Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Ihan hyvä pullopunaviini on seisonut avattuna jääkaapissa viikon. Voisikohan sen vielä juoda?

– Avattu viini säilyy hyvänä jääkaapissa muutamasta päivästä useampaan. Säilymisaika riippuu paljon siitä, millainen viini on kyseessä ja paljonko pullossa on jäljellä, Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo.

Muutama päivä on melko lyhyt aika, mutta älä huoli: jos viini maistuu juojan mielestä hyvältä, mikään ei estä juomasta sitä myöhemminkään.

– Jos oma nenä ja suu eivät estä juomasta, ei ole mitään syytä jättää viiniä nauttimatta. Viini ei pilaannu eikä siitä muodostu myrkkyä. Säilyminen on makukysymys.

Huonoksi mennyt eli hapettunut viini saa omenankotamaisia piirteitä, tympeitä aromeja. Sen hedelmäisyys katoaa ja mausta tulee sherrymäinen.

– Jos irvistyttää, viini ei ole kunnossa, Vilkuna summaa.

Pikaopas viinisäilyvyyteen

1. Mitä vähemmän viinipullossa on jäljellä, sitä huonommin se säilyy. Kun viiniä on pullon pohjalla vain vähän, viinin pinnan ja korkin välissä on enemmän happea ja hapettuminen nopeutuu.

2. Punaviini säilyy parempana pidempään, mutta ero valkoviinin säilyvyyteen on hiuksenhieno.

3. Viini, jossa on enemmän alkoholia, säilyy pidempään. Samoin makeat viinit säilyvät sokerimääränsä takia paremmin. Esimerkiksi makea valkoviini säilyy kuivaa kauemmin.

4. Kierrekorkki on tiiviimpi, joten sillä suljettujen viinipullojen sisältö säilyy paremmin. Kuplajuomat säilyvät huonoiten, koska niihin on vaikea saada tiivistä korkkia. Tähän tarpeeseen on onneksi kehitetty sulkijoita.

5. Laatikkoviinit säilyvät parhaiten, jopa viikkoja. Hanan kautta pussiin saattaa päästä vähän ilmaa, mutta säilytysaika on silti pulloviiniä pidempi.

Vinkki: Jos olet juonut puolet viinistä, kaada loppu viini pienempään pulloon, vaikka 0,5 litran. Pulloon jää happea vähemmän, ja viini säilyy pidempään kuin suuressa pullossa. Muista sulkea säilytyspullo tiiviisti.

Lue myös:

Parhaat alle 10 euron viinit – ammattilaiset arvioivat

Voiko viikon vanhaa pizzaa syödä jääkaapista?

Viiniasiantuntijan valinnat: Nämä ovat juhannuksen parhaat laatikkoviinit

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.