Lue nämä ruokafaktat, niin saatat yllättyä.

Suomalaisten ruokavalio on epäterveellisempää kuin aiemmin, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n FINRISKI 2012 -tutkimuksesta. Viime vuosina ruokavalion sisältämän tyydyttyneen rasvan ja ruuasta saadun kolesterolin määrät ovat lisääntyneet.

Jos kuvittelit syöväsi oikein, kannattaa lukea seuraavat neljä ruokafaktaa – saatat yllättyä.

1. Hedelmämehu ei ole virvoitusjuomaa vähäsokerisempi vaihtoehto.

Lasillisessa eli noin 2 desilitrassa kaupan omenamehua on noin 84 kilokaloria energiaa ja 20 grammaa erilaisia sokereita. Samassa määrässä Coca-Colaa on 84 kilokaloria ja 21,2 grammaa sokeria. Ero ei ole suuri, joten paras vaihtoehto onkin tuorepuristettu ja sokeroimaton appelsiinimehu tai vihermehu.

2. Kaikki ravintokuitu ei ole sitä, miltä kuulostaa.

Monet kuitupitoiset tuotteet sisältävät luonnollisten kuitujen, joita saa esimerkiksi täysjyväviljasta, vihanneksista ja hedelmistä, lisukkeina inuliinia, maltodekstriiniä ja polydekstroosia, jotka ovat elintarviketeollisuudessa käytettyjä lisäaineita. Näillä lisäaineilla tuotteiden kuitupitoisuudet saadaan näyttämään suuremmilta.

3. Kasvikset eivät ole välttämättä parhaita raakana.

Se, onko kasviksen ravintoainepitoisuus korkeimmillaan keitettynä, raakana tai jotenkin muuten valmistettuna, riippuu valmistusmenetelmistä, kasviksesta ja sen ravintoarvoista. Esimerkiksi tomaatista saa valmistettuna enemmän antioksidanttista lykopeenia kuin raakana syötynä.

4. Salaatinkastike on hyvä vaihtoehto.

Kasvisten syöminen rasvan kanssa auttaa vartaloa imeyttämään kasvisten ravintoaineita. Salaatinkastikkeen pitäisi olla rasvapitoista, jos salaatista löytyy vaikkapa tomaattia, porkkanoita ja paprikaa, jotka sisältävät  rasvaliukoisia karotenoideja.

Lähde: TIME

Lue myös:

Syötkö tietämättäsi myrkkyä? Kolme haitallista arkiruokaa

 
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.