Taikina mukaan ja mökille grillaamaan pullia!
Taikina mukaan ja mökille grillaamaan pullia!

Grillaamalla voi kypsentää pullat jopa herkullisemmaksi kuin tavallisessa uunissa. 

Kesämökillä on usein rajoitetusti kokkailumahdollisuuksia varsinkin, jos sähköä ei ole keittiövälineitä varten. Usein ruuanlaitto käy grillin kautta, ja se rajaa jonkin verran herkkuvaihtoehtoja, joita mökillä voi tehdä.

Vai rajaako sittenkään? Päätimme testata, onnistuuko tumpeloltakin kokilta tavallisesta pullataikinasta tehtyjen herkkujen grillaaminen.

Voisiko olla parempia uutisia kuin se, että myös mökillä saisi helposti tehtyä tuoreet kahvipullat?

Hiukan kärähtänyt pohja mutta ihanan mehevä pulla

Grillipullatestiin pääsivät mukaan voisilmäpullat ja ihan tavalliset, raesokerilla koristellut pullat. Vähän arvelutti, palavatko pullat pohjasta eivätkä kypsy tarpeeksi muualta.

Se pelko osoittautui ainakin osittain vääräksi. Ei ainakaan tarvinnut käännellä ja pyöritellä pullia, vaan ne saivat muutamaa tsekkausta luukun ottamatta olla kaikessa rauhassa grillaantumassa. Tavallisesta tuorehiivataikinasta tehdyt pullat paistuivat noin 25 minuuttia, ja tuloksena oli kuusi täydellistä pullaa. 

Tai no melkein täydellistä.

Grillauksen alussa tapahtui pieni virhe, kun asetin pullat ritilälle suoraan liekin päälle, ja siirsin vasta vähän myöhemmin korkeammalle liekiltä karkuun. Muutaman pullan pohja ehti kärähtää melko pahasti, mutta huonot kohdat sai helposti pois. Ongelmaa ei varmasti olisi, jos pullat laittaa heti muualle kuin suoraan liekin ylle.

Ja se maku – täydellinen! Pullista tuli todella meheviä ja hyviä, eikä kuivuudesta ollut tietoakaan. En osaa sanoa, miksi pullat tuntuivat olevan parempia kuin uunissa tehdessä, mutta todella onnistuneita ne olivat. Pullataikinat siis mökille mukaan ja grillaamaan!

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Mökkikaudella viini ostetaan tonkissa, ja palan painikkeeksi valitaan moniottelijoita.

1. Kanalle ja kasvisvartaille

Rieslingin ystävä valitsee tämän tonkan. Viini sopii hyvin sekä kasvisgrillattavien että miedon makuisten lintujen seuraksi. Sopivan hapokas valkkari on myös hyvä seurustelujuoma.

Cono Sur Bicicleta Riesling 2017 32,99 e / 3,0 l

2. Pihville ja lampaalle

Yrttimarinoidut pihvit ja lampaankyljykset saavat mahtavan palan painikkeen Portugalista. Kokeile myös grillipizzoille! Keskitanniininen punkku on kesäinen valinta.

Smart Dog Syrah Trincadeira 2016 33,58 e / 3,0 l

3. Grillipossulle

Pakkauksestaan huolimatta keskitäyteläinen punaviini on oiva valinta vaalealle lihalle, jopa kanalle. Marjainen ja hilloinen viini maistuu myös seurusteluviininä.

Le Grand Noir Cabernet Syrah 31,90 e / 3,0 l

4. Grillikalan kaveriksi

Uusiseelantilainen Matua on pakattu astetta pienempään tonkkaan ja on kokonsa puolesta kätevä pienemmälle porukalle. Maussa on sitrusta ja paljon vivahteita.

Matua Sauvignon Blanc 2016 23,75 e / 2,0 l

5. Tuliselle

Chilin poltteen seuraksi sopii makean puolelle menevä valkoviini. Sen maussa on hedelmää ja happoja. Muista viilentää viini kunnolla ennen tarjoilua.

Black Tower Rivaner 2017 31,65 / 3,0 l