Amerikkalainen kurpitsapasta on lämmin ja värikäs lohturuoka. Kuva: Sami Repo
Amerikkalainen kurpitsapasta on lämmin ja värikäs lohturuoka. Kuva: Sami Repo

Herkuttele halloweenina kurpitsapastalla, tomaatti-kurpitsakeitolla tai kokeile intialaisia makuja sisältävää kurpitsacurrya.

Amerikkalainen kurpitsapasta

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

300 g pastaa (esimerkiksi ­bavete)
400 g kurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1 rkl balsamicoetikkaa
2 tl sinappia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl timjamia
170 g pekonia
2 kevätsipulin vartta
150 g parmesaani­juustoa ­raasteena

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori kurpitsa ja leikkaa hedelmä­liha ­parin sentin kuutioiksi. Hienonna valko­sipuli ja sekoita se isossa kulhossa öljyn ja balsamicon kanssa. Lisää mausteet ja kurpitsakuutiot ja sekoittele, jotta kastike ja mausteet levittyvät kurpitsa­paloille. ­Kaada ­kurpitsakuutiot uunipannulle ja ­kypsennä niitä uunissa noin puoli tuntia.

2. Pane pasta kiehumaan suolalla ­maustettuun ­veteen.

3. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista se pannulla rapeaksi. ­Hienonna kevätsipuli ja sekoita se ­kypsien kurpitsapalojen ­joukkoon. Lisää ­valutettu pasta, pekoni ja juustoraaste, sekoita.

 

Kurpitsa-tomaattikeitto saa lisämakua pekonista. Kuva: Sami Repo

Kurpitsa-tomaattikeitto

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

170 g pekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g kurpitsaa
400 g tomaattimurskaa
6 dl vettä
1 liemikuutio
2 dl pastaa (esimerkiksi mini penne)
3 rkl persiljaa

1. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori kurpitsa ja leikkaa se noin sentin kuutioiksi.

2. Pane pekonisuikaleet kattilaan ja nosta kattila kuumenemaan liedelle. Lisää sipuli ja valkosipulinkynnet ja paista seosta 5 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää kurpitsakuutiot ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia.

3. Lisää tomaattimurska, vesi ja liemikuutio. Lisää pasta ja keitä kunnes se kypsyy. Hienonna lopuksi hieman persiljaa keiton koristeeksi.

 

Ayurvedinen currypata on mieto versio intialaisista pataruuista.

Kurpitsa-pinaatti-kookoscurry

6 annosta

1 kg pinaattia
2 kg kurpitsaa
1 rkl gheetä eli kirkastettua voita
0,5 tl sarviapilaa
0,5 l asafoetidaa (voi korvata kevätsipulilla)
1 rkl curryjauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kuminaa
1 kpl tomaattia
5 dl kookosmaitoa
loraus vettä
suolaa
mustapippuri

1. Kuutioi kurpitsa ja suikaloi pinaatti. Höyrytä kurpitsaa noin kahdeksan minuuttia, pinaattia neljä. Kuumenna ghee ja lisää mausteet.

2. Kuori ja pilko tomaatti pieniksi paloiksi ja paista paloja mausteseoksessa minuutin verran. Lisää hiukan vettä, ettei seos pala pohjaan.

3. Sekoita joukkoon kookosmaito sekä höyrytetyt kasvikset. Tarjoa basmatiriisin kera.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.