Yhtä ainoaa totuutta ruokien säilömisestä ei ole, vaan kyse on pitkälti makuasioista. Kuva: Shutterstock
Yhtä ainoaa totuutta ruokien säilömisestä ei ole, vaan kyse on pitkälti makuasioista. Kuva: Shutterstock

Juupas vai eipäs, tässä on kaksi koulukuntaa.

Monen kesäherkun oikeaoppinen säilytys ei ole mikään simppeli juttu. Toiset haluavat kesän maut jääkaappikylminä, toisten mielestä viileys ei tee hyvää herkkujen rakenteelle. Loppujen lopuksi kyse taitaakin olla makuasioista.

Jos et tiedä kuuntelisitko itseäsi vai anoppiasi, harkitse Marttojen kotitalousneuvoja Arja Hopsu-Neuvosen kertomaa helppoa nyrkkisääntöä: katso kaupassa, miten elintarvikkeita säilytetään. Jos ne ovat huoneenlämmössä, säilyvät ne myös kotona niin.

Tomaatti, kurkku ja peruna

Useimpien mielestä tomaatin ja kurkun maku paranee, kun ne kypsyvät huoneenlämmössä. Jääkaapissa perunan tärkkelys reagoi kylmän kanssa, ja maku ja rakenne saattavat muuttua. Myös Hopsu-Neuvosen tuomio oli yksiselitteinen: jääkaapissa tomaateista ja kurkuista tulee mauttomia ja vettyneitä. Kurkku saattaa jopa paleltua ja mennä syömäkelvottomaksi. Seriouseats-sivusto testasi tomaattien säilyvyyttä eri paikoissa ja tuli yhteen loppupäätelmään: paras tapa säilöä tomaatit ja kurkku riippuu siitä, miten kauan niiden haluaa säilyvän, minkälainen sisälämpötila asunnossa on ja mitä lajiketta käyttää. Helteellä ne saattavat kuitenkin pilaantua huoneenlämmössä nopeammin kuin jääkaapissa.

Mansikat ja kirsikat

Kirsikoita suositellaan säilöttävän kylmässä, sillä joidenkin tutkimusten mukaan kirsikat pilaantuvat huoneenlämmössä yhdessä tunnissa saman verran kuin koko päivän aikana jääkaapissa. Mansikoiden kanssa saa olla tarkkana: älä huuhtele niitä ennen jääkaappiin laittamista. Ne imevät veden kuin pesusienet ja pilaantuvat kosteuden takia nopeammin jopa kylmässä jääkaapissa. Toisaalta nämä kesäherkut tulee usein syötyä parempiin suihin pian ostamisen jälkeen.

Suklaa ja kananmunat

Hopsu-Neuvosen mukaan kananmunia ei tarvitse säilöä jääkaapissa, mutta siitä ei myöskään ole mitään haittaa. Moni säilyttää kananmunia kylmässä, jotta niiden käyttöikä pitenisi. Suklaa taas sulaa helteellä käsiin, ja moni turvautuu silloin jääkaappiin. Siinä tapauksessa kannattaa antaa suklaan levähtää huoneenlämmössä ennen syömistä, jotta maku pääsee oikeuksiinsa.

Mihin koulukuntaan sinä kuulut? Äänestä!

Kysely

Mitkä näistä kuuluvat sinun mielestäsi säilyttää jääkaapissa?

Kananmuna
Kananmuna
72.5%
Peruna
Peruna
70.3%
Mansikka
Mansikka
61.9%
Kirsikka
Kirsikka
55.8%
Kurkku
Kurkku
55.8%
Tomaatti
Tomaatti
33.5%
Suklaa
Suklaa
21.7%
Ääniä yhteensä: 331
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15