Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa.
Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa.

Vaihda ­mansikkakakku tänä kesänä muodikkaisiin minikakkuihin, jotka syntyvät muffinivuoissa.

Minimansikkakakut

Noin 12 kappaletta
Valmistusaika: 30 minuuttia + jäähtymisaika: 4–12 tuntia + paistoaika: 20 minuuttia

200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl pieniä mansikoita
Täyte ja kuorrutus
150 g valkosuklaata
1 iso prk (0,33 dl) kuohukermaa
tarjoiluun mansikoita

1. Tee täyte ja kuorrutus. Paloittele suklaa pieniksi paloiksi. Kuumenna kuohukerma kattilassa melkein kiehumispisteeseen. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita kerman joukkoon suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.­ Jäähdytä seos hyvin jääkaapissa (noin 4 tuntia tai yön yli). Kuorrutus näyttää tässä vaiheessa ohuelta. Vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Tee pohja. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan puuhaarukalla ­sekoittaen. Pilko mansikat neljään osaan ja sekoita ne varoen taikinaan.

3. Voitele ja jauhota pikkuvuoat tai voitele muffinipellin kolot. ­Lusikoi taikina vuokiin. Paista ­200 asteessa ­uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, irrota muffinit ja anna niiden jäähtyä kokonaan ritilällä.

4. Halkaise muffinit kahtia tai leikkaa ne kolmeen osaan. Viipaloi vielä loput mansikat. Levitä muffinien väleihin ja päälle vaahdotettua valkosuklaakermaa ja mansikoita.

Vinkki! Valkosuklaatäytteen sijaan minikakkuihin voi käyttää myös pelkkää kermavaahtoa.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.