Kieroon kasvaminen ei ole vaarallista. Kuva: Shutterstock
Kieroon kasvaminen ei ole vaarallista. Kuva: Shutterstock

EU:n hupaisa "kurkkudirektiivi" jäi historiaan, mutta edelleenkään käyrillä kurkuilla ei ole asiaa ykkösluokkaan. Kauppoihin ne on kuitenkin jo kelpuutettu.

Käyrissä kurkuissa ja muissa "rumissa" vihanneksissa on jotain supersöpöä. Ne ovat täydellinen esimerkki siitä, ettei ainoastaan yhdenmukaisuus ole kaunista.

Siinä missä 1.-luokan vihannekset ovat sotilaallisen samankaltaisia ja yllätyksettömiä, ulkonäkönsä vuoksi 2.-luokkaan joutuneissa kasviksissa ja hedelmissä on usein huumoria. Katsokaa vaikka näitä kuvia!

"They tell me I'm too small for the supermarket. Take me with you!" #CarrotBackpacking Pic by @ZoeColosimo on Twitter

A photo posted by The @UglyFruitAndVeg Campaign (@uglyfruitandveg) on

Suomen liityttyä EU:hun naurettiin "kurkkudirektiiville", joka määritteli muun muassa kurkuille ja porkkanoille tiettyjä muotoa ja kokoa koskevia ulkonäkövaatimuksia. Kurkut eivät esimerkiksi saaneet olla käyriä.

– Kurkkudirektiivi on kumottu vuonna 2008. Kyseessä oli oikeasti asetus, ei direktiivi, ja se syntyi aikanaan ei niinkään EU:n kuin tuottajien aloitteesta, Euroopan unionin tuomioistuimen suomalaistuomari, EU ja käyrät kurkut -kirjan kirjoittaja Allan Rosas sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Ulkomailla kampanjoidaan näkyvästi "rumien" kasvisten ja hedelmien puolesta, sillä joidenkin arvioiden mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa heitetään vuosittain 26 prosenttia sadosta roskiin pelkän ulkonäköhaitan takia.

Suomessa muotopuolet kasvikset eivät onneksi yleensä päädy roskiin, vaan ne hyödynnetään teollisuuden ja suurkeittiöiden raaka-aineena. Reilun vuoden ajan niitä on löytynyt myös ruokakauppojen laareista. Käyrillä kurkuilla ei ole edelleenkään asiaa 1.-luokkaan, mutta nykyään niitä myydään useissa kaupoissa 2.-luokan tuotteina.

Muoto ei vaikuta kurkun makuun, vaikka monet käyrien kurkkujen ystävistä väittävätkin niiden maistuvan jopa 1.-luokan kurkkuja paremmilta. Käyryys johtuu pääasiassa siitä, että kurkku ei ole saanut riippua vapaasti, vaan on hankautunut esimerkiksi kasvin runkoa tai oksaa vasten ja alkanut kasvaa siitä poispäin.

3 syytä suosia käyriä kurkkuja

1. Ne ovat halvempia kuin tavalliset kurkut.

2. Käyrä kurkku mahtuu jääkaapin vihanneslaatikkoon helpommin kuin monet tikkusuorista lajitovereistaan.

3. Käyristä kurkuista ei tarvitse nyhtää irti muovikäärettä, koska niitä ei ole pakattu sellaisiin.

Käyrät kurkut myydään ilman kääreitä, koska niitä ei voi pakata samalla tavalla kuin suoria kurkkuja. Koska kurkut ovat kuljetuksen ja esillepanon ajan ilman kiristemuovikalvoa, haihduttavat ne hieman vettä. Kurkut eivät siis kestä pidempää säilytystä kiinteyttään menettämättä aivan yhtä hyvin kuin muovitetut kurkut, tiedottaa 2.-luokan kurkut reilu vuosi sitten myymälöihinsä myyntiin ottanut S-ryhmä.

Juttua muokattu 1.2. klo 10.56. Korjattu prosenttiluku Yhdysvaltojen ruokahävikistä.

Mutanen

Kolme hyvää syytä suosia käyriä kurkkuja

Ne lajittelusäännöt oli kyllä ihan kotimaassa väsätty, ja ajalta ennen EU:iin liittymistä, vai mitä direktiiviä jutussa tarkoitetaan? Toisekseen, kurkkuja ei säilytetä jääkaapissa, vaan hedelmävihanneksille sopivassa +12 asteen lämmössä, tai huoneenlämmössä, jossa säilyvät ihan hyvin ne muutamat päivät, jonka sisällä olisi syytä ne nauttia.
Lue kommentti

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.