Kurkuma sopii täydellisesti hedelmäsmoothieen. Kuva: Shutterstock
Kurkuma sopii täydellisesti hedelmäsmoothieen. Kuva: Shutterstock

Hittimauste taipuu vaikka mihin. Poimimme herkullisimmat vinkit ja reseptit.

Supertrendikäs kurkuma antaa ruualle upean keltaisen värin ja sopii yllättävän moneen tarkoitukseen.

Moni on innostunut mausteesta myös sen terveysvaikutusten vuoksi. Kurkumaa on käytetty tuhansien vuosien ajan intialaisessa ja kiinalaisessa lääkinnässä. Sen on sanottu auttavan muun muassa painonhallinnassa, tulehduksissa, ruuansulatuksessa ja monissa sairauksissa. Marylandin yliopiston mukaan aiheesta tarvittaisiin kuitenkin lisää ihmisillä tehtyjä tutkimuksia.

Intialaisen ayurveda-perinteen mukaan ripaus mustapippuria tehostaa kurkuman terveysvaikutuksia.

Esimerkiksi näin voit käyttää kurkumaa:

1. Smoothie

Lisää ripaus kurkumaa hedelmäsmoothieen tai kokeile kurkumalla ja mangolla maustettua piimää.

2. Mehu

Ruokakirjailija Karita Tykkä karkottaa flunssan kurkumalla maustetulla vitamiinipommilla. Mehuun tulee muun muassa porkkanaa, appelsiinia, inkivääriä ja sitruunaa.

3. Curry

Erilaiset curryruuat ovat tutuin tapa käyttää kurkumaa. Kokeile vaikka tätä nepalilaista broilerikastiketta, joka maustetaan kurkuman lisäksi inkiväärillä, chilillä, korianterilla ja jeeralla.

4. Riisi

Kun lisäät riisin keitinveteen teelusikallisen kurkumaa, saat kauniin keltaista riisiä.

5. Kasvislisuke

Kurkuma tulee apuun, kun haluat näyttävän lisukkeen. Esimerkiksi paahdettu kukkakaali ja ananas sekä parsakaali-palsternakkagratiini saavat makua ja komean värin kurkumasta.

6. Munakas

Jos kaipaat vaihtelua aamiaismunakkaaseen, ripottele sen sekaan tai pinnalle hieman kurkumaa.

7. Salaatinkastike

Lisää oliiviöljyn sekaan 1 tl kurkumaa, halutessasi hieman viinietikkaa ja maun mukaan suolaa ja pippuria. Herkullinen salaattikastike on valmis!

8. Keitto

Kurkuma kruunaa kasviskeiton. Kokeile esimerkiksi tätä porkkanakeittoa.

9. Samosat

Kurkuma on yleinen mauste intialaisissa suolasissa piirakoissa. Dippaa näitä broileri-kasvissamosia tuliseen jogurttikastikkeeseen.

10. Lämmin juoma

Kurkumalla maustetut lämpimät juomat ovat nyt erityisen trendikkäitä. Kokeile vaikka kanelilla maustettua kurkumalattea tai ruokatoimittajamme Riikka Väliahteen laatimaa chai-juomareseptiä.

Kurkuma-chai

4 annosta

valmistusaika 15 min

2 dl vettä

2 kanelitankoa

2 tl kardemummaa

2 tl neilikoita

2 tähtianista

6 dl maitoa, soijamaitoa tai mantelimaitoa

3 cm:n pätkä tuoretta kurkumaa

1. Mittaa vesi kattilaan ja lisää mausteet. Anna lämmetä kiehuvaksi ja lisää maito.

2. Murskaa kurkuma morttelissa ja lisää se maidon joukkoon. Keitä 10 minuuttia. Siivilöi juoma ja tarjoile.

Leoness

Kurkuma on nyt terveystietoisten ykkösvalinta – 10 tapaa käyttää sitä

Kurkuman kurkumiini on valitettavan huonosti elimistön hyödynnettävissä.Imeytymistä parantaa jopa 1000-kertaisesti kurkuman käyttäminen yhdessä piperiiniä sisältävän mustapippurin kanssa.Pippuria tarvitaan vain ripaus noin teelusikallista kurkumaa kohti. Kuumentaminen on myöskin oleellista,sekä öljyn (mieluiten kookosöljyn) lisääminen joukkoon. Ns. Golden milk valmistetaan seuraavasti: teelusikallinen kurkumaa sekä veitsenkärjellinen mustapippuria kuumennetaan pienessä vesitilkassa kunnes...
Lue kommentti
Jasu

Kurkuma on nyt terveystietoisten ykkösvalinta – 10 tapaa käyttää sitä

Kurkumasta imeytyy 1% ilman mustapippuria, ja mustapippurin kanssa 20%. Ja joku rasva/öljy pitää olla myös mukana. Kuumentaminen tosiaan ilmeisesti saattaa olla hyväksi.. Mustapippuria ottaisin myös enemmän, estää mm.rasvasolujen syntymistä ja näin auttaa painonhallinnassa muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi. Ja Inkivääri vielä tähän lisäksi, voi lisätä Kurkuman hyödyntämistä, terveellinen itsessään joka tapauksessa.
Lue kommentti
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15