Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Laihdutuskuurien suossa saattaa mennä sormi suuhun, mikä sekin on toki parempi kuin possumunkki. Selvitimme kaikkien suosikkikuurien plussat ja miinukset.

1. Melkoista aineenvaihdutakikkailua

Uusin villitys Hollywood-­tähtien keskuudessa on ravitsemusasiantuntija Haylie Pomroyn kehittämä The Fast Metabolism Diet, jonka avulla yritetään potkia aineenvaihdunta mahdollisimman kovaan­ vauhtiin. Maanantaisin ja tiistaisin vedetään­ hyviä hiilihydraatteja ja vihanneksia, jotta kehon­ stressitasot laskevat. Keskiviikkona ja torstaina tankataan proteiinia, joka vapauttaa­ vartaloon varastoituneen rasvan ja auttaa lihaksia­ kehittymään. Loppuviikko keskitytään pehmeisiin rasvoihin, minkä pitäisi­ kiihdyttää laardin sulamista. Kaiken kaikkiaan laihdutus kestää 28 päivää.

PLUSSAT: Aineen­vaihduntadieetillä­ ei tule syötyä ruoka­pahiksia, koska ateriat koostuvat käsittelemättömistä raaka-aineista. Valinnanvaraakin riittää, joten ruokavaliota voi muokata omien mieltymystensä mukaiseksi. Koska jokainen vaihe kestää vain pari päivä, kyllästymään ei ehdi.

MIINUKSET: Aterioiden kokoaminen vaatii vaivannäköä. Jos haluaa syödä kuin Haylien asiakkaat Reese Witherspoon ja Jennifer­ Lopez, pitää unohtaa vehnä, maissi, lehmän­maito, soija, sokeri, kofeiini, alkoholi, kuivatut hedelmät, hedelmämehut, makeutusaineet ja teolliset laihdutustuotteet. Niiden sijaan dieettikirja neuvoo pupeltamaaan esimerkiksi munakasta, kasviksia, kalaa ja lihaa.

2. Dieetillä! Ei dieetillä! Dieetillä!

Pätkäpaastojen idea on, että joinakin päivinä pärjätään muutamalla sadalla kilokalorilla ja muuten syödään normaalisti. The Fast Diet -pätkäpaasto tunnetaan myös 5:2-dieettinä. Numerot­ tarkoittavat, että kahtena päivänä viikossa saa syödä vain 500 kilokalorin edestä, viitenä tavalliseen­ tapaan.­ 2:2-systeemissä sinnitellään ensin kaksi viikkoa laihdutusdieetillä, toiset kaksi otetaan rennommin.

PLUSSAT: 5:2-dieetti ei tunnu laihikselta melkein ollenkaan, sillä siitä saa vapaata viitenä päivänä viikossa. Laihduttajan kilot kuitenkin karisevat, ellei lomapäivinä­ tule hotkittua ruokaa paastolla ansaitun kalorivajeen edestä. Asiantuntijoiden mukaan pätkäpaastoissa 2:2-malli on parempi kuin ­5:2-malli. 2:2-mallissa aineenvaihdunta ei hidastu,­ sillä laihdutuksesta pidetään välillä­ parin viikon tauko. Dieettiviikkojen aikana motivaatio säilyy ja laihduttaja voi oppia uusia ruokailutottumuksiakin.

MIINUKSET: Paastopäivät eivät­ yleensä auta terveellisen ruokavalion ja -rytmin omaksumista, ja paaston jälkeen ruoka saattaa maistua tavallista paremmin.­ Vähäruokaisina­ päivinä olo voi olla voimaton ja ruoka saattaa pyöriä mielessä. Myös sosiaaliset tilanteet saattavat olla kiusallisia, sillä dieettipäivinä tarjoiluista joutuu kieltäytymään. Päivät saa onneksi­ päättää itse, kunhan ne eivät osu peräkkäin.

Lue: Kaikki hittipaastosta: Näin helposti aloitat 5:2-dieetin

3. Armeijadieetti lupailee paljon

Klassinen lentoemäntä­dieetti joutaa jo arkistoon. Tämän hetken puhutuin pikalaihis on saanut innoituksensa puolustusvoimilta. Armeija­dieetin lupaukset ovat melkoiset: kolmessa päivässä pitäisi laihtua 4,5 kiloa ilman nälkää. Ruokavalio koostuu pääasiassa täysjyväpaahtoleivästä ja suolakekseistä, tonnikalasta ja kananmunista sekä hedelmistä ja vaniljajäätelöstä. Kolmen dieettipäivän jälkeen tulee pitää vähintään neljän päivän tauko. Kuukaudessa kiloja­ voi karista huikeimmillaan 18. Silloin tosin taukopäivinäkin kädet on teipattava selän taakse, sillä syödyn energiamäärän pitäisi­ jäädä alle 1500 kilokalorin.

PLUSSAT: Saa syödä jäätelöä! Saa juoda kahvia! Dieetti kestää vain kolme päivää!

MIINUKSET: Kuulostaa liian hyvältä ollakseen­ totta, mikä usein pitääkin paikkansa. Tiheästi ja pitkään toteutettuna dieetti on aika ankara. Kolmen päivän kituuttaminen­ saattaa toki toimia pikaisena turvotuksen poistajana.

Armeijadieetin esimerkkipäivä

  • Aamiainen: siivu cheddarjuustoa, pieni omena, 5 suolakeksiä
  • Lounas: keitetty kananmuna, viipale täysjyvä(paahto)leipää
  • Päivällinen: purkillinen tonnikalaa, puolikas banaani, 2,4 desilitraa vaniljajäätelöä

4. Syö kuin huippu-urheilija

Protaus on dieetti, jossa proteiinia syödään runsaasti mutta järkevästi. Männävuosien hittidieetistä karppauksesta protaus eroaa siten, että nyt suositaan vähärasvaisia lihoja eikä hiilihydraattien syömistä tarvitse lopettaa täysin. Protaaja suosii kalaa, pähkinöitä, öljyjä, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljatuotteita. Proteiinia eli valkuaista pitäisi saada 1,5–2 grammaa jokaista painokiloaan kohden. Jos laskee kaloreita, proteiinista tulisi saada 20–30 prosenttia päivän energiasta.

PLUSSAT: Proteiini teke­e nopeasti kylläiseksi ja pitää nälän kurissa.­ Protauksessa keskitytään ruuan määrän sijaan sen laatuun eikä laihduttajan tarvitse noudattaa tarkkaa ohjelmaa­ tai laskea kaloreita.­ Ruuan energiamäärää toki tarkkaillaan ja valitaan  mahdollisimman
kevyitä aterioita.

MIINUKSET: Tutkijat ovat erimielisiä siitä, mikä on sopiva ja turvallinen määrä proteiinia. Liiallinen lihan ja maitotuotteiden syönti voi altistaa syövälle ja verisuonisairauksille.

5. Elopaino ja hiilijalanjälki kuriin

Vegaani ennen kuutta -dieetillä syödään sen nimen mukaisesti­ vain kasvisruokaa kunnes ilta koittaa. Mark Bittmanin kehittelemä­ ruokavalio kannustaa keskittymään laatuun ja valitsemaan joka aterialla sen
terveellisemmän – ja samalla ympäristöystävällisemmän – vaihtoehdon.

PLUSSAT: Monen laihduttajan kompastuskivi on nimenomaan liian vähäinen­ kasvisten syönti. Vegaani ennen kuutta -dieetissä eli flexitarianismissa kasvisten osuus kasvaa kuin huomaamatta.

MIINUKSET: Jotta paino putoaa, kello kuuden jälkeen ei saa popsia ihan mitä sattuu. Edistystä ei tapahdu, jos hyvin alkaneen päivän päättää käsi syvällä sipsipussissa.

6. Luolamiehellä on paremmat eväät

Paleoruokavalion taustalla on ajatus siitä, että ihmis­keho on muuttunut kovin vähän sitten kivikauden.­ Ruoka sen sijaan­ on kehittynyt hurjasti. Prosessoidun ruuan uskotaan­ aiheuttavan joillekin oireita, koska esihistoriallisilta ajoilta peräisin olevat geenimme eivät ole pysyneet­ muutoksessa mukana.­ Paleoruokavalio pyrkii jäljittelemään metsästäjä-keräilijöiden ruokailutottumuksia. Ruuaksi kootaan siis lihaa, kalaa, tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja öljyjä­ – sillä erotuksella, että ainekset voi hakea kaupasta ilman­ päiväkausien juoksentelua keihäs olalla.­

PLUSSAT: Paleoruokavalion luvataan laskevan sydänsairauksien ja kakkostyypin diabeteksen puhkeamis­riskiä. Myös urheilusuoritusten pitäisi parantua ja auto­immuunisairauksien etenemisen hidastua. Olosta tulee energisempi ja unenlaatu paranee – kuten painoa pudottaessa­ yleensäkin.

MIINUKSET: Dieetin noudattaminen voi olla hankalaa, sillä moni ruoka joutuu kieltolistalle. Maitotuotteiden jättäminen voi aiheuttaa kalsiumin ja D-vitamiinin puutosta. Myös kovia rasvoja saattaa tulla syötyä liikaa, jos suosii kovasti punaista lihaa.

7. Kulinaristin valinta

Ranskalaiset ovat hoikkuuden ihannoinnissa maailman kärkipelureita, joten heidän laihdutusniksinsä jaksavat kiinnostaa vuodesta toiseen. Ranskalainen ravitsemusasiantuntija Jean-Michel Cohen valottaa voita ja kermaa rakastavien pariisilaisten salaisuuksia Pariisilainen dieetti­ -kirjassaan. Ranskalaislaihiksella vuorotellaan niukka­kalorisen kahvilavaiheen, hieman ruokaisamman bistrovaiheen ja kohtuullisesti pastaa ja leipää sallivan gourmetvaiheen välillä. Dieetissä suositaan kasviksia, kalaa­ ja lihaa, ja Cohenin kirjassa on myös paljon reseptejä­ herkuttelijalaihduttajalle.

PLUSSAT: Opettaa uusille ruokatavoille vähän kerrallaan. Ensin syödään kasviskeittoja ja smoothieita, sitten proteiinipainotteisesti ja lopuksi harjoitellaan kohtuutta.

KRITIIKKIÄ: Resepteistä kokkaaminen vaatii viitseliäisyyttä ja aikaa.

Lue: Onko pariisilainen dieetti seuraava ruokavillitys?

Lähteet: Chewfo.com, Menaiset.fi, Business Insider, Sheknows.com, Themilitarydiet.com, Thepaleodiet.com, Kilot veks 2/2014.

Lue myös:

Syötkö nälkään vai tylsyyteen? Kokeile dieetitöntä dieettiä!

Vinkki: Hyviä hiilareita saa esimerkiksi täysjyväviljoista, tummasta riisistä, kvinoasta, speltistä, hirssistä ja tattarista.

Vinkki: Proteiinin lähteinä kannattaa suosia vähärasvaisia vaihtoehtoja: nautaa, kanaa, riistaa, kalkkunaa ja kalaa. Kasvikunnan tuotteissakin
on proteiinia. Protaajalle sopivat hyvin esimerkiksi pavut ja linssit, herneet, täysjyväpasta, parsakaali sekä tofu.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.