Taikina mukaan ja mökille grillaamaan pullia!
Taikina mukaan ja mökille grillaamaan pullia!

Grillaamalla voi kypsentää pullat jopa herkullisemmaksi kuin tavallisessa uunissa. 

Kesämökillä on usein rajoitetusti kokkailumahdollisuuksia varsinkin, jos sähköä ei ole keittiövälineitä varten. Usein ruuanlaitto käy grillin kautta, ja se rajaa jonkin verran herkkuvaihtoehtoja, joita mökillä voi tehdä.

Vai rajaako sittenkään? Päätimme testata, onnistuuko tumpeloltakin kokilta tavallisesta pullataikinasta tehtyjen herkkujen grillaaminen.

Voisiko olla parempia uutisia kuin se, että myös mökillä saisi helposti tehtyä tuoreet kahvipullat?

Hiukan kärähtänyt pohja mutta ihanan mehevä pulla

Grillipullatestiin pääsivät mukaan voisilmäpullat ja ihan tavalliset, raesokerilla koristellut pullat. Vähän arvelutti, palavatko pullat pohjasta eivätkä kypsy tarpeeksi muualta.

Se pelko osoittautui ainakin osittain vääräksi. Ei ainakaan tarvinnut käännellä ja pyöritellä pullia, vaan ne saivat muutamaa tsekkausta luukun ottamatta olla kaikessa rauhassa grillaantumassa. Tavallisesta tuorehiivataikinasta tehdyt pullat paistuivat noin 25 minuuttia, ja tuloksena oli kuusi täydellistä pullaa. 

Tai no melkein täydellistä.

Grillauksen alussa tapahtui pieni virhe, kun asetin pullat ritilälle suoraan liekin päälle, ja siirsin vasta vähän myöhemmin korkeammalle liekiltä karkuun. Muutaman pullan pohja ehti kärähtää melko pahasti, mutta huonot kohdat sai helposti pois. Ongelmaa ei varmasti olisi, jos pullat laittaa heti muualle kuin suoraan liekin ylle.

Ja se maku – täydellinen! Pullista tuli todella meheviä ja hyviä, eikä kuivuudesta ollut tietoakaan. En osaa sanoa, miksi pullat tuntuivat olevan parempia kuin uunissa tehdessä, mutta todella onnistuneita ne olivat. Pullataikinat siis mökille mukaan ja grillaamaan!

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.