Vihreän perunalastun pelko on taas tapetilla. Mitä muille ruokaan liittyville legendoille kuuluu?

Yle nosti tuoreella jutullaan esille vanhan vihreän perunalastun pelon. Lyhyesti ja ytimekkäästi se kuuluu näin: vihertävät perunat ja niistä tehdyt tuotteet sisältävät perunan luontaista myrkkyä, glykoalkaloidoideja, ja saattavat aiheuttaa myrkytyksen. Yksi vihertävä perunalastu ei tosin johda hengenvaaraan.

Kiellämme vihreät perunalastut!

Mutta entäs nämä kauhistukset? Mitä niille kuuluu?

Väite: Väkevä purukumi sulattaa aivot.

Tai surkastuttaa. Niin sitä vain väitettiin. Vahvan purukumin hirviömäisistä vaikutuksista aivoihin ei ole toistaiseksi tieteellistä tietoa. Epäilemme, ettei sitä tule olemaan tulevaisuudessakaan. Sen sijaan purukumin jauhaminen voi aiheuttaa oikeasti vatsavaivoja tai leukakipuja.

Väite: Maksamakkarasta joutuu sairaalaan.

Maksamakkara voi olla ihan oikeasti vaarallista, mutta lähinnä lapsille ja odottaville äideille. Maksa sisältää paljon A-vitamiinia, joka voi liiallisesti saatuna aiheuttaa ruokahaluttomuutta ja ärtyneisyyttä. Aikuinen saisi syödä maksamakkaraa kaksi viipaletta päivässä. Lue loput rajoitteet Lihatiedotuksen sivuilta.

Väite: Merkkari-karkki tukehduttaa.

Suosittu karkki teki paluun lovellisena ja pienennettynä. Nyt sen ei enää pitäisi jumahtaa kenenkään kurkkuun. Tapauksia, joissa merkkari on vienyt hammaspaikan, on Fazerin mukaan raportoitu kaksi kappaletta. 

Väite: Piparkakuissa on maksamyrkkyä.

Aivan totta. Eviran mukaan kanelin sisältämän kumariinin säännöllinen syöminen voi vaurioittaa maksaa. Turvallinen määrä kumariinia päivässä lasketaan painokilojen mukaan. Lue lisää kumariinista Eviran sivuilta.

Väite: Näkkileipä vahingoittaa sikiötä.

Toivottavasti raskausajan herkkusi ei ole näkkileipä. Suomalainen väitöstutkimus paljastaa, että siitä löytyy syöpää aiheuttavia akryyliamideja. Niitä löytyy tosin muistakin kuumentamalla valmistetuista ruoka-aineista, kuten perunalastuista.

Väite: Limu pienentää kivekset ja kutistaa peniksen.

Näinkin on väitetty. Kun Mountain Dew -limonadi saapui Suomeen, sen huhuttiin vaikuttavan kivesten ja peniksen kokoon ja siittiöiden lukumäärään. Pahuuden sitruslimonadin vaikutuksen takana oli kuulemma sen sisältämä keltainen väriaine, tartratsiini. Sitä pidetään kyllä haitallisena, muttei sukupuolielimille. Tartratsiini voi aiheuttaa yliherkkyysreaktion.

Lue myös:

Pipo päähän tai aivot jäätyvät! Näin meitä peloteltiin ennen vanhaan

Spinning pannaan jättireisien pelossa