Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Ihan hyvä pullopunaviini on seisonut avattuna jääkaapissa viikon. Voisikohan sen vielä juoda?

– Avattu viini säilyy hyvänä jääkaapissa muutamasta päivästä useampaan. Säilymisaika riippuu paljon siitä, millainen viini on kyseessä ja paljonko pullossa on jäljellä, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo.

Muutama päivä on melko lyhyt aika, mutta älä huoli: jos viini maistuu juojan mielestä hyvältä, mikään ei estä juomasta sitä myöhemminkään.

– Jos oma nenä ja suu eivät estä juomasta, ei ole mitään syytä jättää viiniä nauttimatta. Viini ei pilaannu eikä siitä muodostu myrkkyä. Säilyminen on makukysymys.

Huonoksi mennyt eli hapettunut viini saa omenankotamaisia piirteitä, tympeitä aromeja. Sen hedelmäisyys katoaa ja mausta tulee sherrymäinen.

– Jos irvistyttää, viini ei ole kunnossa, Vilkuna summaa.

Pikaopas viinisäilyvyyteen

1. Mitä vähemmän viinipullossa on jäljellä, sitä huonommin se säilyy. Kun viiniä on pullon pohjalla vain vähän, viinin pinnan ja korkin välissä on enemmän happea ja hapettuminen nopeutuu.

2. Punaviini säilyy parempana pidempään, mutta ero valkoviinin säilyvyyteen on hiuksenhieno.

3. Viini, jossa on enemmän alkoholia, säilyy pidempään. Samoin makeat viinit säilyvät sokerimääränsä takia paremmin. Esimerkiksi makea valkoviini säilyy kuivaa kauemmin.

4. Kierrekorkki on tiiviimpi, joten sillä suljettujen viinipullojen sisältö säilyy paremmin. Kuplajuomat säilyvät huonoiten, koska niihin on vaikea saada tiivistä korkkia. Tähän tarpeeseen on onneksi kehitetty sulkijoita.

5. Laatikkoviinit säilyvät parhaiten, jopa viikkoja. Hanan kautta pussiin saattaa päästä vähän ilmaa, mutta säilytysaika on silti pulloviiniä pidempi.

Vinkki: Jos olet juonut puolet viinistä, kaada loppu viini pienempään pulloon, vaikka 0,5 litran. Pulloon jää happea vähemmän, ja viini säilyy pidempään kuin suuressa pullossa. Muista sulkea säilytyspullo tiiviisti.

Lue myös:

Parhaat alle 10 euron viinit – ammattilaiset arvioivat

Voiko viikon vanhaa pizzaa syödä jääkaapista?

Viiniasiantuntijan valinnat: Nämä ovat juhannuksen parhaat laatikkoviinit