Me Naiset
|
Milla Kukkonen
Me Naiset maisteli 11 erilaista lonkeroa. Löytyykö sinun suosikkisi joukosta? Kuvat: Milla Kukkonen
Me Naiset maisteli 11 erilaista lonkeroa. Löytyykö sinun suosikkisi joukosta? Kuvat: Milla Kukkonen

Kauppojen hyllyt notkuvat lonkeroita eli long drink -juomia. Mutta mitä niistä kannattaa ostaa? Me Naiset testasi.

Vuoden vaihteessa voimaan astunut alkoholilaki mahdollisti sen, että viinoista sekoitettuja lonkeroita saa nyt myydä myös marketeissa. Ja siitäkös markkinoilla on innostuttu! Kevään aikana kauppoihin on tullut runsaasti uusia long drink -tuotteita, ja niiden menekki on noussut valtavasti.

– Ensimmäisellä vuosipuoliskolla kaikkien lonkeroiden litramyynnin kasvu on ollut yli 70 prosenttia, S-ryhmän valikoimapäällikkö Kari Häsä kertoi taannoin Ilta-Sanomien haastattelussa.

Miltä uudet tulokkaat maistuvat vanhojen klassikkolonkeroiden rinnalla? Me Naisten testasi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viisihenkinen raatimme sokkotestasi 11 erilaista long drinkin nimellä kulkevaa markettituotetta. Osa tuotteista oli perinteisiä greippilonkeroita. Niiden lisäksi mukaan mahtui niin karpalolla, limellä kuin eksoottisemmillakin mauilla maustettuja lonkeroita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokaiselle lonkerolle raatimme antoi sanallisen arvion lisäksi pistearvion asteikolla 0–5. Näiden pisteiden pohjalta laskimme jokaiselle juomalle keskiarvon.

Raatimme mielipiteet eri tuotteista vaihtelivat laidasta laitaan. Osa juomista jakoi raadin mielipiteitä voimakkaastikin. Näin eri lonkerot pärjäsivät:

Testin voittaja!

1. Long Kyrö Gin Long Drink, 5,5 %, hinta 3,69 € (0,33 l) Arvosana: 4+

Tyylikäs, mukavan hapan, ihanan metsäinen, erinomaisen hyvä. Kyrön karpaloilta ja rosmariinilta maistuva lonkero on raadin mielestä ehdottomasti ihastuttava. Kiitosta juoma saa erityisesti siitä, ettei se ole liian makea, vaan pikemminkin hennosti hapan.

”Täydellinen juoma tilanteeseen kuin tilanteeseen!”

 

Mainio kakkonen

2. Olvi: Iisalmi Gin lonkero, 5,0 %, hinta 3,84 € (0,5 l) Arvosana: 3+

Olvin puolukoilla maustettu lonkero ei häkellytä testiryhmää tuoksullaan. Ensimmäinen nuuhkaisu on kaikkien mielestä turhan makea. Tuoksun ei kuitenkaan pidä antaa hämätä! Juoman maku on miellyttävän tasapainoinen. Erityisen mukavaa twistiä juomaan tuovat yrtit, joissa on häivähdys havumetsää.

”Ei tätä tölkkikaupalla joisi, mutta yksi kylmä lasillinen maistuu kyllä taatusti.”

 

Maistuva limelonkero

3. Sinebrychoff: Classic long drink, 5,5 %, hinta 3,19 € (0,5 l) Arvosana: 3-

Limellä maustettu lonkero jakaa raadin mielipiteitä. Osan mielestä kirpeä sitrusjuoma on varsin herkullinen, mutta osan makuun drinkki on aivan liian limuviinamainen. Raati on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että juoma on aivan pätevä hörpittävä esimerkiksi kesäillan ratoksi.

”Täysin juotava, ostaisin.”

 

Mielipiteiden jakaja

4. Helsinki Distilling Company: Helsinki Long Drink, 5,5 %, hinta 4,69 € (0,33 l) Arvosana: 3-

Verigreipiltä maistuva lonkero ei vakuuta raatia värillään. Myös tuoksu herättää epäilyksiä. Maku kuitenkin innostaa isoa osaa maistelijoista! Kolme viidestä maistelijasta antaa juomalle vähintään neljä pistettä. Kaksi muuta kuitenkin pitää verigreipin makua aivan liian hallitsevana. Voisi siis sanoa, että tässä on aivan täydellinen lonkero hänelle, joka pitää tuhdista verigreipin mausta.

”Sanoisin, että tämä käy paremmin aikuiseen makuun.”

 

Kelpo peruslonkku

5. A. Le Coq: Gin & grapefruit premium long drink, 5,5 %, hinta 3,54 € (0,5 l) Arvosana: 2

Kelpo peruslonkero. Haaleanharmaa greippilonkero saa kiitosta siitä, ettei se ole liian makea. Siihen ne kiitokset sitten jäävätkin. Juoma ei herätä raadissa suuria tunteita, mutta jäsenet kuitenkin povaavat miedonmakuisesta lonkerosta hyvää janojuomaa.

”Tutun tuoksuinen. Juuri sitä, mitä lonkeron kuvittelee olevan.”

 

Mauton sokerijuoma

6. Laitila: Laitilan gini long drink, 5,5%, hinta 3,19 € (0,33 l) Arvosana: 2-

Miedontuoksuinen greippilonkero tuo raadille mieleen sokerilitkun, jota juotetaan lääkärissä sokerirasituskokeen yhteydessä. Kyseessä ei siis ole erityinen makuelämys.

”Maistuu vähän lasinpohjalliselta eli siltä, kuin tähän olisi sulanut jäitä.”

 

Jallun ystävälle

7. Jaloviina Original Long Drink, 5,5 %, hinta 3,19 € (0,33 l) Arvosana: 2-

Ronskisti jaloviinalta maistuva jallulonkero on ehdottomasti konjakkimainen juoma. Raadin jaloviinan ystävät nyökyttelevät sille hyväksyvästi, mutta juomaa vieroksuvat eivät lähestulkoon suostu tuoksulta maistamaan. Juoma sopii täyteläisen ja hunajaisen makunsa vuoksi parhaiten hitaasti siemailtavaksi.

”Jos jossain tätä tarjotaan, pystyn juomaan helposti pullollisen. Itse en välttämättä ostaisi.”

 

Hailakka ja vetinen

8. Trokari Salaperäinen paroni, 5,5 %, hinta 3,39 € (0,33 l) Arvosana: 1 ½

Täysin läpikuultavana hohtava lonkero herättää raadissa hämmennystä. Onko lasissa vettä tai Spriteä? Makukaan ei juuri sen enempää säväytä. Päällimmäisenä juomasta jää mieleen vetisyys.

”Tämä ei maistu juuri lainkaan lonkerolta.”

 

Lötkö suosikki

9. Hartwall: Original long drink, 5,5 %, hinta 3,19 € (0,33 l) Arvosana: 1 ½

Hartwallin Original-lonkero on yksi Suomen suosituimmista lonkeroista. Osa sokkotestin jäsenistä piti sitä ennen testiä varsin kelvollisena lonkerona. Testissä se ei kuitenkaan säväyttänyt. Makua kuvaillaan liian lötköksi, laimeaksi ja ympäripyöreäksi.

”Melko mieto, vähän kuin maustettu kivennäisvesi.”

 

Trooppinen kauhistus

10. Laitila: Sex on the Beach drinkkilonkero, 5,5%, hinta 2,34 € (0,33 l) Arvosana: ½

Trooppisilta hedelmiltä kuten ananakselta maistuva lonkero saa raadin kauhistumaan. Se tuo mieleen lähinnä Jaffa-limonadin, johon on sekoitettu jotain uutta ja omituista.

”Tämä on kuin pahaa mehua alkoholin kera. Miksi näin on tehty?”

 

Jos etsit aivan uutta 

11. Ägräs long drink, 5,5%, hinta 4,65 € (0,33 l) Arvosana: +

Fenkolia ja nokkosta sisältävä artesaanilonkero ei innosta raatia ensinkään. Erikoinen makuyhdistelmä sopii todennäköisesti niille, jotka haluavat kokeilla jotain tyystin epätavallista, eivätkä säikähdä omituisia makuyhdistelmiä.

”Väristä tulee mieleen karu virtsanäyte ja maku on kemikaalinen. Ei jatkoon.”

Me Naisten testiryhmän jäsenet

Kristiina, 53: ”En ole moneen kymmeneen vuoteen erityisemmin juonut lonkeroa, koska maku ei ole miellyttänyt. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut antaa lonkulle mahdollisuuden.”

Ville, 25: ”Jos jotain juon, niin juon lonkeroa.”

Oona, 22: ”Olen enemmän viini- ja olutihminen, mutta satunnaisesti saatan hörppästä myös limenmakuisen lonkeron.”

Salla, 38: ”Vedin ensimmäiset humalani lonkerolla. Mieleenpainuvin lonkeromuistoni tapahtui 16-vuotiaana kuoromatkalla Englannissa. Tilasin paikallisilta long drinkin, mutta eiväthän he ymmärtäneet, mikä ihme se sellainen on. Ensimmäisten kännien jälkeen olen vältellyt lonkeroa parikymmentä vuotta. Viime kuukausina olen kuitenkin lämmennyt niille uudelleen.”

Marjut, 29: ”En ole oikeastaan koskaan juonut lonkeroita, koska ne ovat mielestäni liian makeita. Ginistä pidän suuresti.”

Lonkku on parasta kylmänä

[quote=Inna95]Hitsi kun testissä ei ollut mitään sidukkaa. Kauheen pahan makusii nuo lonkerot.[/

Tämä oli lonkerovertailu. Siideri ei ole lonkero.

Sisältö jatkuu mainoksen alla