Nykyiset seiskaluokkalaiset kokkaavat koulussa monia samoja ruokia kuin vanhempansa aikoinaan.
Nykyiset seiskaluokkalaiset kokkaavat koulussa monia samoja ruokia kuin vanhempansa aikoinaan.

Kouluaikojen herkullisimmat muistot syntyvät kotitaloustunneilla. Teeleipiin ja muihin klassikoihin on hauska palata vielä aikuisenakin.

”Naapuripöydän pojat työnsivät astiansa meidän tiskeihin.” ”Piilouduimme kylmäkaappiin.”  ”Söimme opettajien kakun.”

Muistot kotitaloustunneista liittyvät usein muuhun kuin ruuanlaittoon. Sähläämisen sivussa moni on silti oppinut jotain. Ainakin saanut matkaansa kirjan, josta on voinut aikuisenakin tarkistaa, miten lihapullia paistetaan.

Nykyiset seiskaluokkalaiset tekevät köksässä monia samoja ruokia kuin vanhempansa aikoinaan: teeleipiä, kiisseliä ja makaronilaatikkoa. Mutakakut, kuskus ja nuudelit ovat uutuuksia, ja jostain on myös luovuttu: maksaa, veriohukaisia ja silakoita ei tämän päivän nuorisolle enää tuputeta.

Mutta opettajat ovat sinnikkäitä – ruishampurilaisen välissä silakkapihvitkin käyvät kuulemma kaupaksi.

Köksä ei jätä jälkiä vain oppilaisiin. Kotiin ilmestyy uusia mausteita ja ruokia, kun nuoren makumaailma avartuu. 1970-luvun pitsavillitys toi monen perheen maustetelineeseen oreganon ja basilikan.

Tämän päivän vanhemmat saavat varautua merilevän ja riisiviinietikan hankintaan, sillä sushi tekee lujasti tuloaan. Vaikutukset kulkevat myös toiseen suuntaan, kun paljon matkustavien ja ruokaa harrastavien perheiden lapset vaativat muotiruokia kouluun.

Kotitalous on suosittu kouluaine, eivätkä kaikki halukkaat edes mahdu valinnaiskursseille. Tunneilla myös siivotaan ja opetellaan säästäväisyyttä, mutta eniten oppilaat pitävät kokkaamisesta ja varsinkin siitä, että tunti huipentuu syömiseen.

Köksän vuosikymmenet

1960-luku

Oppikirjat olivat teoreettisia, eikä niissä ollut muotireseptejä. Leivottiin hannatädin pikkuleipiä ja kuivakakkuja.

1970-luku

Terveysvalistus oli kiihkeimmillään. Näkkileipä sai päälliseksi pelkkää porkkanaraastetta ja kastike suurustettiin hiivaleipäjauhoilla. Reseptien piti noudattaa ravitsemussuosituksia.

1980-luku

Opetuskeittiössä jakauduttiin neljän ryhmiin perhemallin mukaisesti. Ruoka piti tehdä tietyllä tavalla ja tietyillä välineillä. Pizza, uunimakkara ja risotto olivat suosiossa.

1990-luku

Kotitalouskirjojen valvonta päättyi ja kirjojen reseptivalikoima laajeni. Tex-mex ja muut kansainväliset ruuat tulivat keittojen ja peruskastikkeiden rinnalle. Hittejä olivat lasagne, broileriruuat ja marjarahkat.

2000-luku

Kansainvälistyminen jatkuu, mutta perinteisiä ruokiakin opetellaan. Terveellisyyden sijaan painotetaan hyvinvointia ja kerrotaan, mitä erilaisista valinnoista seuraa. Pasta- ja wokkiruuat vallassa, kasvisruuat nousussa.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.