Yllä Koskenlaskijan logo, jota käytettiin vuosina 1992–2012. Alla vuoteen 2013 päivitetty miehisempi tukkijätkä.
Yllä Koskenlaskijan logo, jota käytettiin vuosina 1992–2012. Alla vuoteen 2013 päivitetty miehisempi tukkijätkä.
Uuden pakkauksen innoittajana käytettiin Veikko Emil Sipisen käsialaa olevaa lihaksikasta tukkijätkää vuoden 1933 paketista.
Uuden pakkauksen innoittajana käytettiin Veikko Emil Sipisen käsialaa olevaa lihaksikasta tukkijätkää vuoden 1933 paketista.

Koskenlaskija-juuston tukkijätkä sai lihakset takaisin. "Miesihanne muuttuu ruokamakua nopeammin", väittää toimittaja Katja Nordlund.

Valio esitteli juhlavuoden kunniaksi tehdyn Koskenlaskijan retropakkauksen. Juustomötikkä on edelleen foliossa ja suorakaiteen muotoisessa kartonkipaketissa, mutta koskessa lasketteleva tukkijätkä ei ole entisellään.

Ketterä ja poikamainen tukkilainen on vaihtunut raamikkaaseen mieheen, joka on bodannut itselleen vahvat hartiat ja kädet. Niska on paksumpi ja rinta leventynyt, myös leukaperät ovat voimakkaammat kuin aikaisemmin.

Koskenlaskijan miehistyminen näkyy asennossakin. Aiemmin jätkä leikitteli tukilla jalat melkein yhdessä, mutta nyt haara on leveä ja syvä. Myös kädet pitelevät keksiä (uitossa käytetty työkalu) kaukana toisistaan.

Lihaksikkaat jäsenet tarvitsevat tilaa. Vai viittaako asento nykypäivän snoukkaamiseen tai skeittaamiseen?

Liekö vahvistumisen tuoman itsevarmuuden aiheuttamaa, mutta uusi koskenlaskija on jättänyt paidan auki lähes napaan asti. Haluaako hän hurmata toisen uittajan vai kämpän keittäjättären?

Valiolta kerrotaan, että jo ensimmäisen pakkauksen koskenlaskija oli lihaksikas. Hintelä sisätyöläinen astui tukille vuoden 1992 uudistuksessa. Juhlavuoden lihaskimppu on siis paluuta vanhaan, tosin 2000-luvun leukaperillä vahvistettuna.

Vaikka Koskenlaskija-pakkaus on uudistunut vain kahdesti, sille on tehty enemmän päivityksiä kuin sisällölle. Juuston reseptiin ei kuulemma ole juuri koskettu. Tarkoittaako tämä, että miesihanne on 80 vuodessa muuttunut enemmän kuin makutottumukset?

Katja Nordlund on Me Naisten erikoistoimittaja.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.