Yksi liemi, monta soppaa. Kuvat: Panu Pälviä ja Shutterstock
Yksi liemi, monta soppaa. Kuvat: Panu Pälviä ja Shutterstock

Yhdestä liemestä saa monta eri soppaa useaksi päiväksi pikkuisen tuunaamalla.

Pohjana kookos-kanakeitto

4–6 annosta
15 minuuttia
246 kcal/annos

 

Keitto kuljettaa jo tuoksullaan Aasian maku­maailmaan.

400 g maustamatonta
broilerinfileetä
1 salottisipuli
1 tlk (400g) kookosmaitoa
3 dl kanalientä
1 kpl sitruunaruohoa
paloiteltuna
1 tl inkivääri- tai galangal-tahnaa
½-1 punainen chili
100 g tuoreita herkkusieniä tai 25 g kiinalaisia kuivattuja sieniä liotettuna ja huuhdeltuna
4 kafferilimetin lehteä
3 rkl kalakastiketta
2 rkl fariinisokeria
1 limetin puristettu mehu

1. Kuivaa broilerinfileiden pinta ja leikkaa liha ohuehkoiksi suikaleiksi.

2. Kiehauta kattilassa vesi, lisää sekaan kanasuikaleet, pilkotut herkkusienet, pilkottu sitruunaruoho, kafferi­limetin lehdet sekä silputtu chili, jonka sisältä olet poistanut siemenet.

3. Anna kiehua 5–7 minuuttia, kunnes kanafileet ovat kypsiä. Lisää kookosmaito ja mausta kalakastikkeella, ruokosokerilla ja limetinmehulla.

4. Kiehauta ja nosta tarjolle korianterilla koristeltuna.

Tuunausvinkki 1: Vaihda kana katkarapuihin

Vaihda kana katkaravunpyrstöiksi ja lisää ne keittoon vasta lopuksi. Saat ihanan ja helposti valmistuvan thaimaalaistyylisen äyriäiskeiton. Käytä keittoon kestävän kalastuksen MSC-merkittyjä katkarapuja.

Tunnausvinkki 2: Muokkaa tofulla kasvissyöjälle

Korvaa kana kuutioidulla tofulla ja lisää puolitettuja kirsikkatomaatteja. Saat kasvissyöjän ruokaisan version. Puolitetut kirsikka­tomaatit kannattaa lisätä keittoon vasta valmistuksen loppumetreillä, näin ne säilyvät napakoina tarjoiluun saakka.

Tuunausvinkki 3: Tee ruokaisaksi nuudelilla

Lisää sekaan lasinuudelia.  Yleensä mung-pavuista valmistettu lasi- eli vermisellinuudeli on tyypillinen kiinalaisten hot pot -keittojen sekä thaimaalais- ja vietnamilaiskeittojen ainesosa. Se tekee keitosta ruokaisemman.

Pohjana liha-lehtikaalikeitto

4–6 annosta
noin 45 minuuttia
179 kcal/annos

Trendivihannes lehtikaali pääsee nyt myös keittoon.

400 g naudan sisäpaistia
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
½ rkl kuivattua rosmariinia
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
5–6 maustepippuria
50 g lehtikaalia
10–15 kpl vihreää ohutta papua
8–9 kierrosta mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

1. Pane kattilaan vesi, kuutioitu liha, lihaliemikuutiot, rosmariini, laakerinlehdet ja kanelitanko. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.

2. Kuori ja pilko sillä välin sipuli, valkosipulinkynnet ja porkkanat. Lisää esikäsitellyt ja paloitellut kasvikset kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia, kunnes juurekset ovat napakan pehmeitä ja liha mureaa.

3. Poista kanelitanko ja laakerinlehti. Lisää sekaan siistityt pavut ja revitty lehtikaali, josta olet poistanut kovan ruoto-osan. Mausta suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla.

4. Keitä vielä noin 5 minuuttia, kunnes lehtikaali ja pavut ovat napakan pehmeitä.

Tuunausvinkki 1: Vaihda nauta  kanaan

Korvaa lihaliemi kanaliemellä ja liha kananfilee­paloilla. Kanakeittomuunnos on ihanan lämmittävä vaihtoehto kylmiin pakkaspäiviin. Kanapalat voi lisätä samaan aikaan keiton muiden ainesten kanssa, koska ne eivät tarvitse yhtä pitkää kypsennysaikaa kuin liha. Hyvä vaihtoehto punaista lihaa välttäville ruokailijoille.

Tuunausvinkki 2: Valmista nopeasti jauhelihalla

Vaihda lihan tilalle paistettua jauhelihaa ja lisää puolitettuja kirsikkatomaatteja. Jauhelihalla nopeutat valmistusta, ja tomaatit syventävät keiton makua samalla, kun antavat keitolle värikkyyttä.

Tuunausvinkki 3: Tee ruokaisaksi pastalla

Lisää joukkoon 1/2 dl jyväpastaa ja 8–10 pilkottua herkkusientä. Jyväpasta tekee keitosta ruokaisamman ja täyteläisemmän. Pilkotut herkkusienet taas tuovat keittoon umamia eli makua, joka pyöristää ja vahvistaa keiton muiden ainesten olemusta.

Pohjana mausteinen tomaattikeitto

4 annosta
alle 20 minuuttia
84 kcal/annos

Öljyä, tomaattia, sipulia ja hyvät mausteet – olet jo pitkällä. Tuunaa keitosta meksikolainen, intialainen tai italialainen versio!

1 keskikokoinen keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
½ punaisesta chilistä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl korianterin siemeniä
1 rkl tomaattipyreetä
1 tkl (á 400 g) tomaatti­murskaa (esim. Mutti)
5 dl hyvää kanalientä
½-1 tl suolaa
6–8 kierrosta mustapippurimyllystä
Lisäksi 4 rkl maustamatonta jogurttia tai kevytranskankermaa

1. Kuullota öljyssä kuorittu, silputtu sipuli, valko­sipuli ja chili, jonka sisältä olet poistanut siemenet. Lisää jeera, korianterin siemenet ja tomaattipyree. Kuumenna vielä hetki.

2. Kumoa kattilaan ja lisää tomaattimurska ja kanaliemi.

3. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen noin 20 minuuttia.

4. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

5. Tarjoa keiton kanssa ranskankermaa tai jogurttia.

Meksikolaiseen tyyliin

Älä soseuta keittoa. Lisää kasvislientä, 200 g jauhe­lihaa ja 1 dl kidney-säilykepapuja. Viimeistele puolikkaalla avokadolla ja silputulla korianterilla. Voit  lisätä potkua chilillä. Saat mausteisen meksikolaisen jauhelihakeiton, jonka kanssa voit tarjota juustolla täytettyjä, kuumennettuja tortilloja.

Intialaiseen tyyliin

Lisää alkuvaiheessa 1 dl huuhdeltuja punaisia linssejä, pilkottu porkkana, 2–3 dl kanalientä ja 1–2 tl currytahnaa. Keitto muuntautuu näin maistuvaksi intialaiseksi linssikeitoksi. Lopuksi voit pyöristää makuja halutessasi myös lorauksella kermaa.

Italialaiseen tyyliin

Jätä pois jeera ja kumina. Älä soseuta keittoa vaan lisää kanalientä, 1 dl jyväpastaa, pari kourallista pinaattia ja papuja. Saat ruokaisamman italialaistyylisen pastakeiton. Pinaatti ja siistityt pavut kannattaa lisätä keittoon vasta lopuksi (noin seitsemäksi minuutiksi), jotta pavut ovat napakan pehmeitä tarjottaessa. 

Lue myös:

Keittiöön apua kännykästä: tässä ovat parhaat sovellukset

Nämä ruoka-aineet eivät kuulu jääkaappiin

Kuinka kauan avattu viini säilyy hyvänä?

Kaikki herkulliset reseptit löydät täältä.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.