Me Naiset maisteli 11 erilaista lonkeroa. Löytyykö sinun suosikkisi joukosta? Kuvat: Milla Kukkonen
Me Naiset maisteli 11 erilaista lonkeroa. Löytyykö sinun suosikkisi joukosta? Kuvat: Milla Kukkonen

Kauppojen hyllyt notkuvat lonkeroita eli long drink -juomia. Mutta mitä niistä kannattaa ostaa? Me Naiset testasi.

Vuoden vaihteessa voimaan astunut alkoholilaki mahdollisti sen, että viinoista sekoitettuja lonkeroita saa nyt myydä myös marketeissa. Ja siitäkös markkinoilla on innostuttu! Kevään aikana kauppoihin on tullut runsaasti uusia long drink -tuotteita, ja niiden menekki on noussut valtavasti.

– Ensimmäisellä vuosipuoliskolla kaikkien lonkeroiden litramyynnin kasvu on ollut yli 70 prosenttia, S-ryhmän valikoimapäällikkö Kari Häsä kertoi taannoin Ilta-Sanomien haastattelussa.

Miltä uudet tulokkaat maistuvat vanhojen klassikkolonkeroiden rinnalla? Me Naisten testasi!

Viisihenkinen raatimme sokkotestasi 11 erilaista long drinkin nimellä kulkevaa markettituotetta. Osa tuotteista oli perinteisiä greippilonkeroita. Niiden lisäksi mukaan mahtui niin karpalolla, limellä kuin eksoottisemmillakin mauilla maustettuja lonkeroita.

Jokaiselle lonkerolle raatimme antoi sanallisen arvion lisäksi pistearvion asteikolla 0–5. Näiden pisteiden pohjalta laskimme jokaiselle juomalle keskiarvon.

Raatimme mielipiteet eri tuotteista vaihtelivat laidasta laitaan. Osa juomista jakoi raadin mielipiteitä voimakkaastikin. Näin eri lonkerot pärjäsivät:

Testin voittaja!

1. Long Kyrö Gin Long Drink, 5,5 %, hinta 3,69 € (0,33 l) Arvosana: 4+

Tyylikäs, mukavan hapan, ihanan metsäinen, erinomaisen hyvä. Kyrön karpaloilta ja rosmariinilta maistuva lonkero on raadin mielestä ehdottomasti ihastuttava. Kiitosta juoma saa erityisesti siitä, ettei se ole liian makea, vaan pikemminkin hennosti hapan.

”Täydellinen juoma tilanteeseen kuin tilanteeseen!”

 

Mainio kakkonen

2. Olvi: Iisalmi Gin lonkero, 5,0 %, hinta 3,84 € (0,5 l) Arvosana: 3+

Olvin puolukoilla maustettu lonkero ei häkellytä testiryhmää tuoksullaan. Ensimmäinen nuuhkaisu on kaikkien mielestä turhan makea. Tuoksun ei kuitenkaan pidä antaa hämätä! Juoman maku on miellyttävän tasapainoinen. Erityisen mukavaa twistiä juomaan tuovat yrtit, joissa on häivähdys havumetsää.

”Ei tätä tölkkikaupalla joisi, mutta yksi kylmä lasillinen maistuu kyllä taatusti.”

 

Maistuva limelonkero

3. Sinebrychoff: Classic long drink, 5,5 %, hinta 3,19 € (0,5 l) Arvosana: 3-

Limellä maustettu lonkero jakaa raadin mielipiteitä. Osan mielestä kirpeä sitrusjuoma on varsin herkullinen, mutta osan makuun drinkki on aivan liian limuviinamainen. Raati on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että juoma on aivan pätevä hörpittävä esimerkiksi kesäillan ratoksi.

”Täysin juotava, ostaisin.”

 

Mielipiteiden jakaja

4. Helsinki Distilling Company: Helsinki Long Drink, 5,5 %, hinta 4,69 € (0,33 l) Arvosana: 3-

Verigreipiltä maistuva lonkero ei vakuuta raatia värillään. Myös tuoksu herättää epäilyksiä. Maku kuitenkin innostaa isoa osaa maistelijoista! Kolme viidestä maistelijasta antaa juomalle vähintään neljä pistettä. Kaksi muuta kuitenkin pitää verigreipin makua aivan liian hallitsevana. Voisi siis sanoa, että tässä on aivan täydellinen lonkero hänelle, joka pitää tuhdista verigreipin mausta.

”Sanoisin, että tämä käy paremmin aikuiseen makuun.”

 

Kelpo peruslonkku

5. A. Le Coq: Gin & grapefruit premium long drink, 5,5 %, hinta 3,54 € (0,5 l) Arvosana: 2

Kelpo peruslonkero. Haaleanharmaa greippilonkero saa kiitosta siitä, ettei se ole liian makea. Siihen ne kiitokset sitten jäävätkin. Juoma ei herätä raadissa suuria tunteita, mutta jäsenet kuitenkin povaavat miedonmakuisesta lonkerosta hyvää janojuomaa.

”Tutun tuoksuinen. Juuri sitä, mitä lonkeron kuvittelee olevan.”

 

Mauton sokerijuoma

6. Laitila: Laitilan gini long drink, 5,5%, hinta 3,19 € (0,33 l) Arvosana: 2-

Miedontuoksuinen greippilonkero tuo raadille mieleen sokerilitkun, jota juotetaan lääkärissä sokerirasituskokeen yhteydessä. Kyseessä ei siis ole erityinen makuelämys.

”Maistuu vähän lasinpohjalliselta eli siltä, kuin tähän olisi sulanut jäitä.”

 

Jallun ystävälle

7. Jaloviina Original Long Drink, 5,5 %, hinta 3,19 € (0,33 l) Arvosana: 2-

Ronskisti jaloviinalta maistuva jallulonkero on ehdottomasti konjakkimainen juoma. Raadin jaloviinan ystävät nyökyttelevät sille hyväksyvästi, mutta juomaa vieroksuvat eivät lähestulkoon suostu tuoksulta maistamaan. Juoma sopii täyteläisen ja hunajaisen makunsa vuoksi parhaiten hitaasti siemailtavaksi.

”Jos jossain tätä tarjotaan, pystyn juomaan helposti pullollisen. Itse en välttämättä ostaisi.”

 

Hailakka ja vetinen

8. Trokari Salaperäinen paroni, 5,5 %, hinta 3,39 € (0,33 l) Arvosana: 1 ½

Täysin läpikuultavana hohtava lonkero herättää raadissa hämmennystä. Onko lasissa vettä tai Spriteä? Makukaan ei juuri sen enempää säväytä. Päällimmäisenä juomasta jää mieleen vetisyys.

”Tämä ei maistu juuri lainkaan lonkerolta.”

 

Lötkö suosikki

9. Hartwall: Original long drink, 5,5 %, hinta 3,19 € (0,33 l) Arvosana: 1 ½

Hartwallin Original-lonkero on yksi Suomen suosituimmista lonkeroista. Osa sokkotestin jäsenistä piti sitä ennen testiä varsin kelvollisena lonkerona. Testissä se ei kuitenkaan säväyttänyt. Makua kuvaillaan liian lötköksi, laimeaksi ja ympäripyöreäksi.

”Melko mieto, vähän kuin maustettu kivennäisvesi.”

 

Trooppinen kauhistus

10. Laitila: Sex on the Beach drinkkilonkero, 5,5%, hinta 2,34 € (0,33 l) Arvosana: ½

Trooppisilta hedelmiltä kuten ananakselta maistuva lonkero saa raadin kauhistumaan. Se tuo mieleen lähinnä Jaffa-limonadin, johon on sekoitettu jotain uutta ja omituista.

”Tämä on kuin pahaa mehua alkoholin kera. Miksi näin on tehty?”

 

Jos etsit aivan uutta 

11. Ägräs long drink, 5,5%, hinta 4,65 € (0,33 l) Arvosana: +

Fenkolia ja nokkosta sisältävä artesaanilonkero ei innosta raatia ensinkään. Erikoinen makuyhdistelmä sopii todennäköisesti niille, jotka haluavat kokeilla jotain tyystin epätavallista, eivätkä säikähdä omituisia makuyhdistelmiä.

”Väristä tulee mieleen karu virtsanäyte ja maku on kemikaalinen. Ei jatkoon.”

Me Naisten testiryhmän jäsenet

Kristiina, 53: ”En ole moneen kymmeneen vuoteen erityisemmin juonut lonkeroa, koska maku ei ole miellyttänyt. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut antaa lonkulle mahdollisuuden.”

Ville, 25: ”Jos jotain juon, niin juon lonkeroa.”

Oona, 22: ”Olen enemmän viini- ja olutihminen, mutta satunnaisesti saatan hörppästä myös limenmakuisen lonkeron.”

Salla, 38: ”Vedin ensimmäiset humalani lonkerolla. Mieleenpainuvin lonkeromuistoni tapahtui 16-vuotiaana kuoromatkalla Englannissa. Tilasin paikallisilta long drinkin, mutta eiväthän he ymmärtäneet, mikä ihme se sellainen on. Ensimmäisten kännien jälkeen olen vältellyt lonkeroa parikymmentä vuotta. Viime kuukausina olen kuitenkin lämmennyt niille uudelleen.”

Marjut, 29: ”En ole oikeastaan koskaan juonut lonkeroita, koska ne ovat mielestäni liian makeita. Ginistä pidän suuresti.”

Meghan Marklelle maistuu niin vihermehu kuin viskikin – hyvän ruuan lisäksi tietysti.

Sussexin herttuatar Meghan on ehtiväinen nainen, kuten toki kuninkaallisen kuuluukin. Maanantaina Kensingtonin palatsi tiedotti, että Meghan on mukana keittokirjaprojektissa, joka tukee lontoolaista yhteisökeittiötä. Meghan on vieraillut islamilaisessa kulttuurikeskuksessa järjestettävässä yhteisökeittiössä jo monta kertaa, ja nyt siellä kokkaavan naisporukan resepteistä on tekeillä keittokirja.

Valitettavasti kirjassa tuskin tulee olemaan Meghanin itsensä kynäilemiä reseptejä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä Meghan tunnetaan herkkusuuna ja ruokaintoilijana, joka on itse laittanut reseptejään jakoon ennen kuin ryhtyi kuninkaalliseksi.

1. Seksipasta kesäkurpitsasta

Elokuussa suureksi hitiksi nousi kesäkurpitsapasta, jota Meghan oli kuulemma kuvaillut entisessä lifestyle-blogissaan seksikkääksi. Huh! Delish-sivustolle antamassaan haastattelussa Meghan mainosti tuntikausia haudutettavaa pastasoosia seuraavin sanankääntein:

– Kastikkeesta tulee niin kermainen, että voisi vannoa siinä olevan kasoittain voita ja öljyä, mutta siinä on vain kesäkurpitsaa, vettä ja vähän liemikuutiota. 

2. Superfood-kulho

Meghan, joka on kotoisin trendiruuista tunnetusta Kaliforniasta, saattaa aloittaa aamunsa esimerkiksi kauniilla ja herkullisella acai-kulholla. Eyeswoon-blogista on luettavissa Meghanin oma, yksinkertainen ohje acai-kulhoon.

3. Kokonainen kihlauskana

PureWow-sivuston mukaan prinssi Harry kosi Meghania, kun pariskunta oli laittamassa ruokaa – eikä mitä tahansa ruokaa, vaan kokonaista kanaa ruokakirjailija Ina Gartenin tyyliin. Vuonna 1999 julkaistua kanareseptiä voidaan siis kutsua kihlauskanaksi.


4. Kurpitsafondue

Jos Halloween-menusi on vielä epäselvä, ota mallia Meghanista ja kokkaa kurpitsa-fondueta, jonka Meghan nimesi suosikkireseptikseen blogissaan The Tigissä

– En voi kuvitella herkullisempaa tapaa viettää Halloweenia tai mitään muutakaan iltaa, Meghan hekumoi blogissaan.

5. Vanhat kunnon ranskalaiset

Meghan rakastaa ranskalaisia perunoita, mutta haluaa mielellään jakaa ne kavereidensa kanssa – kiintoisaa! Ranskalaisista ja sinisimpukoista lounaaksi hän haaveili Delishin haastattelussa.

Toisaalta Meghan on sanonut The New Potato -sivustolla, että hänen suosikkilounaansa on nizzansalaatti vuohenjuuston, patongin ja roséviinin kera. 

6. Vihermehu

Kuten moni muukin julkimo, myös Meghan uskoo vihermehujen elähdyttävään vaikutukseen. Delishin mukaan Meghan ei kuitenkaan suhtaudu terveysjuomiin erityisen innostuneesti, vaan pitää niitä enemmänkin pakollisena pahana. 


7. Negroni

Mitä juomiin tulee, vihermehu ei suinkaan ole Meghanin lempidrinkki. The New Potato -sivustolla Meghan paljastaa todella rakastavansa viinejä. Cocktaileista hänen suosikkejaan ovat spicy tequila -pohjaiset juomat, negroni ja hyvä skottiviski ilman jäitä.

Täydellistä ruokapäiväänsä kuvaillessaan Meghan mainitsee, että päivä päättyisi negroniin.

Ruokavauva vatsassa

Delishin haastattelussa Meghan kertoo, että pääosin terveellisestä ruokavaliosta huolimatta hänen vatsassaan potkii usein niin kutsuttu ruokavauva, varsinkin, jos lomalla on tullut nautittua paikallisia pastaherkkuja. Meghan on jopa antanut food babylleen nimen: se on Comida.

Comida-mahdollisuutta ei taidettu ottaa huomioon, kun hiljattain juoruttiin, että Meghan odottaisi kuninkaallista vauvaa

Parhaiten pärjäsi sipsi, joka muistutti eniten perinteistä perunalastua.

– Terveellisyys ei saa maistua silloin, kun tekee mieli napostella sipsejä. 

Taas on viikonloppu alkamassa ja jotain tekisi mieli mässytellä illalla telkkarin edessä.  Uskaltaisiko perusperunalastut vaihtaa puolisen vuotta sitten kauppojen hyllyille ilmestyneisiin linssisipseihin vai meneekö ilta pilalle?

Kyllä uskaltaa. 

Me Naisten testiryhmä maisteli kuutta eri uutuussipsiä ja yllättyi positiivisesti. 

Linssisipseissä on 40% vähemmän rasvaa kuin perinteisissä perunalastuissa, mikä kuulostaa samaan aikaan uhalta ja lupaukselta.  

– En yleensä hirveästi tykkää sipseistä, mutta näitä ostaisin. Ja kun perheen teini vetää helposti pussillisen perunalastuja, voisin yrittää ujuttaa hänelle linssiversioita. Saisipa ainakin vähän vähemmän suolaa, kommentoi yksi testaajista.  

”Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin.”

– Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin. En enää osta normisipsejä ollenkaan. Kun lähdin mökille, ostin näitä Helsingistä mukaan, kun en ollut varma saako uutuuksia mökkikuntani kaupasta, toinen kommentoi Estrellan linssisipsejä, jotka pärjäsivätkin testissä hyvin. 

”Tulee mieleen rapujuhlat ”

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli

– Tykkään paljon. Tästä ei tule pahvista jälkimakua, Estrellan sipsiä kehuttiin. 

Linssilastun voimakas tillin maku herätti ihastusta ja toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tästä ei tule pahvista jälkimakua.”

– Jos tykkää tillistä, niin tämä on loistava naksu. Tuo mieleen rapujuhlat, toinen kuvaili.  

Kaiken kaikkiaan sipsiin ihastuttiin, koska se muistutti niin paljon perunalastuja. Samasta syystä sen maku oli myös jollekin liian suolainen.  

SIJOITUS: 2.SIJA

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 
Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tämä on kuin vauvojen maissinaksu”

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt

Tässä sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa maun, mutta huonolla tavalla.

– Näyttää ankealta. Ja tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi, testiryhmä arvioi. 

– Ei maistu miltään, tai jos joltain, niin pikkulasten maissinaksulta, kuvailtiin brittiläisen valmistajan linssisipsiä, jossa mausteena oli käytetty merisuolaa. 

”Tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi.”

– Tähän on pistetty norjalaisen kalatehtaan jämät, eräs testaaja luonnehti. 

Jonkun mieleen valjuhko sipsi toi Raffel-perunakierteet. Myötämielisin testaaja arveli, että naksu voisi toimia vahvan dipin kanssa.

SIJOITUS: VIIMEINEN SIJA

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt  -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.
Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.

”Maistuu liian terveelliseltä”

Eat Realin Quinoa Chips - Sour Cream & Chives

Kvinoa-jauhoista valmistettu ja ruohosipulilla ja hapankermalla maistettu sipsi herätti testiryhmäläisissä ristiriitaisia kommentteja. Selvää on, että se on testin erikoisin tuote. 

– Nyt on niin omaperäinen maku, että tästä joko tykkää tai sitten ei.

”Tuo mieleen maakellarin.”

– Vähän tunkkainen fiilis. Tuo mieleen maakellarin, kuului tylyin tuomio. 

– Tämä maistuu liian terveelliseltä, mikä ei ole hyvä juttu, jos haluaa syödä sipsejä, arvioitiin naksua myös.

Mutta sai se myös kannattajia. Yksi testaaja jäi heti koukkuun ja sanoi olevansa varma, että voisi kauhoa sipsejä kitaansa loputtomiin.

SIJOITUS: VIIDES ELI TOISEKSI VIIMEINEN

”Rapsakka rakenne, mieto maku”

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill

Kikherne ei ohittanut linssiä makutestissä eikä kikhernejauhoista valmistettu naksu saanut kiihkeitä puolustajia tai vastustajia. Kaiken kaikkiaan sitä pidettiin toimivana keskivertosipsinä. 

– Kiva rapsakka rakenne, maku ehkä vähän mieto, sipsiä luonnehdittiin. 

– Hyvä dippi voisi tuoda jälkimakua, joku ehdotti. 

SIJOITUS: KOLMONEN

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.
Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.

”Ihanan koukuttavia!”

Estrellan Linssisipsi Kermaviili&Sipuli

Tässäpä sipsi, joka kerää pelkästään kehuja ja kiitosta.

– Nämä menevät täydestä! En huomaa mitään eroa perunalastuihin, mutta näiden jälkeen ei ole samalla lailla paha olla.

”En huomaa mitään eroa perunalastuihin.”

–  Eiväthän nämä varmaan terveellisiä ole, mutta haluan uskoa niin.

– Ihanan koukuttavia ja tuntuvat suolaisilta ja epäterveellisiltä, niin kuin sipsien kuuluukin.

SIJOITUS: SELVÄ YKKÖNEN!

Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.
Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.

”Nyt on makua”

Eat Realin Quinoa Chips - Sundried Tomato & Roasted Garlic 

Kun kvinoa-jauhot maustetaan valkosipulilla ja tomaatilla, syntyy kivan erilainen sipsi.

– Nyt on makua, testiryhmä kiittää.

Suutuntuma sen sijaan on vähemmän mairitteleva.

– Tulee sellainen olo, että syön koiran raksuja.

SIJOITUS: KESKIKASTIA, NELJÄS SIJA