Me Naiset
|
Marjut Laukia
Julmaa mutta totta: sanokaamme hyvästit kuppikakuille trendikuningattarena. Kuva: Shutterstock
Julmaa mutta totta: sanokaamme hyvästit kuppikakuille trendikuningattarena. Kuva: Shutterstock

Amerikassa kuppikakun valtakausi on jatkunut jo kymmenisen vuotta, mutta nyt sen suosio on murenemassa. Mikä leivonnainen tulee tilalle?

Suomalaiskahviloiden vitriineissä niitä vielä keikkuu: meheviä, runsaalla kuorrutteella koristettuja kuppikakkuja. Mutta ei välttämättä enää kauan!

Amerikassa meininki on nimittäin on toinen. Kuppikakkuketju Crumbs ilmoitti sulkevansa liikkeensä, ja samalla Businessweek julisti, että kuppikakun aikakausi on ohi. CNN pohti syitä: joko kuppikakkujen uutuudenviehätys vain loppui tai muut leivonnaiset alkoivat horjuttaa suosikkiherkun valta-asemaa.

Mutta herranen aika, onhan siitä jo 14 vuotta, kun Sinkkuelämän Carrie Bradshaw söi kuppikakkua newyorkilaisleipomo Magnolia Bakeryssä. Kuppikakkukausi on kestänyt ihmeen kauan niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt haussa onkin uusi trendileivonnainen. Hyvät naiset ja herrat, on aika esitellä kandidaatit kuppikakun manttelinperijäksi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kronitsi

Numerolla yksi kilpailee kronitsi, englanniksi cronut, joka on croissantin ja donitsin hybridi. Strategiset mitat ovat kutakuinkin donitsin luokkaa, mutta kehonkoostumus on lähempänä lehtevää croissanttia. Täytteenä on ihanaa kreemiä ja päällä sokerihuntu. Cronitsi on niittänyt mainetta muun muassa Time-lehden sadan parhaan keksinnön listalla viime vuonna, ja vähitellen herkkua on alkanut saada suomalaisleipomoistakin.

Keksi

Numerolla kaksi kilpailee.... (rumpujen pärinää) ...keksi! Rapea leivonnainen kuuluu ainakin The Examinerin mukaan tämän vuoden suosikkiherkkujen joukkoon. Keksin hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti sen pieni koko, eli leivonnainen sopii myös ruokavaliostaan tarkan kahvihetkeen. Toisaalta makeanhimoista varten on tarjolla myös jättikokoisia, amerikkalaistyylisiä cookieita.

Éclair

Numerolla kolme kilpailee Éclair. Éclair tulee Ranskasta ja on oikea leivosten klassikko. Vuonna 2012 avattu pariisilaisleipomo L’éclair de Génie on houkutellut ranskalaisia herkkusuita luokseen klassikon lukuisilla versioilla. Siron, pitkulaisen éclair-leivoksen juju on täytteissä ja kuorrutuksessa, joiden avulla makuvaihtoehtoja voi kehitellä loputtomiin.

Gourmetdonitsi

Neljäntenä ja viimeisenä lavalle astelee kilpailija, jonka moni tuntee jo entuudestaan. Saanko esitellä: donitsi! Donitsivillitys on jatkunut jo jonkin aikaa eikä näytä ainakaan vielä laantumisen merkkejä. Nyt ei ole kuitenkaan kyse mistään perusdonitseista, vaan näissä trendileivonnaisissa on mielikuvitusta: kuorrutteen päälle voidaan ripotella vaikka popcorneja, donitsit voivat olla minikokoisia tai kakkutaikinasta tehtyjä.


Mikä leivonnainen ansaitsee kuppikakun paikan? Onko se yksi edellä mainituista vai jokin aivan muu? Osallistu keskusteluun kommenttiosiossa!


Lue myös:

Julkkisten uusi hittipahe – kronitsi

Näin valitset kaupassa täydellisen vesimelonin

Monkey bread -nyhtökakku on pullanystävän unelma

Sisältö jatkuu mainoksen alla