Kenialainen Joy Tum on opetellut leipomaan suomalaisia korvapuusteja Lahdessa. Kuva: Sanna Jaakkola.
Kenialainen Joy Tum on opetellut leipomaan suomalaisia korvapuusteja Lahdessa. Kuva: Sanna Jaakkola.
Joy Tum leipomassa ensimmäisiä karjanlanpiirakoitaan. Kuva: Sanna Jaakkola.
Joy Tum leipomassa ensimmäisiä karjanlanpiirakoitaan. Kuva: Sanna Jaakkola.

Lahtelainen Helenan kotileipomo alkaa kohta tehdä korvapuusteja Nairobissa Keniassa. Nimeksi tulee maasain korva, mutta säilyykö resepti ennallaan?

Lahtelaiset Helenan kotileipomon leipomoyrittäjät Sanna ja Tero Jaakkola laajentavat lokakuussa Keniaan. Pääkaupunki Nairobin kaduilla alkaa kulkea Helena's Goodies -myyntikärry. Lisäksi suomalaiset korvapuustit pääsevät myyntiin sisäoppilaitoksen kanttiiniin ja kioskiin kirkon alakertaan. Jaakkoloiden vientituotteet ovat korvapuusti, possumunkki, karjanlanpiirakka ja lihapiirakka kahdella nakilla. He uskovat, että leivonnaisille riittää kysyntää Keniassa.

– Nairobissa ei ole myynnissä minkäänlaisia pullia tai munkkeja. Niiden kaltaisia ovat vain sokeroimaton donitsi ja pieni muffini, kertoo kenialaiseen kahvileipätarjontaan tutustunut Sanna Jaakkola.

Korvapuustista "maasain korva"

Idean leipomobisneksen viemisestä Keniaan Jaakkolat saivat tuttavaltaan Wilson Kirwalta. Juoksija ja kirjailija Kirwa kommentoi kotileipomon tuotteita maistettuaan, että juuri sellaiset maut tekisivät kauppansa Keniassa. Kenia on Kirwan aiempi kotimaa.

– Emme muuta reseptejä, mutta käytämme paikallisia raaka-aineita. Keniassa ei ole valkoista sokeria, vaan sokeri on ruskeaa ja fariinisokerin kaltaista. Olemme testanneet, etteivät kenialaisista aineista leivotut pullat maistu erilaisilta.

Korvapuustin kenialainen kauppanimi tulee olemaan maasain korva. Nimen esikuvana ovat Wilson Kirwan isän suuret korvat, joita Wlson lapsena sitoi rullalle kengännauhoilla, jotta ne eivät heiluisi.

Sanna Jaakkolan mukaan kenialaiset pitävät makeasta ja suomalaisen korvapuustin mausteista.

– Kardemumma ja kaneli ovat kenialaisten mieleen. Käytämme paikallisia mausteita, ja nehän ovat siellä jopa parempia kuin täällä, kun saamme mausteet tuoreina läheltä.

Lahti, Nairobi, Mombasa

Kunhan korvapuusti- ja muu leipomobisnes ottaa Nairobissa tulta alleen, Jaakkolat aikovat laajentaa Mombasaan. Neuvottelut Java House -kahvilaketjun kanssa ovat myös käynnissä.

– Meidän pitää vain toimittaa näyte-erä.

Helenan kotileipomon Kenian-valloitus pääsee alkamaan lokakuun puolivälissä, kun Helena's Goodies -myyntikärry on saatu meriteitse perille ja kioskin ja koulun kanttiinin koneet kuntoon. Myös paikallisille leipureille on opetettava suomalaisleivonnaisten salat. Heidät kouluttaa Jaakkoloiden palkkaama Joy Tum, kenialainen leipuri. Tum on parhaillaan Jaakkoloiden opissa Lahdessa. Tumin leipomat korvapuustit ovat saaneet leipomon lahtelaisilta asiakkailta paljon kehuja.

– Joy on oppinut korvapuustien rullauksen tosi hyvin. Hän tekee hienoja tiiviisti rullattuja korvapuusteja. Hän saa pullista jopa kauniimpia kuin me, vaikka olemme leiponeet pullia vuosia, Sanna Jaakkola kehuu.

Helenan kotileipomon laajentamisesta Keniaan kertoi ensimmäisenä HS.

Lue myös:

Nyt leivotaan aitoa pullaa - näin onnistut

Haaveiletko sinäkin omasta kahvilasta? Tällaista perustaminen on oikeasti