Talvisen gin tonicin rosmariinin tuoksu on niin voimakas, että se maistuu juodessa. Resepti: Riikka Väliahde. Kuva: Panu Pälviä.
Talvisen gin tonicin rosmariinin tuoksu on niin voimakas, että se maistuu juodessa. Resepti: Riikka Väliahde. Kuva: Panu Pälviä.

Joulun cocktailit ja boolit maistuvat puolukalta, rosmariinilta ja neilikalta. Valitse suosikkisi joulun juhliin kolmesta erilaisesta vaihtoehdosta.

Talvinen gin tonic

2 annosta. Valmistusaika: 5 min.

Tarvitset:

3 dl jääpaloja

1/2 limetti

3/4 dl giniä

1 1/2 dl tonic-vettä

2 rkl puolukoita

2 oksaa rosmariinia

  1. Laita jääpalat kahteen lasiin. Sekoita lusikalla niin, että lasin reunat huurtuvat. Leikkaa limetin puolikas kahteen osaan.
  2. Jos lasin pohjalle on muodotunut vettä, kaada se pois. Purista limetin mehu laseihin ja mittaa gini heti perään. Kaada tonic-vesi laseihin lasin reunaa pitkin lasia kallistaen.
  3. Ripottele puolukat koristeeksi. Lyö rosmariinioksaa kerran kämmentä vasten, jotta saat tuoksun esiin. Koristele juoma oksalla.

Resepti: Katja Nordlund. Kuva: Sami Repo.

Joulun glögibooli

8 annosta. Valmistusaika: 10 minuuttia + 4 tuntia viilenemiseen.

Tarvitset:

2 dl valkoviiniglögiä (esimerkiksi Herrljunga)

2 ½ dl punaista aperitiivijuomaa (esimerkiksi Aperol)

1 plo (7 ½ dl) kylmää prosecco-kuohuviiniä

jäitä

2 (luomu)appelsiinia

1 (luomu)sitruuna

1 ½ dl jäisiä karpaloita

  1. Yhdistä valkoviiniglögi ja Aperol boolimaljassa ja nosta malja jääkaappiin viilentymään noin 4 tunniksi. Viilennä samalla kuohuviini.
  2. Pese ja viipaloi appelsiinit ja sitruuna.
  3. Kaada kuohuviini juuri ennen tarjoilua boolin joukkoon. Sekoita varovasti. Lisää jäät, hedelmät ja karpalot.

Resepti: Marja Samuli. Kuva: Sami Repo.

Lämmin omenasiideri

8 annosta. Valmistusaika: 25 minuuttia.

Tarvitset:

1 pullo (0,75 l) kuivaa, ranskalaista omenasiideriä (esim. Ecusson)

1/2 dl calvadosta

Mausteliemeen:

2 dl vettä

2 dl fariinisokeria

2 kanelitankoa

10 neilikkaa

1/2 vaniljatanko

  1. Pane kattilaan kaikki mausteliemen ainekset ja keitä ohuehkoksi siirapiksi. Siivilöi kannuun.
  2. Kuumenna siideri höyryäväksi mutta älä keitä. Lisää halutessasi calvadosta ja annostele kuumana laseihin.
  3. Mausta juomat makusi mukaan mausteliemellä ja nauti heti.
Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.