Yksi liemi, monta soppaa. Kuvat: Panu Pälviä ja Shutterstock
Yksi liemi, monta soppaa. Kuvat: Panu Pälviä ja Shutterstock

Yhdestä liemestä saa monta eri soppaa useaksi päiväksi pikkuisen tuunaamalla.

Pohjana kookos-kanakeitto

4–6 annosta
15 minuuttia
246 kcal/annos

 

Keitto kuljettaa jo tuoksullaan Aasian maku­maailmaan.

400 g maustamatonta
broilerinfileetä
1 salottisipuli
1 tlk (400g) kookosmaitoa
3 dl kanalientä
1 kpl sitruunaruohoa
paloiteltuna
1 tl inkivääri- tai galangal-tahnaa
½-1 punainen chili
100 g tuoreita herkkusieniä tai 25 g kiinalaisia kuivattuja sieniä liotettuna ja huuhdeltuna
4 kafferilimetin lehteä
3 rkl kalakastiketta
2 rkl fariinisokeria
1 limetin puristettu mehu

1. Kuivaa broilerinfileiden pinta ja leikkaa liha ohuehkoiksi suikaleiksi.

2. Kiehauta kattilassa vesi, lisää sekaan kanasuikaleet, pilkotut herkkusienet, pilkottu sitruunaruoho, kafferi­limetin lehdet sekä silputtu chili, jonka sisältä olet poistanut siemenet.

3. Anna kiehua 5–7 minuuttia, kunnes kanafileet ovat kypsiä. Lisää kookosmaito ja mausta kalakastikkeella, ruokosokerilla ja limetinmehulla.

4. Kiehauta ja nosta tarjolle korianterilla koristeltuna.

Tuunausvinkki 1: Vaihda kana katkarapuihin

Vaihda kana katkaravunpyrstöiksi ja lisää ne keittoon vasta lopuksi. Saat ihanan ja helposti valmistuvan thaimaalaistyylisen äyriäiskeiton. Käytä keittoon kestävän kalastuksen MSC-merkittyjä katkarapuja.

Tunnausvinkki 2: Muokkaa tofulla kasvissyöjälle

Korvaa kana kuutioidulla tofulla ja lisää puolitettuja kirsikkatomaatteja. Saat kasvissyöjän ruokaisan version. Puolitetut kirsikka­tomaatit kannattaa lisätä keittoon vasta valmistuksen loppumetreillä, näin ne säilyvät napakoina tarjoiluun saakka.

Tuunausvinkki 3: Tee ruokaisaksi nuudelilla

Lisää sekaan lasinuudelia.  Yleensä mung-pavuista valmistettu lasi- eli vermisellinuudeli on tyypillinen kiinalaisten hot pot -keittojen sekä thaimaalais- ja vietnamilaiskeittojen ainesosa. Se tekee keitosta ruokaisemman.

Pohjana liha-lehtikaalikeitto

4–6 annosta
noin 45 minuuttia
179 kcal/annos

Trendivihannes lehtikaali pääsee nyt myös keittoon.

400 g naudan sisäpaistia
1 l vettä
2 lihaliemikuutiota
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
½ rkl kuivattua rosmariinia
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
5–6 maustepippuria
50 g lehtikaalia
10–15 kpl vihreää ohutta papua
8–9 kierrosta mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

1. Pane kattilaan vesi, kuutioitu liha, lihaliemikuutiot, rosmariini, laakerinlehdet ja kanelitanko. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.

2. Kuori ja pilko sillä välin sipuli, valkosipulinkynnet ja porkkanat. Lisää esikäsitellyt ja paloitellut kasvikset kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia, kunnes juurekset ovat napakan pehmeitä ja liha mureaa.

3. Poista kanelitanko ja laakerinlehti. Lisää sekaan siistityt pavut ja revitty lehtikaali, josta olet poistanut kovan ruoto-osan. Mausta suolalla sekä rouhitulla mustapippurilla.

4. Keitä vielä noin 5 minuuttia, kunnes lehtikaali ja pavut ovat napakan pehmeitä.

Tuunausvinkki 1: Vaihda nauta  kanaan

Korvaa lihaliemi kanaliemellä ja liha kananfilee­paloilla. Kanakeittomuunnos on ihanan lämmittävä vaihtoehto kylmiin pakkaspäiviin. Kanapalat voi lisätä samaan aikaan keiton muiden ainesten kanssa, koska ne eivät tarvitse yhtä pitkää kypsennysaikaa kuin liha. Hyvä vaihtoehto punaista lihaa välttäville ruokailijoille.

Tuunausvinkki 2: Valmista nopeasti jauhelihalla

Vaihda lihan tilalle paistettua jauhelihaa ja lisää puolitettuja kirsikkatomaatteja. Jauhelihalla nopeutat valmistusta, ja tomaatit syventävät keiton makua samalla, kun antavat keitolle värikkyyttä.

Tuunausvinkki 3: Tee ruokaisaksi pastalla

Lisää joukkoon 1/2 dl jyväpastaa ja 8–10 pilkottua herkkusientä. Jyväpasta tekee keitosta ruokaisamman ja täyteläisemmän. Pilkotut herkkusienet taas tuovat keittoon umamia eli makua, joka pyöristää ja vahvistaa keiton muiden ainesten olemusta.

Pohjana mausteinen tomaattikeitto

4 annosta
alle 20 minuuttia
84 kcal/annos

Öljyä, tomaattia, sipulia ja hyvät mausteet – olet jo pitkällä. Tuunaa keitosta meksikolainen, intialainen tai italialainen versio!

1 keskikokoinen keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
½ punaisesta chilistä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl korianterin siemeniä
1 rkl tomaattipyreetä
1 tkl (á 400 g) tomaatti­murskaa (esim. Mutti)
5 dl hyvää kanalientä
½-1 tl suolaa
6–8 kierrosta mustapippurimyllystä
Lisäksi 4 rkl maustamatonta jogurttia tai kevytranskankermaa

1. Kuullota öljyssä kuorittu, silputtu sipuli, valko­sipuli ja chili, jonka sisältä olet poistanut siemenet. Lisää jeera, korianterin siemenet ja tomaattipyree. Kuumenna vielä hetki.

2. Kumoa kattilaan ja lisää tomaattimurska ja kanaliemi.

3. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen noin 20 minuuttia.

4. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

5. Tarjoa keiton kanssa ranskankermaa tai jogurttia.

Meksikolaiseen tyyliin

Älä soseuta keittoa. Lisää kasvislientä, 200 g jauhe­lihaa ja 1 dl kidney-säilykepapuja. Viimeistele puolikkaalla avokadolla ja silputulla korianterilla. Voit  lisätä potkua chilillä. Saat mausteisen meksikolaisen jauhelihakeiton, jonka kanssa voit tarjota juustolla täytettyjä, kuumennettuja tortilloja.

Intialaiseen tyyliin

Lisää alkuvaiheessa 1 dl huuhdeltuja punaisia linssejä, pilkottu porkkana, 2–3 dl kanalientä ja 1–2 tl currytahnaa. Keitto muuntautuu näin maistuvaksi intialaiseksi linssikeitoksi. Lopuksi voit pyöristää makuja halutessasi myös lorauksella kermaa.

Italialaiseen tyyliin

Jätä pois jeera ja kumina. Älä soseuta keittoa vaan lisää kanalientä, 1 dl jyväpastaa, pari kourallista pinaattia ja papuja. Saat ruokaisamman italialaistyylisen pastakeiton. Pinaatti ja siistityt pavut kannattaa lisätä keittoon vasta lopuksi (noin seitsemäksi minuutiksi), jotta pavut ovat napakan pehmeitä tarjottaessa. 

Lue myös:

Keittiöön apua kännykästä: tässä ovat parhaat sovellukset

Nämä ruoka-aineet eivät kuulu jääkaappiin

Kuinka kauan avattu viini säilyy hyvänä?

Kaikki herkulliset reseptit löydät täältä.

Nämä herkut sopivat myös kananmunaa ja laktoosia vältteleville.

Vaniljasolmut

20 pullaa

valmistusaika 30 min + kohotus 1 t + paisto 15 min

½ l hasselpähkinämaitoa

25 g tuorehiivaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

13–15 dl vehnäjauhoja

150 g margariinia

Täyte

1 prk vaniljavanukasta (esim Alpro)

½ dl hasselpähkinärouhetta

Kristallipinta

150 g margariinia

2 dl erityishienoasokeria

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Lisää murennettu hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, lisää jauhoja rauhallisemmin käsin, kunnes taikina on kimmoisan pehmeä. Lisää huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Peitä kattila liinalla tai kannella ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.

2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa levyksi. Levitä puolet vanukkaasta ja pähkinärouheesta levylle. Taita levy puoliksi ja leikkaa parin sormen levyisiksi suiroiksi. Kierrä suiroja pituussuunnassa ja solmi jotakuinkin solmuksi. Nostele pellille leivinpaperille. Peitä toisella leivinpaperilla ja anna kohota 15 min. Tee sillä välin loput taikinasta kierteiksi.

3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista yksi pelti kerrallaan noin 10 minuuttia.

4. Sulata margariini ja kumoa sokeri kulhoon. Kasta pullat ensin margariiniin ja sitten sokeriin.

Suklaabrownie

10 palaa

valmistusaika 15 min + paisto 25 min

200 g tummaa suklaata

100 g margariinia

¾ dl aquafabaa

1 dl sokeria

½ dl siirappia

1 dl kaurajauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 dl cashewpähkinöitä

Koristeluun

kaakaojauhetta

1. Valuta aquafaba eli kikhernesäilykkeen liemi talteen. Paloittele suklaa kulhoon ja mittaa joukkoon margariini. Sulata mikrossa varovasti useammassa pätkässä ja sekoita välillä.

2. Yhdistä kulhossa aquafaba, sulatettu suklaa, sokeri ja siirappi. Sekoita hyvin. Lisää jauhot ja pähkinät. Sekoita.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä. Koristele tomuttamalla pintaan kaakaojauhetta.

Puutarhan marjapiirakka

10 annosta

valmistusaika 25 min + paisto 20 min

Pohja

100 g margariinia

½ dl sokeria

3½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ dl vettä

Täyte

500 g soijajugurttia

¾ dl sokeria

2 dl vadelmia

1 dl viinimarjoja

1 vaniljatanko

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sekoita margariini ja sokeri puuhaarukalla hyvin sekaisin. Mittaa jauhot ja leivinjauhe joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi. Voitele ja jauhota vuoka. Taputtele taikina vuokaan ja esipaista 10 minuuttia.

2. Sekoita sokeri jugurtin joukkoon. Levitä jugurtti piirakkapohjalle ja ripottele marjat päälle. Paista 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ensin pöydällä ja sitten jääkaapissa, jotta täyte hyytyy.

Kinuski-marjatäytekakku

12 annosta

valmistusaika 1 t

Kakkupohja

7 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

1 rkl leivinjauhetta

200 g margariinia

3 banaania

4 dl vichyä tai mehua

Vegaaninen kinuski

2,5 dl kaurakermaa

2,5 dl fariinisokeria

Kermatäyte

2 prk soijavispiä

1 dl tomusokeria

1 sitruuna

Lisäksi

2 banaania

1 l mansikoita

1. Tee ensin kakkupohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaanit haarukalla. Sulata margariini. Sekoita kuivien aineiden joukkoon banaani, rasva ja lopuksi vichy varovasti sekoittaen. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kumoa taikina pellille. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

2. Tee kinuski. Mittaa pieneen kattilaan sokeri ja kaurakerma. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes seos alkaa saostua. Testaa, onko kinuski valmista tiputtamalla pieni tippa kylmään veteen. Jos pisara pysyy kasassa, kinuski on valmis.

3. Vispaa kylmä soijavispi. Sekoita joukkoon tomusokeri ja raasta noin puolet sitruunan kuoresta. Siivuta banaanit ja ⅔ mansikoista.

4. Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Nosta ensimmäinen kerros tarjoilulautaselle. Levitä päälle kinuski. Levitä banaani- ja mansikkasiivuja. Levitä kermavaahtoa. Nosta toinen kakkupohja päälle ja täytä se samaan tapaan. Lopuksi koristele ylin kerros soijavaahdolla, mansikoilla ja sitruunan kuorella.

 

Juhlien, isojenkaan, ei tarvitse olla stressin paikka.

1. Laskin esiin

Älä arvo kaupassa vaan laske. Jaa juhlijoiden määrä kuudella ja olet selvittänyt kuohuviinipullojen määrän. Kerro juhlaväki 100 ja jaa 1000 niin tiedät montako kiloa tarvitset graavikalaa. Suolaista piirakkaa riittää yhdestä pellistä 64 pientä palaa.

2. Keskity olennaiseen

Pidä ruokalajien määrä hallussa. Suolaiseen pöytään riittää hyvin salaatti, kala, leipä ja levite. Kakun lisäksi makeaksi tarjottavaksi riittävät mansikat tai suklaakarkit.

3. Helpota tiskiä

Tarjoile osa juhlaherkuista kertiksistä. Lasiset kuohuviinilasit ovella tekevät tyylikkään vaikutelman, mutta boolimaljan viereen voi hyvin koota kasan kertislaseja. Cocktail-paloille ei välttämättä tarvitse lautasia ollenkaan ja kakun voi hyvin korvata kasalla macaron-leivoksia.

4. Pyydä apua

Kun kutsut ystävät koolle, varmista, että ehdit myös itse juhlia. Jos tuttavapiirissäsi ei ole sopivia apulaisia, ota yhtyettä paikalliseen ravintola-alan oppilaitokseen.

5. Kylmää kahvia

Jos et omista isoa keitintä, tarjoa juhlaväelle kylmäuutettua kahvia. Se on trendikästä ja sitä valmistuu kerralla paljon. Mittaa 3 dl kahvinpuruja ja 1 ½ litraa vettä kulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Suodata kahvi harsokankaan läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Juoma säilyy hyvänä noin viikon.