Me Naiset maisteli 11 erilaista lonkeroa. Löytyykö sinun suosikkisi joukosta? Kuvat: Milla Kukkonen
Me Naiset maisteli 11 erilaista lonkeroa. Löytyykö sinun suosikkisi joukosta? Kuvat: Milla Kukkonen

Kauppojen hyllyt notkuvat lonkeroita eli long drink -juomia. Mutta mitä niistä kannattaa ostaa? Me Naiset testasi.

Vuoden vaihteessa voimaan astunut alkoholilaki mahdollisti sen, että viinoista sekoitettuja lonkeroita saa nyt myydä myös marketeissa. Ja siitäkös markkinoilla on innostuttu! Kevään aikana kauppoihin on tullut runsaasti uusia long drink -tuotteita, ja niiden menekki on noussut valtavasti.

– Ensimmäisellä vuosipuoliskolla kaikkien lonkeroiden litramyynnin kasvu on ollut yli 70 prosenttia, S-ryhmän valikoimapäällikkö Kari Häsä kertoi taannoin Ilta-Sanomien haastattelussa.

Miltä uudet tulokkaat maistuvat vanhojen klassikkolonkeroiden rinnalla? Me Naisten testasi!

Viisihenkinen raatimme sokkotestasi 11 erilaista long drinkin nimellä kulkevaa markettituotetta. Osa tuotteista oli perinteisiä greippilonkeroita. Niiden lisäksi mukaan mahtui niin karpalolla, limellä kuin eksoottisemmillakin mauilla maustettuja lonkeroita.

Jokaiselle lonkerolle raatimme antoi sanallisen arvion lisäksi pistearvion asteikolla 0–5. Näiden pisteiden pohjalta laskimme jokaiselle juomalle keskiarvon.

Raatimme mielipiteet eri tuotteista vaihtelivat laidasta laitaan. Osa juomista jakoi raadin mielipiteitä voimakkaastikin. Näin eri lonkerot pärjäsivät:

Testin voittaja!

1. Long Kyrö Gin Long Drink, 5,5 %, hinta 3,69 € (0,33 l) Arvosana: 4+

Tyylikäs, mukavan hapan, ihanan metsäinen, erinomaisen hyvä. Kyrön karpaloilta ja rosmariinilta maistuva lonkero on raadin mielestä ehdottomasti ihastuttava. Kiitosta juoma saa erityisesti siitä, ettei se ole liian makea, vaan pikemminkin hennosti hapan.

”Täydellinen juoma tilanteeseen kuin tilanteeseen!”

 

Mainio kakkonen

2. Olvi: Iisalmi Gin lonkero, 5,0 %, hinta 3,84 € (0,5 l) Arvosana: 3+

Olvin puolukoilla maustettu lonkero ei häkellytä testiryhmää tuoksullaan. Ensimmäinen nuuhkaisu on kaikkien mielestä turhan makea. Tuoksun ei kuitenkaan pidä antaa hämätä! Juoman maku on miellyttävän tasapainoinen. Erityisen mukavaa twistiä juomaan tuovat yrtit, joissa on häivähdys havumetsää.

”Ei tätä tölkkikaupalla joisi, mutta yksi kylmä lasillinen maistuu kyllä taatusti.”

 

Maistuva limelonkero

3. Sinebrychoff: Classic long drink, 5,5 %, hinta 3,19 € (0,5 l) Arvosana: 3-

Limellä maustettu lonkero jakaa raadin mielipiteitä. Osan mielestä kirpeä sitrusjuoma on varsin herkullinen, mutta osan makuun drinkki on aivan liian limuviinamainen. Raati on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että juoma on aivan pätevä hörpittävä esimerkiksi kesäillan ratoksi.

”Täysin juotava, ostaisin.”

 

Mielipiteiden jakaja

4. Helsinki Distilling Company: Helsinki Long Drink, 5,5 %, hinta 4,69 € (0,33 l) Arvosana: 3-

Verigreipiltä maistuva lonkero ei vakuuta raatia värillään. Myös tuoksu herättää epäilyksiä. Maku kuitenkin innostaa isoa osaa maistelijoista! Kolme viidestä maistelijasta antaa juomalle vähintään neljä pistettä. Kaksi muuta kuitenkin pitää verigreipin makua aivan liian hallitsevana. Voisi siis sanoa, että tässä on aivan täydellinen lonkero hänelle, joka pitää tuhdista verigreipin mausta.

”Sanoisin, että tämä käy paremmin aikuiseen makuun.”

 

Kelpo peruslonkku

5. A. Le Coq: Gin & grapefruit premium long drink, 5,5 %, hinta 3,54 € (0,5 l) Arvosana: 2

Kelpo peruslonkero. Haaleanharmaa greippilonkero saa kiitosta siitä, ettei se ole liian makea. Siihen ne kiitokset sitten jäävätkin. Juoma ei herätä raadissa suuria tunteita, mutta jäsenet kuitenkin povaavat miedonmakuisesta lonkerosta hyvää janojuomaa.

”Tutun tuoksuinen. Juuri sitä, mitä lonkeron kuvittelee olevan.”

 

Mauton sokerijuoma

6. Laitila: Laitilan gini long drink, 5,5%, hinta 3,19 € (0,33 l) Arvosana: 2-

Miedontuoksuinen greippilonkero tuo raadille mieleen sokerilitkun, jota juotetaan lääkärissä sokerirasituskokeen yhteydessä. Kyseessä ei siis ole erityinen makuelämys.

”Maistuu vähän lasinpohjalliselta eli siltä, kuin tähän olisi sulanut jäitä.”

 

Jallun ystävälle

7. Jaloviina Original Long Drink, 5,5 %, hinta 3,19 € (0,33 l) Arvosana: 2-

Ronskisti jaloviinalta maistuva jallulonkero on ehdottomasti konjakkimainen juoma. Raadin jaloviinan ystävät nyökyttelevät sille hyväksyvästi, mutta juomaa vieroksuvat eivät lähestulkoon suostu tuoksulta maistamaan. Juoma sopii täyteläisen ja hunajaisen makunsa vuoksi parhaiten hitaasti siemailtavaksi.

”Jos jossain tätä tarjotaan, pystyn juomaan helposti pullollisen. Itse en välttämättä ostaisi.”

 

Hailakka ja vetinen

8. Trokari Salaperäinen paroni, 5,5 %, hinta 3,39 € (0,33 l) Arvosana: 1 ½

Täysin läpikuultavana hohtava lonkero herättää raadissa hämmennystä. Onko lasissa vettä tai Spriteä? Makukaan ei juuri sen enempää säväytä. Päällimmäisenä juomasta jää mieleen vetisyys.

”Tämä ei maistu juuri lainkaan lonkerolta.”

 

Lötkö suosikki

9. Hartwall: Original long drink, 5,5 %, hinta 3,19 € (0,33 l) Arvosana: 1 ½

Hartwallin Original-lonkero on yksi Suomen suosituimmista lonkeroista. Osa sokkotestin jäsenistä piti sitä ennen testiä varsin kelvollisena lonkerona. Testissä se ei kuitenkaan säväyttänyt. Makua kuvaillaan liian lötköksi, laimeaksi ja ympäripyöreäksi.

”Melko mieto, vähän kuin maustettu kivennäisvesi.”

 

Trooppinen kauhistus

10. Laitila: Sex on the Beach drinkkilonkero, 5,5%, hinta 2,34 € (0,33 l) Arvosana: ½

Trooppisilta hedelmiltä kuten ananakselta maistuva lonkero saa raadin kauhistumaan. Se tuo mieleen lähinnä Jaffa-limonadin, johon on sekoitettu jotain uutta ja omituista.

”Tämä on kuin pahaa mehua alkoholin kera. Miksi näin on tehty?”

 

Jos etsit aivan uutta 

11. Ägräs long drink, 5,5%, hinta 4,65 € (0,33 l) Arvosana: +

Fenkolia ja nokkosta sisältävä artesaanilonkero ei innosta raatia ensinkään. Erikoinen makuyhdistelmä sopii todennäköisesti niille, jotka haluavat kokeilla jotain tyystin epätavallista, eivätkä säikähdä omituisia makuyhdistelmiä.

”Väristä tulee mieleen karu virtsanäyte ja maku on kemikaalinen. Ei jatkoon.”

Me Naisten testiryhmän jäsenet

Kristiina, 53: ”En ole moneen kymmeneen vuoteen erityisemmin juonut lonkeroa, koska maku ei ole miellyttänyt. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut antaa lonkulle mahdollisuuden.”

Ville, 25: ”Jos jotain juon, niin juon lonkeroa.”

Oona, 22: ”Olen enemmän viini- ja olutihminen, mutta satunnaisesti saatan hörppästä myös limenmakuisen lonkeron.”

Salla, 38: ”Vedin ensimmäiset humalani lonkerolla. Mieleenpainuvin lonkeromuistoni tapahtui 16-vuotiaana kuoromatkalla Englannissa. Tilasin paikallisilta long drinkin, mutta eiväthän he ymmärtäneet, mikä ihme se sellainen on. Ensimmäisten kännien jälkeen olen vältellyt lonkeroa parikymmentä vuotta. Viime kuukausina olen kuitenkin lämmennyt niille uudelleen.”

Marjut, 29: ”En ole oikeastaan koskaan juonut lonkeroita, koska ne ovat mielestäni liian makeita. Ginistä pidän suuresti.”

Kotijäätelöön tarvitset vain kermaa ja kondensoitua maitoa. Jäätelökoneen voit unohtaa.

Mansikka-lakujäätelö

4 annosta

valmistusaika 20 min + jäädytys 6 t

½ l mansikoita

100 g pehmeää lakritsia

4 dl kuohukermaa

1 tlk kondensoitua maitoa

  1. Perkaa mansikat ja soseuta ne sauvasekoittimella.
  2. Leikkaa lakritsi pieniksi muruiksi.
  3. Vaahdota kerma sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon kondensoitu maito. Kaada massa leipävuokaan tai muuhun pakastimen kestävään astiaan. Valuta mansikkasose raidoiksi ja ripottele lakumurut päälle.

Kesän parhaat salaatit syntyvät, kun annat kasviksille, kesäpotuille ja kanalle kyytiä grillissä.

Grillattu caesar

4 annosta

valmistusaika 30 min

1 ps (170 g) katkarapuja

1 salaatti (Cosmopolitan)

4 leipäsiivua, grillatuna

100 g kirsikkatomaatteja

50 g parmesaaniraastetta

Kastike

1 dl majoneesia

2 tl dijon-sinappia

1 sitruuna

1 valkosipulinkynsi

4 anjovisfileetä

1 Kokoa kulhoon majoneesi, sinappi ja anjovisfileet. Lisää valkosipuli. Raasta sitruunan kuorta joukkoon. Soseuta.

2 Sulata katkaravut kylmän veden alla. Puristele vesi pois ja sekoita ravut kastikkeeseen.

3 Puolita salaatit pituussuunnassa ja grillaa ne kevyesti raidallisiksi.

4 Levitä salaattien päälle katkaravut ja kastike. Revi leivät krutongeiksi ja lisää tomaatit. Raasta päälle juustoa.

Jos pinjansiemenet kirpaisevat kukkaroa, rouhi salaatin päälle cashewpähkinöitä.
Jos pinjansiemenet kirpaisevat kukkaroa, rouhi salaatin päälle cashewpähkinöitä.

Caprin salaatti grillistä

4 annosta

valmistusaika 20 min

400 g erilaisia tomaatteja

400 g mozzarellaa

½ ruukkua basilikaa

½ tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl balsamico-viinietikkaa

2 rkl pinjansiemeniä

mustapippuria myllystä

1 Jos käytät isoja tomaatteja siivuta ne. Keskikokoiset tomaatit voi puolittaa ja kirsikkatomaatit jättää kokonaisiksi.

2 Kuumenna grilli. Grillaa tomaatteihin kauniit pinnat. Nostele ne tarjoiluastialle.

3 Revi tomaattien päälle mozzarella. Riivi basilikan lehtiä salaatin päälle. Pirskottele öljy ja balsamico hyvin koko salaatin päälle. Ripottele suola ja rouhi mustapippuri myllystä. Viimeistele pinjansiemenillä.

Grillattu pastasalaatti ei kärsi säilytyksestä, vaan se mehevöityy entisestään.
Grillattu pastasalaatti ei kärsi säilytyksestä, vaan se mehevöityy entisestään.

Grillattu pastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

350 g pastaa

1 ruukku minttua

1 sitruuna

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 kesäkurpitsa

150 g broccoliineja

2 punasipulia

200 g fetajuustoa

2 rkl siemensekoitusta

1 Laita pasta kiehumaan. Tee sillä välin marinadi. Hienonna minttu. Purista sitruunasta mehu. Mittaa joukkoon öljy, hunaja, suola ja mustapippuri. Valuta pasta ja sekoita marinadiin.

2 Kuumenna grilli. Siivuta kesäkurpitsa, puolita broccoliinit pituussuunnassa ja leikkaa punasipuli renkaiksi. Grillaa vihanneksiin molemmin puolin kauniit raidat. Sekoita pastan ja marinadin joukkoon.

3 Murustele feta ja ripottele siemenet salaatin päälle.

Grillattu perunasalaatti on parhaimmillaan haaleana. Älä laita sitä jääkaappiin!
Grillattu perunasalaatti on parhaimmillaan haaleana. Älä laita sitä jääkaappiin!

Polttava perunasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

12 uutta perunaa

4 kevätsipulia

2 rkl valkoviinietiikkaa

3 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

200 pimientos de padron -grillipaprikoita

1 Pese perunat ja puolita isot. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi.

2 Perunoiden kiehuessa hienonna kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Sekoita niiden joukkoon etikka, öljy, suola ja pippuri.

3 Kuumenna grilli. Nostele grillipaprikat ja perunat grilliin. Grillaa perunat hyvin paahtuneiksi. Kääntele paprikoita grillissä kunnes ne rytistyvät kasaan. Leikkaa halutessasi paprikoista kannat pois.

4 Sekoita perunat ja paprikat kevätsipulien joukkoon.

Fenkoli saa jäädä grillin jäljiltä sisältä rapean raikkaaksi.
Fenkoli saa jäädä grillin jäljiltä sisältä rapean raikkaaksi.

Grillattu fenkoli-lohisalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

4 fenkolia

1 nippu retiiseja

½ sitruuna

1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

100 g viinisuolaheinää

150 g graavilohta

½ norilevy

Lisäksi

tillipestoa

1 Kuumenna grilli. Huuhdo ja puolita fenkolit ja retiisit.

2 Purista sitruunasta mehu salaattiastian pohjalle. Mittaa joukkoon öljy ja suola.

3 Grillaa retiiseihin ja fenkoleihin hyvät pinnat. Ne saavat jäädä napakoiksi sisältä. Sekoita grillatut vihannekset sekä viinisuolaheinä sitruunaöljyyn.

4 Levitä salaatin pinnalle graavilohisiivuja ja murusta noria rouskeeksi. Viimeistele tillipestolla.

Tillipesto

1½ dl

valmistusaika 10 min

1 ruukku tilliä

1 sitruuna

1 dl kuorittuja manteleita

1 dl öljyä

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 Katkaise tilli ruukusta varsineen. Leikkaa karkeasti.

2 Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Anna kanafileen levätä hetki ennen kuin siivutat sen.
Anna kanafileen levätä hetki ennen kuin siivutat sen.

Teriyaki-kanasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

4 broilerinfileetä

3 rkl teriyaki-kastiketta

2 rkl siirappia

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl soijaa

½ kesäkaali

1 ruukku korianteria

100 g vuonankaalia

2 limeä

1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 rkl seesaminsiemeniä.

1 Huuhtele fileet kylmällä vedellä ja taputtele pinnat kuivaksi talouspaperilla.

2 Sekoita keskenään teriyaki-kastike, siirappi, seesamiöljy ja soija isossa kulhossa. Pyöräytä fileet marinadin joukkoon. Kuumenna grilli.

3 Siivuta kaali ohueksi nauhaksi. Riivi yrttiruukusta lehdet. Purista limeistä mehu kulhon pohjalle. Mittaa öljy ja suola mehun joukkoon. Sekoita kaalisuikaleet, vuonankaali ja korianteri joukkoon.

4 Nosta fileet grilliin. Sivele marinadia sudilla pintaan ja grillaa hyvät raidat molemmin puolin.

5 Jaa salaattipohja neljälle lautaselle. Siivuta broilerinfileet ja nosta salaattipedille. Viimeistele seesaminsiemenillä.