Muodikkain kuplajuoma on vaaleanpunaista tai luomua.

1. Chevalier Rosé, 7,98 €, kuiva

Tähdet: 3/5

Keskiverto raikas kuohari, joka tuoksuu jännittävästi currymausteelta.

"Tyylikkäiden naisten juoma."

2. Mateus Sparkling Brut Rosé, 8,48 €, kuiva

Tähdet: 2/5

Kuiva, hapanta punaviiniä muistuttava maku. Kuplia karttavan suosikki, sillä ei kuohu ylettömästi. Ei sovi bileisiin.

"Enemmän viini kuin kuohari."

3. Thandi Sparkling Wine Shiraz Rosé Sec, 8,59 €, kuiva, Reilu kauppa

Tähdet: 3/5

Makeahko mehumainen maku, kuplii pirteästi kielen päällä. Hyvä peruskuohari, joka ei villitse.

"Maistuu kesältä."

4. Yellowglen Pink, 9,99 €, kuiva

Tähdet: 5/5

Poikkeuksellisen hyvä hedelmäkarkin tuoksu ja yhtäaikaa raikas ja makea maku.

"Helppo, hyvä ja juhlava."

5. Deinhard Rosé de Blanc et Noir, 7,88 €, puolikuiva

Tähdet: 4/5

Tyylikkään vaaleanoranssi juoma maistuu hienostuneen miedolta. Kuohuu voimakkaasti ja on sopivan makea.

"Selkeä ja asiallinen."

6. Castellblanch Rosado Semi Seco Carat, 8,55 €, puolikuiva

Tähdet: 3½/5

Vahva mansikan tuoksu ja hyvä makea maku. Kauneimman värinen testijuomista.

"Tarjoaisin tyttären rippijuhlissa."

7.Muscador Muscat Rosé, 7,5 €, makea

Tähdet: 1/5

Keinotekoinen tuoksu tuo mieleen hajukumit. Äitelä maku ei juuri auta. Saattaa olla siiderilissujen mieleen.

"Tunkkainen lapsuusmuisto."

Luomua lasiin

Parés Baltà Brut 'b', 9,49 €
Loistavan hinta-laatusuhteen raikas ja kuiva luomukuohari.

Can Vendrell Cava Brut, 12,99 €
Luomun suosijoiden luotto-ostos jo vuosien ajan. Toimii edelleen!

Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut, 16,98 €
Hienostuneen maukas mutta melko kallis kuohuviini.

Fleury Fleur de l'Europe Brut, 35 €
Maukas, aito samppanja on Alkon ainoa luomusamppanja. Jokaisen naisen unelmalahja!

Lue lisää skumpasta kuohuviinioppaastamme


Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.