Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Karppauksen ja rasvasodan jälkeen kohkataan proteiineista. Miksi, kertoo proteiiniekspertti ja ravitsemusterapeutti Jan Verho.

1. Proteiinit pitävät nälkää

"Proteiinit sopivat hyvin laihduttajille, koska ne luovat nopeasti pitkään kestävän kylläisyyden tunteen", Jan Verho sanoo.

Protskupitoisen aamiaisen syöneet söivät päivän mittaan 300 kilokaloria vähemmän, selvisi European Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

2. Helppo syödä riittävästi

"Tavallisen ihmisen ei tarvitse laskea proteiinimääriä. Ei liene sattumaa, että esimerkiksi pihvien normikoko on reilu 100 grammaa. Niissä on proteiinia 20-30 grammaa, ja ihminen tulee luontaisesti kylläiseksi suurin piirtein tuosta proteiinimäärästä", Jan selvittää.

Myös vaikkapa purkillisesta rahkaa saa proteiinia noin 20 grammaa. Suositus on vajaa gramma proteiinia painokiloa kohden päivässä.

3. Kasviproteiini rulettaa

"Ennen vähäteltiin kasviperäisiiä proteiinilähteitä, kuten viljoja ja papuja,  mutta uusin tutkimus sanoo toista. Arvellaan, että kasviperäiset proteiinit ovat parempia etenkin kroonisten sairauksien kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn kannalta."

P.S. Unohda aminohapot

Proteiinit koostuvat aminohapoista, ja nyt on muotia listata tuoteselostukseen aminohappokoostumus. "Käytännössä päivän mittaan syötetyt eri proteiinit täydentävät toisiaan. Tiedoista on iloa vain todella rankasti liikkuville, joiden on harkittava jokaista suupalaansa", Jan Verho sanoo.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.