Mika Pesonen osallistui lokakuussa ensimmäistä kertaa kokkiolympialaisiin, maailman suurimpaan ruoka-alan kilpailuun ja voitti siellä kultaa catering-sarjassa. Kuvat: Sanoma-arkisto ja Fazer
Mika Pesonen osallistui lokakuussa ensimmäistä kertaa kokkiolympialaisiin, maailman suurimpaan ruoka-alan kilpailuun ja voitti siellä kultaa catering-sarjassa. Kuvat: Sanoma-arkisto ja Fazer

Keittiömestari Mika Pesonen uskoo, että lohturuuan suosio kasvaa ensi vuonna.

Lohturuokaa! Kukapa ei olisi joskus kaivannut sitä. Tarkoittipa se sitten mieltä piristävää herkuttelua tai perinteiseen tapaan valmistettua ruokaa, johon liittyy nostalgisia muistoja.

Niin, Suomessa lohturuoka tarkoittaa ateriaa, jonka syöminen tuottaa erityistä mielihyvää. Englannin kielessä comfort food -termin määritelmä on  erilainen.

– Ulkomailla se tarkoittaa rehellistä, konstailematonta hyvää ruokaa eli meidän perinteistä kotiruokaamme, kertoo keittiömestari ja Fazer Culinary Teamin kapteeni Mika Pesonen.

Kansainvälisissä kokkiolympialaisissa kultaa tiiminsä kanssa voittanut Pesonen listasi Me Naisille ensi vuoden kirkkaimmat ruokatrendit. Jännittäviä termejä – mutta myös suomalaisille jo tuttuja juttuja.

1. Flexitarismi

”Kasvisten käyttö on jo nyt lisääntynyt ja tulee lisääntymään – ei niinkään kasvisruokavaliona, vaan flexitarismina. Siinä osa lihasta korvataan kasvisruualla tai liha syödään lisukkeena.”

2. Foraging ja pohjoismainen ruoka

”Skandinaavinen ruoka jatkaa suosiotaan ja korostuu entisestään maailmalla. Sen näkee jo kokkiolympialaistenkin kisamenestyksestä, sillä Pohjoismaat ovat pärjänneet siellä hyvin. Toinen trendi, joka näkyy tässä samassa teemassa on puhdas luonto ja puhtaassa ympäristössä kasvanut ruoka. Foraging eli ruuan kerääminen itse luonnosta on tärkeää, mutta se ei keskity vain villiyrtteihin. Meille niin tavalliset sienestys ja marjastus ovat kovia juttuja ulkomailla.”

Tee itse: Kantarelli-pekoni-omenapiiras

3. Terveellisyys

”Ihmisten tietoisuus ruoan terveellisyydestä kasvaa entisestään. Mietitään luontoa ja puhtaita raaka-aineita. Lastenruoan terveysnäkökulmiin keskitytään yhä enemmän, mutta samalla yritetään nostaa kaikkien ruokien laatua ja makua – ja toivottavasti se tarkoittaa samalla vähemmän eineksiä.”

Tekeekö mieli herkkuja mutta laihduttaa pitäisi? Testaa sokeritonta mangopehmistä ja muita terveellisiä ohjeita

4. Perinne- ja lohturuuat

”Kiinnostus perinteisiä reseptejä, makumuistoja ja kotiruokia kohtaa kasvaa – ei tosin kovin suurissa määrin ravintolakentällä. Ennemminkin ilmiö näkyy perheen yhteisissä ruokahetkissä. Perinteisiä reseptejä uudistetaan, mutta pyritään samalla säilyttämään makumuistot.”

Kysely

Harrastatko lohtusyömistä?

Kyllä
Kyllä
78.7%
En
En
21.2%
Ääniä yhteensä: 80
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15