Yrtit kannattaa säilöä jääkaapissa hillopurkissa vesitilkan kera. Kuva: Shutterstock.
Yrtit kannattaa säilöä jääkaapissa hillopurkissa vesitilkan kera. Kuva: Shutterstock.

Uuden helpon jääkaappitekniikan avulla yrtit säilyvät jopa 7 viikkoa tuoreena.

Tuoreet yrtit ovat ihania ja piristävät ruuan kuin ruuan, mutta nuupahtavat nopeasti käyttökelvottomiksi. Raaskiiko tuoreen ruukun ostaa, jos yrtit ovat viikon päästä roskiskamaa?

Nyt raaskii! Uusi kikka neuvoo, että esimerkiksi korianterin voi saada säilymään jopa 51 päivää tuoreena, eli yli 7 viikkoa. Normaalisti korianterin elinikä on noin 3 viikkoa.

Skillet-sivusto uutisoi ruokaintoilija J. Kenji López-Altista, joka oli testannut eri säilytysmenetelmiä selvittääkseen, mikä oli tehokkain tapa pitää yrtit tuoreena. Yrtit säilyivät selvästi parhaiten, kun ne laittoi purkissa jääkaappiin. Menetelmä toimi parhaiten pehmeälehtisille yrteille, kuten korianterille, persiljalle ja mintulle.

Tee näin:

  1. Saksi yrttien juuret ja värjääntyneet, huonot lehdet pois.
  2. Ota iso hillopurkki ja kaada sen pohjalle vähän vettä. Laita yrtit purkkiin leikatut varret alaspäin kuin kukat maljakkoon.
  3. Sulje purkki kannella. Jos et löydä sopivaa kantta, ota pieni muovipussi, käännä se väärinpäin, aseta purkin päälle ja laita kumilenksu kaulan ympärille pitämään pussi paikoillaan.
  4. Laita purkki jääkaappiin.

Lisätietoa ja ohjeita yrttien säilömiseen uudella tekniikalla löytyy tästä.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.