Amerikkalainen kurpitsapasta on lämmin ja värikäs lohturuoka. Kuva: Sami Repo
Amerikkalainen kurpitsapasta on lämmin ja värikäs lohturuoka. Kuva: Sami Repo

Herkuttele halloweenina kurpitsapastalla, tomaatti-kurpitsakeitolla tai kokeile intialaisia makuja sisältävää kurpitsacurrya.

Amerikkalainen kurpitsapasta

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

300 g pastaa (esimerkiksi ­bavete)
400 g kurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1 rkl balsamicoetikkaa
2 tl sinappia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl timjamia
170 g pekonia
2 kevätsipulin vartta
150 g parmesaani­juustoa ­raasteena

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori kurpitsa ja leikkaa hedelmä­liha ­parin sentin kuutioiksi. Hienonna valko­sipuli ja sekoita se isossa kulhossa öljyn ja balsamicon kanssa. Lisää mausteet ja kurpitsakuutiot ja sekoittele, jotta kastike ja mausteet levittyvät kurpitsa­paloille. ­Kaada ­kurpitsakuutiot uunipannulle ja ­kypsennä niitä uunissa noin puoli tuntia.

2. Pane pasta kiehumaan suolalla ­maustettuun ­veteen.

3. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista se pannulla rapeaksi. ­Hienonna kevätsipuli ja sekoita se ­kypsien kurpitsapalojen ­joukkoon. Lisää ­valutettu pasta, pekoni ja juustoraaste, sekoita.

 

Kurpitsa-tomaattikeitto saa lisämakua pekonista. Kuva: Sami Repo

Kurpitsa-tomaattikeitto

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

170 g pekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g kurpitsaa
400 g tomaattimurskaa
6 dl vettä
1 liemikuutio
2 dl pastaa (esimerkiksi mini penne)
3 rkl persiljaa

1. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori kurpitsa ja leikkaa se noin sentin kuutioiksi.

2. Pane pekonisuikaleet kattilaan ja nosta kattila kuumenemaan liedelle. Lisää sipuli ja valkosipulinkynnet ja paista seosta 5 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää kurpitsakuutiot ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia.

3. Lisää tomaattimurska, vesi ja liemikuutio. Lisää pasta ja keitä kunnes se kypsyy. Hienonna lopuksi hieman persiljaa keiton koristeeksi.

 

Ayurvedinen currypata on mieto versio intialaisista pataruuista.

Kurpitsa-pinaatti-kookoscurry

6 annosta

1 kg pinaattia
2 kg kurpitsaa
1 rkl gheetä eli kirkastettua voita
0,5 tl sarviapilaa
0,5 l asafoetidaa (voi korvata kevätsipulilla)
1 rkl curryjauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kuminaa
1 kpl tomaattia
5 dl kookosmaitoa
loraus vettä
suolaa
mustapippuri

1. Kuutioi kurpitsa ja suikaloi pinaatti. Höyrytä kurpitsaa noin kahdeksan minuuttia, pinaattia neljä. Kuumenna ghee ja lisää mausteet.

2. Kuori ja pilko tomaatti pieniksi paloiksi ja paista paloja mausteseoksessa minuutin verran. Lisää hiukan vettä, ettei seos pala pohjaan.

3. Sekoita joukkoon kookosmaito sekä höyrytetyt kasvikset. Tarjoa basmatiriisin kera.