Vihreän perunalastun pelko on taas tapetilla. Mitä muille ruokaan liittyville legendoille kuuluu?

Yle nosti tuoreella jutullaan esille vanhan vihreän perunalastun pelon. Lyhyesti ja ytimekkäästi se kuuluu näin: vihertävät perunat ja niistä tehdyt tuotteet sisältävät perunan luontaista myrkkyä, glykoalkaloidoideja, ja saattavat aiheuttaa myrkytyksen. Yksi vihertävä perunalastu ei tosin johda hengenvaaraan.

Kiellämme vihreät perunalastut!

Mutta entäs nämä kauhistukset? Mitä niille kuuluu?

Väite: Väkevä purukumi sulattaa aivot.

Tai surkastuttaa. Niin sitä vain väitettiin. Vahvan purukumin hirviömäisistä vaikutuksista aivoihin ei ole toistaiseksi tieteellistä tietoa. Epäilemme, ettei sitä tule olemaan tulevaisuudessakaan. Sen sijaan purukumin jauhaminen voi aiheuttaa oikeasti vatsavaivoja tai leukakipuja.

Väite: Maksamakkarasta joutuu sairaalaan.

Maksamakkara voi olla ihan oikeasti vaarallista, mutta lähinnä lapsille ja odottaville äideille. Maksa sisältää paljon A-vitamiinia, joka voi liiallisesti saatuna aiheuttaa ruokahaluttomuutta ja ärtyneisyyttä. Aikuinen saisi syödä maksamakkaraa kaksi viipaletta päivässä. Lue loput rajoitteet Lihatiedotuksen sivuilta.

Väite: Merkkari-karkki tukehduttaa.

Suosittu karkki teki paluun lovellisena ja pienennettynä. Nyt sen ei enää pitäisi jumahtaa kenenkään kurkkuun. Tapauksia, joissa merkkari on vienyt hammaspaikan, on Fazerin mukaan raportoitu kaksi kappaletta. 

Väite: Piparkakuissa on maksamyrkkyä.

Aivan totta. Eviran mukaan kanelin sisältämän kumariinin säännöllinen syöminen voi vaurioittaa maksaa. Turvallinen määrä kumariinia päivässä lasketaan painokilojen mukaan. Lue lisää kumariinista Eviran sivuilta.

Väite: Näkkileipä vahingoittaa sikiötä.

Toivottavasti raskausajan herkkusi ei ole näkkileipä. Suomalainen väitöstutkimus paljastaa, että siitä löytyy syöpää aiheuttavia akryyliamideja. Niitä löytyy tosin muistakin kuumentamalla valmistetuista ruoka-aineista, kuten perunalastuista.

Väite: Limu pienentää kivekset ja kutistaa peniksen.

Näinkin on väitetty. Kun Mountain Dew -limonadi saapui Suomeen, sen huhuttiin vaikuttavan kivesten ja peniksen kokoon ja siittiöiden lukumäärään. Pahuuden sitruslimonadin vaikutuksen takana oli kuulemma sen sisältämä keltainen väriaine, tartratsiini. Sitä pidetään kyllä haitallisena, muttei sukupuolielimille. Tartratsiini voi aiheuttaa yliherkkyysreaktion.

Lue myös:

Pipo päähän tai aivot jäätyvät! Näin meitä peloteltiin ennen vanhaan

Spinning pannaan jättireisien pelossa

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti