Julmaa mutta totta: sanokaamme hyvästit kuppikakuille trendikuningattarena. Kuva: Shutterstock
Julmaa mutta totta: sanokaamme hyvästit kuppikakuille trendikuningattarena. Kuva: Shutterstock

Amerikassa kuppikakun valtakausi on jatkunut jo kymmenisen vuotta, mutta nyt sen suosio on murenemassa. Mikä leivonnainen tulee tilalle?

Suomalaiskahviloiden vitriineissä niitä vielä keikkuu: meheviä, runsaalla kuorrutteella koristettuja kuppikakkuja. Mutta ei välttämättä enää kauan!

Amerikassa meininki on nimittäin on toinen. Kuppikakkuketju Crumbs ilmoitti sulkevansa liikkeensä, ja samalla Businessweek julisti, että kuppikakun aikakausi on ohi. CNN pohti syitä: joko kuppikakkujen uutuudenviehätys vain loppui tai muut leivonnaiset alkoivat horjuttaa suosikkiherkun valta-asemaa.

Mutta herranen aika, onhan siitä jo 14 vuotta, kun Sinkkuelämän Carrie Bradshaw söi kuppikakkua newyorkilaisleipomo Magnolia Bakeryssä. Kuppikakkukausi on kestänyt ihmeen kauan niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin!

Nyt haussa onkin uusi trendileivonnainen. Hyvät naiset ja herrat, on aika esitellä kandidaatit kuppikakun manttelinperijäksi!

Kronitsi

Numerolla yksi kilpailee kronitsi, englanniksi cronut, joka on croissantin ja donitsin hybridi. Strategiset mitat ovat kutakuinkin donitsin luokkaa, mutta kehonkoostumus on lähempänä lehtevää croissanttia. Täytteenä on ihanaa kreemiä ja päällä sokerihuntu. Cronitsi on niittänyt mainetta muun muassa Time-lehden sadan parhaan keksinnön listalla viime vuonna, ja vähitellen herkkua on alkanut saada suomalaisleipomoistakin.

Keksi

Numerolla kaksi kilpailee.... (rumpujen pärinää) ...keksi! Rapea leivonnainen kuuluu ainakin The Examinerin mukaan tämän vuoden suosikkiherkkujen joukkoon. Keksin hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti sen pieni koko, eli leivonnainen sopii myös ruokavaliostaan tarkan kahvihetkeen. Toisaalta makeanhimoista varten on tarjolla myös jättikokoisia, amerikkalaistyylisiä cookieita.

Éclair

Numerolla kolme kilpailee Éclair. Éclair tulee Ranskasta ja on oikea leivosten klassikko. Vuonna 2012 avattu pariisilaisleipomo L’éclair de Génie on houkutellut ranskalaisia herkkusuita luokseen klassikon lukuisilla versioilla. Siron, pitkulaisen éclair-leivoksen juju on täytteissä ja kuorrutuksessa, joiden avulla makuvaihtoehtoja voi kehitellä loputtomiin.

Gourmetdonitsi

Neljäntenä ja viimeisenä lavalle astelee kilpailija, jonka moni tuntee jo entuudestaan. Saanko esitellä: donitsi! Donitsivillitys on jatkunut jo jonkin aikaa eikä näytä ainakaan vielä laantumisen merkkejä. Nyt ei ole kuitenkaan kyse mistään perusdonitseista, vaan näissä trendileivonnaisissa on mielikuvitusta: kuorrutteen päälle voidaan ripotella vaikka popcorneja, donitsit voivat olla minikokoisia tai kakkutaikinasta tehtyjä.


Mikä leivonnainen ansaitsee kuppikakun paikan? Onko se yksi edellä mainituista vai jokin aivan muu? Osallistu keskusteluun kommenttiosiossa!


Lue myös:

Julkkisten uusi hittipahe – kronitsi

Näin valitset kaupassa täydellisen vesimelonin

Monkey bread -nyhtökakku on pullanystävän unelma

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.