Kieroon kasvaminen ei ole vaarallista. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kieroon kasvaminen ei ole vaarallista. Kuva: Shutterstock

EU:n hupaisa "kurkkudirektiivi" jäi historiaan, mutta edelleenkään käyrillä kurkuilla ei ole asiaa ykkösluokkaan. Kauppoihin ne on kuitenkin jo kelpuutettu.

Käyrissä kurkuissa ja muissa "rumissa" vihanneksissa on jotain supersöpöä. Ne ovat täydellinen esimerkki siitä, ettei ainoastaan yhdenmukaisuus ole kaunista.

Siinä missä 1.-luokan vihannekset ovat sotilaallisen samankaltaisia ja yllätyksettömiä, ulkonäkönsä vuoksi 2.-luokkaan joutuneissa kasviksissa ja hedelmissä on usein huumoria. Katsokaa vaikka näitä kuvia!

"They tell me I'm too small for the supermarket. Take me with you!" #CarrotBackpacking Pic by @ZoeColosimo on Twitter

A photo posted by The @UglyFruitAndVeg Campaign (@uglyfruitandveg) on

Suomen liityttyä EU:hun naurettiin "kurkkudirektiiville", joka määritteli muun muassa kurkuille ja porkkanoille tiettyjä muotoa ja kokoa koskevia ulkonäkövaatimuksia. Kurkut eivät esimerkiksi saaneet olla käyriä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kurkkudirektiivi on kumottu vuonna 2008. Kyseessä oli oikeasti asetus, ei direktiivi, ja se syntyi aikanaan ei niinkään EU:n kuin tuottajien aloitteesta, Euroopan unionin tuomioistuimen suomalaistuomari, EU ja käyrät kurkut -kirjan kirjoittaja Allan Rosas sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ulkomailla kampanjoidaan näkyvästi "rumien" kasvisten ja hedelmien puolesta, sillä joidenkin arvioiden mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa heitetään vuosittain 26 prosenttia sadosta roskiin pelkän ulkonäköhaitan takia.

Suomessa muotopuolet kasvikset eivät onneksi yleensä päädy roskiin, vaan ne hyödynnetään teollisuuden ja suurkeittiöiden raaka-aineena. Reilun vuoden ajan niitä on löytynyt myös ruokakauppojen laareista. Käyrillä kurkuilla ei ole edelleenkään asiaa 1.-luokkaan, mutta nykyään niitä myydään useissa kaupoissa 2.-luokan tuotteina.

Muoto ei vaikuta kurkun makuun, vaikka monet käyrien kurkkujen ystävistä väittävätkin niiden maistuvan jopa 1.-luokan kurkkuja paremmilta. Käyryys johtuu pääasiassa siitä, että kurkku ei ole saanut riippua vapaasti, vaan on hankautunut esimerkiksi kasvin runkoa tai oksaa vasten ja alkanut kasvaa siitä poispäin.

3 syytä suosia käyriä kurkkuja

1. Ne ovat halvempia kuin tavalliset kurkut.

2. Käyrä kurkku mahtuu jääkaapin vihanneslaatikkoon helpommin kuin monet tikkusuorista lajitovereistaan.

3. Käyristä kurkuista ei tarvitse nyhtää irti muovikäärettä, koska niitä ei ole pakattu sellaisiin.

Käyrät kurkut myydään ilman kääreitä, koska niitä ei voi pakata samalla tavalla kuin suoria kurkkuja. Koska kurkut ovat kuljetuksen ja esillepanon ajan ilman kiristemuovikalvoa, haihduttavat ne hieman vettä. Kurkut eivät siis kestä pidempää säilytystä kiinteyttään menettämättä aivan yhtä hyvin kuin muovitetut kurkut, tiedottaa 2.-luokan kurkut reilu vuosi sitten myymälöihinsä myyntiin ottanut S-ryhmä.

Juttua muokattu 1.2. klo 10.56. Korjattu prosenttiluku Yhdysvaltojen ruokahävikistä.

Mutanen

Ne lajittelusäännöt oli kyllä ihan kotimaassa väsätty, ja ajalta ennen EU:iin liittymistä, vai mitä direktiiviä jutussa tarkoitetaan?
Toisekseen, kurkkuja ei säilytetä jääkaapissa, vaan hedelmävihanneksille sopivassa +12 asteen lämmössä, tai huoneenlämmössä, jossa säilyvät ihan hyvin ne muutamat päivät, jonka sisällä olisi syytä ne nauttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla