Kurkuma sopii täydellisesti hedelmäsmoothieen. Kuva: Shutterstock
Kurkuma sopii täydellisesti hedelmäsmoothieen. Kuva: Shutterstock

Hittimauste taipuu vaikka mihin. Poimimme herkullisimmat vinkit ja reseptit.

Supertrendikäs kurkuma antaa ruualle upean keltaisen värin ja sopii yllättävän moneen tarkoitukseen.

Moni on innostunut mausteesta myös sen terveysvaikutusten vuoksi. Kurkumaa on käytetty tuhansien vuosien ajan intialaisessa ja kiinalaisessa lääkinnässä. Sen on sanottu auttavan muun muassa painonhallinnassa, tulehduksissa, ruuansulatuksessa ja monissa sairauksissa. Marylandin yliopiston mukaan aiheesta tarvittaisiin kuitenkin lisää ihmisillä tehtyjä tutkimuksia.

Intialaisen ayurveda-perinteen mukaan ripaus mustapippuria tehostaa kurkuman terveysvaikutuksia.

Esimerkiksi näin voit käyttää kurkumaa:

1. Smoothie

Lisää ripaus kurkumaa hedelmäsmoothieen tai kokeile kurkumalla ja mangolla maustettua piimää.

2. Mehu

Ruokakirjailija Karita Tykkä karkottaa flunssan kurkumalla maustetulla vitamiinipommilla. Mehuun tulee muun muassa porkkanaa, appelsiinia, inkivääriä ja sitruunaa.

3. Curry

Erilaiset curryruuat ovat tutuin tapa käyttää kurkumaa. Kokeile vaikka tätä nepalilaista broilerikastiketta, joka maustetaan kurkuman lisäksi inkiväärillä, chilillä, korianterilla ja jeeralla.

4. Riisi

Kun lisäät riisin keitinveteen teelusikallisen kurkumaa, saat kauniin keltaista riisiä.

5. Kasvislisuke

Kurkuma tulee apuun, kun haluat näyttävän lisukkeen. Esimerkiksi paahdettu kukkakaali ja ananas sekä parsakaali-palsternakkagratiini saavat makua ja komean värin kurkumasta.

6. Munakas

Jos kaipaat vaihtelua aamiaismunakkaaseen, ripottele sen sekaan tai pinnalle hieman kurkumaa.

7. Salaatinkastike

Lisää oliiviöljyn sekaan 1 tl kurkumaa, halutessasi hieman viinietikkaa ja maun mukaan suolaa ja pippuria. Herkullinen salaattikastike on valmis!

8. Keitto

Kurkuma kruunaa kasviskeiton. Kokeile esimerkiksi tätä porkkanakeittoa.

9. Samosat

Kurkuma on yleinen mauste intialaisissa suolasissa piirakoissa. Dippaa näitä broileri-kasvissamosia tuliseen jogurttikastikkeeseen.

10. Lämmin juoma

Kurkumalla maustetut lämpimät juomat ovat nyt erityisen trendikkäitä. Kokeile vaikka kanelilla maustettua kurkumalattea tai ruokatoimittajamme Riikka Väliahteen laatimaa chai-juomareseptiä.

Kurkuma-chai

4 annosta

valmistusaika 15 min

2 dl vettä

2 kanelitankoa

2 tl kardemummaa

2 tl neilikoita

2 tähtianista

6 dl maitoa, soijamaitoa tai mantelimaitoa

3 cm:n pätkä tuoretta kurkumaa

1. Mittaa vesi kattilaan ja lisää mausteet. Anna lämmetä kiehuvaksi ja lisää maito.

2. Murskaa kurkuma morttelissa ja lisää se maidon joukkoon. Keitä 10 minuuttia. Siivilöi juoma ja tarjoile.

Leoness

Kurkuma on nyt terveystietoisten ykkösvalinta – 10 tapaa käyttää sitä

Kurkuman kurkumiini on valitettavan huonosti elimistön hyödynnettävissä.Imeytymistä parantaa jopa 1000-kertaisesti kurkuman käyttäminen yhdessä piperiiniä sisältävän mustapippurin kanssa.Pippuria tarvitaan vain ripaus noin teelusikallista kurkumaa kohti. Kuumentaminen on myöskin oleellista,sekä öljyn (mieluiten kookosöljyn) lisääminen joukkoon. Ns. Golden milk valmistetaan seuraavasti: teelusikallinen kurkumaa sekä veitsenkärjellinen mustapippuria kuumennetaan pienessä vesitilkassa kunnes...
Lue kommentti
Jasu

Kurkuma on nyt terveystietoisten ykkösvalinta – 10 tapaa käyttää sitä

Kurkumasta imeytyy 1% ilman mustapippuria, ja mustapippurin kanssa 20%. Ja joku rasva/öljy pitää olla myös mukana. Kuumentaminen tosiaan ilmeisesti saattaa olla hyväksi.. Mustapippuria ottaisin myös enemmän, estää mm.rasvasolujen syntymistä ja näin auttaa painonhallinnassa muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi. Ja Inkivääri vielä tähän lisäksi, voi lisätä Kurkuman hyödyntämistä, terveellinen itsessään joka tapauksessa.
Lue kommentti

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.