Kauniit astiat ja tuoreet kukat kruunaavat leivostarjoilun.
Kauniit astiat ja tuoreet kukat kruunaavat leivostarjoilun.

Neljä uutta reseptiä ihanille leivoskutsuille.

Suklaiset kakkutikkarit

14–16 pientä leivospalloa
Valmistusaika: 30 minuuttia + viilentymisaika 2 tuntia
1 pkt (400 g) valmista
mutakakkua pakasteesta
150 g digestive-keksejä
75 g maustamatonta
tuorejuustoa
2 rkl aprikoosimarmeladia päälle
1 levy (200 g) tummaa ­suklaata
esimerkiksi nonparelleja ­koristeluun
lisäksi
7–8 puista varrastikkua

1. Pane mutakakku monitoimi­koneen kulhoon keksien, tuorejuuston ja aprikoosi­marmeladin kanssa ja käytä seos tasaiseksi.

2. Pane taikina peitettynä viileään tunniksi.

3. Pyöritä kylmentyneestä seoksesta palloja lautasille.

4. Sulata suklaa mikron sulatusteholla sykäyksittäin.

5. Puolita puiset varrastikut, leikkaa pois terävät päät ja työnnä toinen pää sulaan suklaaseen 2–3 sentin pituudelta. Anna kuivua ja työnnä suklaapää leivospallojen sisään.

6. Kasta pallot suklaaseen tai levitä suklaa päälle lusikalla. Koristele non­parelleilla. Pistele tikut pystyyn esimerkiksi halkaistuun meloniin ja anna pallojen jähmettyä viileässä ennen tarjoilua.

Vaikka kakku­tikkareita (kuvassa vasemmalla) ja espressoneliöitä (kuvassa oikealla) ei tarvitse paistaa uunissa, niiden hyydyttämiseen ja kovettamiseen pitää varata riittävästi aikaa.

Espressoneliöt

10–12 leivosta
Valmistusaika: 25 minuuttia + hyytymisaika 3 tuntia
5 liivatelehteä
3 rkl vahvaa espresso­juomaa tai 2–3 tl pika­espressojauhetta
2 rkl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
pohja
150 g dominokeksejä
40 g voita tai margariinia

1. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

2. Valmista pohja. Pane keksit ja sulatettu voi monitoimikoneen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi massaksi. Levitä seos mielellään suora­kulmaiseen irto­pohjavuokaan ja nosta peitettynä viileään kovettumaan.

3. Kuumenna espresso­juoma ja fariinisokeri pienessä kattilassa kiehuvaksi ja sekoita joukkoon puristellut, pehmenneet liivatteet. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

4. Vaahdota kerma.

5. Lisää jäähtynyt espresso-sokeri-liivateseos ohuena nauhana vaniljakastikkeen joukkoon koko ajan seosta sähkövatkaimella reippaasti vaahdottaen, kunnes seos on kuohkeaa vaahtoa.

6. Nostele sekaan vaahdotettu kerma ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

7. Kumoa täyte irtopohjavuokaan leivoslevyn päälle. Peitä ja nosta viileään hyytymään 3 tunniksi.

8. Leikkaa hyytynyt leivos­levy 10–12 yhtä suureen palaan ja koristele haluamallasi tavalla.

Porkkanapään kuppikakut

(alla olevassa kuvassa vihreät leivokset)

12 isoa muffinia
Valmistusaika: 35 minuuttia
3 isoa porkkanaa
(200 g) raastettuna
125 g voita
3 kananmunaa
noin 2 ¾ dl (250 g) ­fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl jauhettua karde­mummaa
1 ½ tl jauhettua kanelia
ripaus suolaa
päälle
250 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
tilkka sitruunamehua

1. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.

2. Sulata voi.

3. Vatkaa kananmunat ja sokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.

4. Yhdistä keskenään kaikki kuivat aineet.

5. Lisää muna-sokerivaahtoon jäähtynyt voisula, siivilän läpi kuivat aineet ja ­viimeisenä porkkanaraaste ­kevyesti nostellen. Kääntele taikina tasaiseksi.

6. Jaa taikina muffinimuotteihin ja paista uunissa keski­tasolla 185 asteessa noin 15–17 minuuttia, kunnes ­muffinit ovat lähes kypsiä.

7. Nosta uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi.

8. Valmista sillä aikaa tuorejuustopäällyste sekoittamalla keskenään tomusokeri ja tuorejuusto. Mausta seos ­tilkalla sitruunamehua ja koristele jäähtyneet muffinit kuorrutteella.

Vinkki! Jos haluat prinsessaleivoksista kaksivärisiä, ota sokerimassa- tai marsipaanilevystä pienellä pyöreällä muotilla sopiva pala ja leikkaa toisen värisestä levystä leivoksen alaosan peittävä, suorakaiteen muotoinen pala.

Pienet prinsessaleivokset

(kuvassa valkoiset leivokset)

8–10 leivosta
Valmistusaika: 60 min + viilentymisaika 60 min
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoa
1 dl ohratärkkelystä
täyte
2 dl kuohukermaa
2 dl maustamatonta
paksua jogurttia
¾–1 dl vaniljakastike­ainesta (esim. Blå Band)
½ dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
1–1 ½ dl vadelmahilloa
päälle
250 g vihreää sokerimassaa tai marsipaania
250 g valkoista sokerimassaa tai marsipaania
tomusokeria kaulimiseen

1. Valmista leivospohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri.

2. Yhdistä keskenään jauhot ja lisää seos siivilän läpi kananmuna-sokerivaahtoon.

3. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Levitä öljyllä voidellun leivinpaperin päälle isolle uunipellille.

4. Paista keskitasolla 200 asteessa noin 7 minuuttia kypsäksi. Kippaa puhtaan leivinpaperin päälle jäähtymään. Poista leivinpaperi kypsästä pohjasta varovasti.

5. Valmista täyte. Sekoita kerma, jogurtti ja vanilja­kastikeaines sekä ­sokerit.

6. Leikkaa juomalasin avulla jäähtyneestä pohjataikinasta 8–10 halkaisijaltaan 5–6 sentin leivospohjaa.

7. Levitä ympyröiden pintaan hilloa ja päälle kerros täytettä. Lisää pinnalle pohjataikinasta jääneitä leikattuja taikinapaloja niin, ­että saat leivoksista kupolin muotoisia. Levitä päälle ­loput täytteestä.

8. Nosta leivospohjat peitettynä viileään tunniksi.

9. Kaulitse sokerimassoista tai marsipaanista tomusokeroiduilla pöydällä ohuet, tasaiset levyt. Ota levyistä halkaisijaltaan noin 15 sentin lasikulholla pyöreitä paloja.

10. Nosta sokerimassa- tai marsipaanilevypalat tomu­sokeroitua kaulinta apuna käyttäen leivoksien pinnalle niin, että leivoksen pinta peittyy tasaisesti. Painele reunat varovasti alas ja leikkaa pois ylimääräinen sokeri­massa tai marsipaani.

11. Koristele leivokset haluamallasi tavalla.

Vinkki! Kaksinkertaistamalla porkkanakuppi­kakkutaikinan valmistat saman tien myös kakun.

Juustokakku juomalasissa

7–8 lasillista
Valmistusaika: 25 minuuttia + viilentymisaika 2 t 15 minuuttia

Jos on kiire, juustotäytteen voi tehdä ilman liivatetta ja kiilteen korvata kaatamalla pinnalle mansikkakiisseliä.

150 g murukeksejä
25 g voita
mansikka-tuorejuusto­kerros
2 liivatelehteä
200 g soseutettua pakastemansikkaa
200 g maustamatonta ­tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 rkl limettimehua
2 ½ dl vaahtoutuvaa ­mansikanmakuista kermaa
kiille
2 dl mansikkamehujuomaa  tai vedellä jatkettua mansikkamehutiivistettä
1 dl hyytelösokeria

1. Valmista pohja. Pane keksit ja sulatettu voi monitoimi­koneen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi massaksi. Jaa seos pienten annoslasien pohjalle ja painele pohja tasaiseksi.

2. Valmista mansikka-tuorejuustokerros. Pane liivate­lehdet kylmään veteen pehmenemään.

3. Yhdistä monitoimikoneen kulhossa keskenään mansikat, tuore­juusto ja sokeri.

4. Nosta pehmenneet liivatelehdet pieneen kulhoon limetti­mehun kanssa ja kuumenna noin 20 sekuntia täydellä teholla mikrossa niin, että liivatelehdet sulavat.

5. Lisää lime-liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koneen käydessä.

6. Vaahdota kerma. Nostele vaahto lopuksi tuorejuusto­seoksen sekaan, sekoita nopeasti tasaiseksi ja annostele laseihin keksimurukerroksen pinnalle. Nosta peitettynä viileään pariksi tunniksi.

7. Valmista kiille. Kiehauta kattilassa mansikkamehu ja hyytelösokeri sekoittaen.

8. Anna jäähtyä 3–4 minuuttia välillä sekoittaen. Valuta kiillettä lusikalla lasien pinnalle ja nosta viileään vartiksi.

Vinkki! Lasissa tarjoiltu mansikkajuusto­kakku pysyy ­taatusti hyvännäköisenä pöytään saakka.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.