Kenialainen Joy Tum on opetellut leipomaan suomalaisia korvapuusteja Lahdessa. Kuva: Sanna Jaakkola.
Kenialainen Joy Tum on opetellut leipomaan suomalaisia korvapuusteja Lahdessa. Kuva: Sanna Jaakkola.
Joy Tum leipomassa ensimmäisiä karjanlanpiirakoitaan. Kuva: Sanna Jaakkola.
Joy Tum leipomassa ensimmäisiä karjanlanpiirakoitaan. Kuva: Sanna Jaakkola.

Lahtelainen Helenan kotileipomo alkaa kohta tehdä korvapuusteja Nairobissa Keniassa. Nimeksi tulee maasain korva, mutta säilyykö resepti ennallaan?

Lahtelaiset Helenan kotileipomon leipomoyrittäjät Sanna ja Tero Jaakkola laajentavat lokakuussa Keniaan. Pääkaupunki Nairobin kaduilla alkaa kulkea Helena's Goodies -myyntikärry. Lisäksi suomalaiset korvapuustit pääsevät myyntiin sisäoppilaitoksen kanttiiniin ja kioskiin kirkon alakertaan. Jaakkoloiden vientituotteet ovat korvapuusti, possumunkki, karjanlanpiirakka ja lihapiirakka kahdella nakilla. He uskovat, että leivonnaisille riittää kysyntää Keniassa.

– Nairobissa ei ole myynnissä minkäänlaisia pullia tai munkkeja. Niiden kaltaisia ovat vain sokeroimaton donitsi ja pieni muffini, kertoo kenialaiseen kahvileipätarjontaan tutustunut Sanna Jaakkola.

Korvapuustista "maasain korva"

Idean leipomobisneksen viemisestä Keniaan Jaakkolat saivat tuttavaltaan Wilson Kirwalta. Juoksija ja kirjailija Kirwa kommentoi kotileipomon tuotteita maistettuaan, että juuri sellaiset maut tekisivät kauppansa Keniassa. Kenia on Kirwan aiempi kotimaa.

– Emme muuta reseptejä, mutta käytämme paikallisia raaka-aineita. Keniassa ei ole valkoista sokeria, vaan sokeri on ruskeaa ja fariinisokerin kaltaista. Olemme testanneet, etteivät kenialaisista aineista leivotut pullat maistu erilaisilta.

Korvapuustin kenialainen kauppanimi tulee olemaan maasain korva. Nimen esikuvana ovat Wilson Kirwan isän suuret korvat, joita Wlson lapsena sitoi rullalle kengännauhoilla, jotta ne eivät heiluisi.

Sanna Jaakkolan mukaan kenialaiset pitävät makeasta ja suomalaisen korvapuustin mausteista.

– Kardemumma ja kaneli ovat kenialaisten mieleen. Käytämme paikallisia mausteita, ja nehän ovat siellä jopa parempia kuin täällä, kun saamme mausteet tuoreina läheltä.

Lahti, Nairobi, Mombasa

Kunhan korvapuusti- ja muu leipomobisnes ottaa Nairobissa tulta alleen, Jaakkolat aikovat laajentaa Mombasaan. Neuvottelut Java House -kahvilaketjun kanssa ovat myös käynnissä.

– Meidän pitää vain toimittaa näyte-erä.

Helenan kotileipomon Kenian-valloitus pääsee alkamaan lokakuun puolivälissä, kun Helena's Goodies -myyntikärry on saatu meriteitse perille ja kioskin ja koulun kanttiinin koneet kuntoon. Myös paikallisille leipureille on opetettava suomalaisleivonnaisten salat. Heidät kouluttaa Jaakkoloiden palkkaama Joy Tum, kenialainen leipuri. Tum on parhaillaan Jaakkoloiden opissa Lahdessa. Tumin leipomat korvapuustit ovat saaneet leipomon lahtelaisilta asiakkailta paljon kehuja.

– Joy on oppinut korvapuustien rullauksen tosi hyvin. Hän tekee hienoja tiiviisti rullattuja korvapuusteja. Hän saa pullista jopa kauniimpia kuin me, vaikka olemme leiponeet pullia vuosia, Sanna Jaakkola kehuu.

Helenan kotileipomon laajentamisesta Keniaan kertoi ensimmäisenä HS.

Lue myös:

Nyt leivotaan aitoa pullaa - näin onnistut

Haaveiletko sinäkin omasta kahvilasta? Tällaista perustaminen on oikeasti

Sienten paistaminen mikrossa – ehdottomasti enemmän mahdollisuus kuin uhka.

Näin sienestyskaudella saa kuulla villejä tarinoista kavereiden kavereista, jotka katoavat päiväkausiksi metsiin ja saapuvat sitten sieltä kotiin vain pakastaakseen tatteja kokonaisina.

Periaatteessa sekin säilöntäkeino on mahdollinen, mutta kokonaiset sienet vievät runsaasti tilaa eivätkä välttämättä jäädy kotipakastimessa tarpeeksi nopeasti verrattuna viipaleina pakastettuihin tai pannulla kokoon paistettuihin sieniin.

Netin keskustelupalstat paljastavat, että sienten säilömiseen on olemassa kätevämpikin keino: mikroaaltouuni.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan sienten ravintoarvot säilyvät parhaiten, kun ne valmistaa nimenomaan grillissä tai mikroaaltouunissa.

Myös Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen sanoo, että sienet voi paistaa kokoon yhtä lailla mikrossa kuin paistinpannullakin, kunhan kyse on sienistä, jotka soveltuvat sellaisenaan paistettaviksi.

– Sienissä on paljon vettä, ja mikro laittaa vesimolekyylit liikkeelle. Kun sienet kuumentaa ilman kupua, neste pääsee haihtumaan.

Sieniruuan voisi tehdä mikrossa vaikka alusta loppuun, mutta käytännössä se voi olla hankalaa. Testasimme, kuinka nopeasti kantarellit saa esivalmisteltua mikroaaltouunissa.

1. Puhdistus ja paloittelu

Arja Hopsu-Neuvonen ei ollut itse vielä ehtinyt testata sienten paistamista mikrossa, mutta kehotti pilkkomaan sienet ja käsittelemään pieniä määriä kerrallaan. Tältä testisienet näyttivät ennen mikroon päätymistään.

2. Kuumentaminen

Kuumensimme sieniä täydellä teholla (900 W) 30 sekuntia kerrallaan. Alle minuutissa sienistä alkoi kuulua sihinää, ja minuutissa ne olivat kuumentuneet jo selvästi.

3. Kasaan paistaminen

Seuraavien puoliminuuttisten aikana sienistä alkoi irrota nestettä ja ne alkoivat mennä hieman kasaan. Sekoitimme sieniä varmuuden vuoksi pariin otteeseen lusikalla, jotta ne kuumentuvat tasaisesti.

4. Valmis satsi

Kahden ja puolen minuutin kuumennuksen jälkeen sienet olivat menettäneet kokoaan selvästi ja vaikuttivat valmiilta joko pakastettaviksi tai ruuanlaittoon. Lautasen pohjalle ei jäänyt juurikaan nestettä, mutta jos olisi jäänyt, se kannattaisi ottaa talteen ja käyttää.

Lopputulos

Toimii kuin junan vessa! Mikrossa sienet paistuivat nopeasti ja rakennekin vaikutti pysyvän hyvänä – ne eivät esimerkiksi muuttuneet sitkeiksi. Sienet olivat hetkessä valmiita pakastettaviksi. Ne eivät menneet ehkä ihan niin paljon kasaan kuin pitkään pannulla paistaessa, mikä on ehkä hyväkin juttu. Pannulla sieniä saattaa tulla käristettyä vahingossa liiankin pitkään, vaikka riittäisi, että suurin osa nesteestä haihtuu.

Meghan Marklelle maistuu niin vihermehu kuin viskikin – hyvän ruuan lisäksi tietysti.

Sussexin herttuatar Meghan on ehtiväinen nainen, kuten toki kuninkaallisen kuuluukin. Maanantaina Kensingtonin palatsi tiedotti, että Meghan on mukana keittokirjaprojektissa, joka tukee lontoolaista yhteisökeittiötä. Meghan on vieraillut islamilaisessa kulttuurikeskuksessa järjestettävässä yhteisökeittiössä jo monta kertaa, ja nyt siellä kokkaavan naisporukan resepteistä on tekeillä keittokirja.

Valitettavasti kirjassa tuskin tulee olemaan Meghanin itsensä kynäilemiä reseptejä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä Meghan tunnetaan herkkusuuna ja ruokaintoilijana, joka on itse laittanut reseptejään jakoon ennen kuin ryhtyi kuninkaalliseksi.

1. Seksipasta kesäkurpitsasta

Elokuussa suureksi hitiksi nousi kesäkurpitsapasta, jota Meghan oli kuulemma kuvaillut entisessä lifestyle-blogissaan seksikkääksi. Huh! Delish-sivustolle antamassaan haastattelussa Meghan mainosti tuntikausia haudutettavaa pastasoosia seuraavin sanankääntein:

– Kastikkeesta tulee niin kermainen, että voisi vannoa siinä olevan kasoittain voita ja öljyä, mutta siinä on vain kesäkurpitsaa, vettä ja vähän liemikuutiota. 

2. Superfood-kulho

Meghan, joka on kotoisin trendiruuista tunnetusta Kaliforniasta, saattaa aloittaa aamunsa esimerkiksi kauniilla ja herkullisella acai-kulholla. Eyeswoon-blogista on luettavissa Meghanin oma, yksinkertainen ohje acai-kulhoon.

3. Kokonainen kihlauskana

PureWow-sivuston mukaan prinssi Harry kosi Meghania, kun pariskunta oli laittamassa ruokaa – eikä mitä tahansa ruokaa, vaan kokonaista kanaa ruokakirjailija Ina Gartenin tyyliin. Vuonna 1999 julkaistua kanareseptiä voidaan siis kutsua kihlauskanaksi.


4. Kurpitsafondue

Jos Halloween-menusi on vielä epäselvä, ota mallia Meghanista ja kokkaa kurpitsa-fondueta, jonka Meghan nimesi suosikkireseptikseen blogissaan The Tigissä

– En voi kuvitella herkullisempaa tapaa viettää Halloweenia tai mitään muutakaan iltaa, Meghan hekumoi blogissaan.

5. Vanhat kunnon ranskalaiset

Meghan rakastaa ranskalaisia perunoita, mutta haluaa mielellään jakaa ne kavereidensa kanssa – kiintoisaa! Ranskalaisista ja sinisimpukoista lounaaksi hän haaveili Delishin haastattelussa.

Toisaalta Meghan on sanonut The New Potato -sivustolla, että hänen suosikkilounaansa on nizzansalaatti vuohenjuuston, patongin ja roséviinin kera. 

6. Vihermehu

Kuten moni muukin julkimo, myös Meghan uskoo vihermehujen elähdyttävään vaikutukseen. Delishin mukaan Meghan ei kuitenkaan suhtaudu terveysjuomiin erityisen innostuneesti, vaan pitää niitä enemmänkin pakollisena pahana. 


7. Negroni

Mitä juomiin tulee, vihermehu ei suinkaan ole Meghanin lempidrinkki. The New Potato -sivustolla Meghan paljastaa todella rakastavansa viinejä. Cocktaileista hänen suosikkejaan ovat spicy tequila -pohjaiset juomat, negroni ja hyvä skottiviski ilman jäitä.

Täydellistä ruokapäiväänsä kuvaillessaan Meghan mainitsee, että päivä päättyisi negroniin.

Ruokavauva vatsassa

Delishin haastattelussa Meghan kertoo, että pääosin terveellisestä ruokavaliosta huolimatta hänen vatsassaan potkii usein niin kutsuttu ruokavauva, varsinkin, jos lomalla on tullut nautittua paikallisia pastaherkkuja. Meghan on jopa antanut food babylleen nimen: se on Comida.

Comida-mahdollisuutta ei taidettu ottaa huomioon, kun hiljattain juoruttiin, että Meghan odottaisi kuninkaallista vauvaa