Kodin Kuvalehti
Virkistävä iltadrinkki mökkilaiturilla – kyllä kiitos!
Virkistävä iltadrinkki mökkilaiturilla – kyllä kiitos!

Kesällä hengaillaan paikoissa, joissa jääkaappitilaa on rajallisesti tai ei lainkaan. Ruuat ja juomat pitäisi silti saada säilymään viileinä joskus montakin päivää. Mikä neuvoksi?

Ei syytä paniikkiin. Vaikka olisit vuokrannut lomaviikoksi mökin tai veneen, jossa ei ole jääkaappia, pystyt saamaan grilliateriasi kunnossa lautaselle. Juomien ja ruokien viilentämiseen ilman jääkaappia on monta toimivaa niksiä.

Kyselimme konkareilta vinkkejä, kuinka he ovat onnistuneet huolehtimaan kylmäketjusta, kun tuttuja mukavuuksia ei ole tarjolla.

– Käytämme kaivoa jääkaappina. Laskemme sinne parissa ämpärissä jääkaappitavarat, kertoo eräs mökkeilijä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen kertoo laittavansa viileänä säilytettävät ruuat järveen katiskassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kaikki ruoka on pakattu vesitiiviisiin pusseihin tai rasioihin.

Miltä nämä konstit kuulostavat asiantuntijan korvaan, kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Marttaliitosta?

Toki ruokia voi säilyttää vedessä katiskassa, kaivossa tai vaikka ämpärissä. Mutta säilyvyys riippuu ihan veden lämpötilasta. Keväällä ja syksyllä vesi on kylmempää. Kesällä se ei välttämättä enää jäähdytä.

”Mökkimme on saaressa ilman mitään mukavuuksia. Vietämme siellä parikin viikkoa käymättä ihmisten ilmoilla. Peruna ja muut kasvikset ja vihannekset säilyvät maakuopassa. Emme käytä siellä maitotuotteita.”

Upota tarpeeksi syvälle

Kaisa Härmälä suosittelee lämpömittarin käyttämistä. Maitotuotteet pilaantuvat, jos ne eivät ole alle kahdeksan asteen lämpötilassa, eikä ainakaan rantavesi enää kesällä ole sellaista.

Jos ruuat ja juomat laittaa katiskaan, aika syvälle se pitää upottaa. Katiskaan voi sitoa lämpömittarin ja tarkistaa, onko siellä riittävän kylmää ruuan säilytykseen. Lihalle pitäisi olla alle kuusi astetta, jos sitä aikoo päiväkausia säilyttää.

”Ensiapuna” voi iso vesisaavikin Härmälän mukaan toimia.

Jos sen täyttää vaikka kaivovedellä, onhan se kylmempi kuin ilma. Mutta vesi tietysti myös lämpenee.

Vanha kunnon maakuoppa

Myös vanhat kunnon maakellarit ja -kuopat ovat Kaisa Härmälän mielestä hyvinkin käyttökelpoisia säilytyspaikkoja. Jos on tekemässä uutta maakellaria, sen seinät on hyvä eristää styroksilla tai tiilillä.

Ja ruuat pysyvät siellä siisteinä, kun niille hankkii vielä hyvän muovisen säilytyslaatikon. Silloin ne ovat myös suojassa hiiriltä ja muilta eläimiltä.

”Juhannuksena ja muiden isompien juhlien aikaan täytämme veneen kaivovedellä ja laitamme pullot ja tölkit sinne. Vieraat voivat sieltä hakea itselleen viileää juotavaa.”


Satsaa kylmälaukkuun

Kylmätiloista alkaa usein olla puute, kun mökillä järjestetään juhlat. Juhlajuomien viilentämiseen on apua erilaisista vedellä täytetyistä astioista. Kaisa Härmälä kehottaa kuitenkin laittamaan jäitä hattuun ennen kuin alkaa pumpata kaivosta saaveja tai kokonaista kumivenettä täyteen vettä.

Jos kaivoveden loppumisesta on muutenkin huolta, kannattaa täyttää se ennemmin järvivedellä. Kaupoista saa muuten ostettua jäätä, jos sellaista tarvitsee. Ja pakastimesta suoraan jäisiä kylmäkalleja.

Kehottaisin satsaamaan hyvään kylmälaukkuun ja kylmävaraajiin. Niissä ruoka pysyy aika monta tuntia viileänä. Hyvässä kylmälaukussa ruuat pärjäävät vaikka yön ylikin.

”Olemme yleensä viikon kesässä telttailemassa. Suosimme silloin kuivamuonaa ruuanlaitossa. Juomat heitetään rantaveteen.”

Valitse syötävät fiksusti

Jos mökillä on pieni jääkaappi tai sitä ei ole ollenkaan, Kaisa Härmälän mielestä on järkevää valita sellaista syötävää ja juotavaa, joka ei pahastu lämmöstä. Esimerkiksi iskukuumennettua maitoa voi säilyttää lämpimässä ja kylmentää vaikka purkin kerrallaan.

Kaupat ovat väärällään kaikenlaista hyvin säilyvää ruokaa kuten säilykkeitä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla