kalorisen kahvilavaiheen, hieman ruokaisamman bistrovaiheen ja kohtuullisesti pastaa ja leipää sallivan gourmetvaiheen välillä. Dieetissä suositaan kasviksia, kalaa­ ja lihaa, ja Cohenin kirjassa on myös paljon reseptejä­ herkuttelijalaihduttajalle.

PLUSSAT: Opettaa uusille ruokatavoille vähän kerrallaan. Ensin syödään kasviskeittoja ja smoothieita, sitten proteiinipainotteisesti ja lopuksi harjoitellaan kohtuutta.

KRITIIKKIÄ: Resepteistä kokkaaminen vaatii viitseliäisyyttä ja aikaa.

Lue: Onko pariisilainen dieetti seuraava ruokavillitys?

Lähteet: Chewfo.com, Menaiset.fi, Business Insider, Sheknows.com, Themilitarydiet.com, Thepaleodiet.com, Kilot veks 2/2014.

Lue myös:

Syötkö nälkään vai tylsyyteen? Kokeile dieetitöntä dieettiä!

Vinkki: Hyviä hiilareita saa esimerkiksi täysjyväviljoista, tummasta riisistä, kvinoasta, speltistä, hirssistä ja tattarista.

Vinkki: Proteiinin lähteinä kannattaa suosia vähärasvaisia vaihtoehtoja: nautaa, kanaa, riistaa, kalkkunaa ja kalaa. Kasvikunnan tuotteissakin
on proteiinia. Protaajalle sopivat hyvin esimerkiksi pavut ja linssit, herneet, täysjyväpasta, parsakaali sekä tofu.