Keiton mausteet lisäävät kylläisyyden tunnetta. Paita, huivi ja keittolautanen, Stockmann. Kaikki jutun kuvat: Pia Inberg
Keiton mausteet lisäävät kylläisyyden tunnetta. Paita, huivi ja keittolautanen, Stockmann. Kaikki jutun kuvat: Pia Inberg

Voisiko sekä nautiskella ruuasta että laihtua? Kyllä vain, trendikäs
pariisilainen ruoka­valio sallii satunnaiset ­herkkuhetket.

Pariisilaisen dieetin tavoite on tehdä kohtuullisesta ja nautinnollisesta ruokavaliosta elämän­tapa. Raaka-aineet ovat tuoreita ja annoskoot riittävän pieniä – ja kuten pariisilaisteemaan sopii, ruuat syödään rauhassa nautiskellen ja valmispöperöille nyrpistetään nenää. On myös tärkeää juoda riittävästi vettä.

Kaloreita ei tässä ruokavaliossa lasketa eikä verensokeria pidetä yllä välipaloilla. Herkut sallitaan, kunhan nautiskelun paikkaa niin sanotulla tasapainottavalla aterialla. Se voi olla vaikkapa yksi sokeroimaton jogurtti.

Pariisilainen dieetti on kolmiosainen: siihen kuuluvat kahvila-, bistro- ja gourmet-vaihe.

Kahvilavaihe on nopea, enintään kymmenen päivää kestävä tehostartti. Silloin nautitaan nesteitä: soseita,­ keittoja, smoothieita ja juomia. Tässä vaiheessa vaa’an lukema saattaa heilahtaa alaspäin jopa päivittäin. Moni­vitamiinitabletti takaa, että ravinto­aineita saa tarpeeksi.

Jos alku tuntuu turhan rajulta, dieetin voi aloittaa myös bistrovaiheesta. Vaiheiden järjestystä voi vaihdella muutenkin vaikkapa palaamalla­ kolmannesta vaiheesta toiseen tai ensimmäiseen.
Bistrovaihekin on niukkakalorinen, mutta pastasta, perunasta ja vaaleasta leivästä on ­lupa nauttia hieman. Painon tulisi pudota 3,5–5 kiloa kolmessa viikossa.

Gourmet-vaiheessa mikään ruoka-aine ei ole pannassa, kunhan muistaa kohtuuden. Painon pitäisi pudota 3,5–5­ kiloa ensimmäisen kuukauden aikana ja myöhemmin 2,5–4 kiloa kuussa. Jos tuloksia ei synny tarpeeksi nopeasti, voit palata hetkeksi ­aiempiin vaiheisiin.

Kun tavoitepaino on saavutettu, ruokavalio rakennetaan niin, että viikossa on yhdeksän rajoittamatonta ateriaa ja viisi vähäkalorista ateriaa.

Kahvilavaiheen esimerkkipäivä

Aamiainen: Monivitamiini- ja magnesiumtabletti, ­banaani-päärynäpirtelö.
Lounas: 200 g kesäkurpitsaa ja 115 g raejuustoa, kuusi saksanpähkinän puolikasta.
Päivällinen: Kasviskeitto kasvisliemeen, jälkiruuaksi yksi hedelmä.

Keitto kahvilavaiheeseen: Mausteinen porkkanakeitto

4 annosta
(noin 80 kcal/annos)
Valmistusaika: 40 minuuttia

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
450 g porkkanaa
1 rkl hyvää oliiviöljyä
¼ tl paprikajauhetta
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
ripaus kurkumaa ja jauhettua ­korianteria
1 l kasvislientä
suolaa maun mukaan

lisäksi:
pari ruokalusikallista mausta­matonta kevyttä jogurttia
silputtua korianteria

1. Silppua kuorittu sipuli ja ­valkosipulinkynnet. Kuori ja ­paloittele pork­kanat.
2. Kuullota silput öljytilkassa kattilan pohjalla ja lisää mausteet. Kuumenna sekoitellen pari minuuttia.
3. Lisää kuoritut ja paloitellut porkkanat ja kuullota edelleen käännellen noin 2 minuuttia.
4. Lisää kasvisliemi ja keitä, kunnes porkkanapalat ­pehmenevät.
5. Soseuta sauvasekoittimella ja tarkista maku. Nauti jogurtilla
ja korianterilla koristeltuna.

Bistrovaiheen esimerkkipäivä

Aamiainen: Kahvia tai mustaa teetä, 175 g jogurttia.
Lounas ja päivällinen: Mielin määrin salaattia sekä keitettyjä vihanneksia ja 85 g kalaa tai lihaa.
Jälkiruuaksi hedelmä ja 175 g vähärasvaista jogurttia. Jälkiruuan voi säästää myös ­iltapalaksi.

Salaatti bistrovaiheeseen: Neulapapu-savukalkkunasalaatti ja pinjansiemenkastike

Lämmin salaatti kruunataan lämpimällä pinjansiemenkastikkeella.
Astia kuvausrekvisiittaa. Muut Stockmann.

1 annos (noin 380 kcal)
Valmistusaika: 15 minuuttia

50 g vihreitä ohuita papuja
30 g sokeriherneen palkoja
vettä ja suolaa keittämiseen
⅓ keskikokoista kesä­kurpitsaa
5–6 keskikokoista herkkusientä
150 g savukalkkunaa ohuina siivuina
1 ½–2 dl rapeaa salaatti­seosta

kastike:
1 ½ rkl oliiviöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi
2 rkl pinjansiemeniä
1 ½ rkl sitruunanmehua
maun mukaan suolaa ja ­rouhittua mustapippuria

1. Poista pavuista kannat ja ryöppää ne sekä sokeriherneenpalot nopeasti napakan pehmeiksi, eli keitä niitä reilusti suolalla maustetussa vedessä
2 minuutin ajan. Valuta pois keitinvesi ja upota pavut ja
palot heti jääkylmään veteen. Näin niiden väri säilyy.
2. Leikkaa kesäkurpitsa ja herkkusienet paloiksi ja paista pannulla tilkassa öljyä kauniin kullanruskeiksi.
3. Yhdistä kulhoon paistettu herkkusieni-kesäkurpitsaseos ja hyvin valutetut, pienemmiksi pilkotut herneenpalot ja pavut. Lisää myös pilkotut kalkkuna­siivut.
4. Valmista kastike. Kuumenna öljy pannulla, lisää murskattu valkosipulinkynsi ja pinjansiemenet. Kuullota parin minuutin ajan, kunnes siemenet ovat kauniin kullanruskeita. Nosta pannu liedeltä ja lisää sitruunanmehu, suola ja pippuri.
5. Sekoita lämmin pinjansiemenkastike kasvisten joukkoon kulhossa juuri ennen tarjoilua. Lisää lopuksi revittyä salaattiseosta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippurirouhetta. Nauti heti.

Leipä bistrovaiheeseen: Lohi-avokado-uppomunatoast

Uppo­munan löysä sisus korvaa salaatinkastikkeen lohi-avokado­leivässä.
Lautaset ja paita, Stockmann.

1 annos (noin 490 kcal)
Valmistusaika: noin 20 minuuttia

1 viipale ruispaahtoleipää
½ tl margariinia voiteluun
1 kourallinen tuoretta rucolaa ja pinaattia­
½ pieni avokado
75 g graavilohta
uppomuna:
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ l vettä
1 rkl väkiviinietikkaa keittämiseen

1. Valmista ensin uppomuna. Lisää kiehuvaan veteen 2 rkl etikkaa ja riko kananmuna­ esimerkiksi pieneen kahvikuppiin. Laske rikottu kananmuna kiehuvaan, etikalla maustettuun veteen ja kerää reikäkauhalla valkuaisrippeet hellästi keltuaisen ympärille. Keitä pari kolme minuuttia. Keltuainen saa jäädä löysäksi. Nosta kananmuna reikäkauhalla hetkeksi valumaan talouspaperin päälle.
2. Paahda leipä ja voitele se ohuesti margariinilla. Lisää päälle huuhdottua ja kuivattua rucolaa sekä pinaattia, ­viipaloitua avokadoa, graavilohta ja lopuksi­ uppomuna.
3. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella.

Gourmet-vaiheen esimerkkipäivä

Aamiainen: 30 g leipää, 2 tl voita, 175 g rasvatonta jogurttia, hedelmä.
Lounas: Tuoreita sekä keitettyjä kasviksia ja 175 g rasvatonta lihaa. Jälkkäriksi hedelmä ja 30 g kovaa juustoa.
Päivällinen: Kuten lounas, mutta lisäksi 100 g leipää, pastaa tai riisiä sekä 1 tl rasvaa.

Kalaa gourmet-vaiheeseen: Paistettua vaaleaa kalaa ja fenkoli-kirsikkatomaattikastike

Fenkoli-kirsikka­tomaattikastike toimii annoksessa sekä lisäkkeenä että kastikkeena. Lautanen, huivi ja tekstiili, Stockmann.

1 annos (noin 320 kcal)
Valmistusaika: noin 20 minuuttia­

125 g vaaleaa kalafileetä, kuten siikaa tai kuhaa
1–2 tl hyvää oliiviöljyä
maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria

lisäksi:
½ pieni fenkoli
½ sipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
¾ dl kuivaa valkoviiniä
1 dl hyvää kasvislientä
6 kirsikkatomaattia

1. Valmista ensin kastike. Paloittele­ siistitty fenkoli laakealle pannulle ja lisää kuorittu ja suikaloitu sipuli sekä murskattu valkosipulinkynsi. Mausta suolalla ja pippurilla.
2. Paista käännellen, kunnes fenkoli on pehmennyt eli noin 5 minuuttia. Lisää kasvisliemi, viini ja halkaistut kirsikka­tomaatit. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.
3. Paista kastikkeen kypsyessä kalafilee kohtalaisen kuumalla pannulla molemmin puolin öljytilkassa kypsäksi ja kauniin kullankeltaiseksi. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Tarjoa heti kastikkeen kanssa.

Jälkkäri gourmet-vaiheeseen: Limetti-jogurttikakku
ja vadelmia

Ranskalaiseen tyyliin valmistettu kevyt jälkkäritorttu syntyy jogurtista ja kananmunista. Lautaset, Stockmann.

6 annosta (noin 220 kcal/annos)
Valmistusaika: noin 15 minuuttia + 45 minuutin paistoaika

4 munaa
¾ dl erikoishienoa sokeria
3 rkl vehnäjauhoa
5 dl kreikkalaista jogurttia
1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu­ mehu
tomusokeria koristeluun
korppujauhoa ja margariinia vuoan voiteluun

tarjoiluun:
maustamatonta jogurttia ja vadelmia­

1. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 20–22 sentin irtopohja­vuoka.
2. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää­ sekaan jauhot, jogurtti, sitruunankuori- ja mehu.
3. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto keltuaisseoksen sekaan.
4. Kaada seos voideltuun vuokaan ja paista uunissa keskitasolla 180 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsää.
5. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ennen kuin irrotat sen.
6. Tarjoa jogurtin ja vadelmien kanssa tomusokerilla koristeltuna.

Lue myös:

Onko pariisilainen dieetti seuraava ruokavillitys? Jan Erola laihtui 10 kiloa kolmessa viikossa