Parsa-perunasalaatti on parhaimmillaan alkukesästä, kun tarjolla on ihania varhaisperunoita.
Parsa-perunasalaatti on parhaimmillaan alkukesästä, kun tarjolla on ihania varhaisperunoita.

Leipä, peruna, pähkinät ja pavut tekevät salaatista ruokaa, joka pitää energisenä.

Salaatin vastustajat perustelevat rehujen väistelyä sillä, ettei salaatti pidä nälkää. Ja oikeassahan he ovat. Jos lautaselta löytyy vain salaatinlehtiä, tomaat­tia, kurkkua ja keveitä kasviksia, nälkä murisee sisuksissa nopeasti aterian jälkeen.

Mutta onneksi meillä on neljän kopla: leipä, peruna, pähkinät ja pavut. Niitä kun heittää salaatin joukkoon, syntyy ruokaa, joka pitää energisenä ­seuraavaan ateriaan asti.

Rieskasalaatti on saanut innoituksensa Lähi-idän fattoush­-salaatista, jossa on rieskan tilalla pitaleipää ja piimän korvaa jogurtti.

Fattoush-salaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 iso ohut (kaura)rieska (kuivunut)
1 ½ dl piimää (esim. AB-piimä)
1 (luomu)kurkku
3–4 tomaattia
100 g retiisejä
2 kevätsipulia
1 dl lehtipersiljaa
½ dl minttua
kastike:
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1 ½ rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria ­rouheena

1. Revi kuiva leipä annospaloiksi. Lisää piimä ja jätä seos odottamaan salaatin valmistumista.

2. Leikkaa kurkku pitkittäin 4–6 osaan. Poista vetinen siemenosa. Leikkaa kurkut ja ­tomaatit noin sentin ­kokoisiksi kuutioiksi.

3. Pese retiisit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi, hienonna persilja ja minttu.

4. Tee kastike. Hienonna valkosipulinkynnet. Purista sitruunasta mehu ja lisää siihen öljy, etikka ja valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla.

5. Yhdistä salaatin ainekset ja kastike tarjoilukulhossa. Nosta piimässä kostuneet leipäpalat salaattiin.

Vinkki: Luomukurkku on tavanomaista kiinteämpi ja maukkaampi.

Kyllä sitä voi salaatiksi kutsua, vaikka se on käynyt uunissa.

Paahdettu kukkakaalisalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 (500g) kukkakaali
1 rkl oliiviöljyä
1 sellerinvarsi
150 g mansikoita
½ dl (lehti)persiljaa
1 dl saksanpähkinöitä
kastike:
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
½ rkl hunajaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa kukkakaali noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.

2. Sekoita kulhossa 1 rkl öljyä, ½ tl suolaa ja ripaus mustapippuria. Nosta kaaliviipaleet kulhoon ja sekoita, jotta mausteöljy leviää paloille. Levitä viipaleet leivin­paperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa noin 15 minuuttia. Kaalit saavat saada hiukan väriä.

3. Leikkaa sellerinvarsi sentin siivuiksi, puolita mansikat ja hienonna persilja. Rouhi pähkinät.

4. Sekoita kukkakaalit, selleri, mansikat, persilja ja pähkinät salaattikulhossa.

5. Yhdistä kastikkeen ainekset, kaada salaattiin ja sekoita. Tarjoile salaatti huoneenlämpöisenä.

Varhaisperuna ja parsa muodostavat alkukesän unelmakaksikon.

Parsa-perunasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

8 keskikokoista uutta perunaa
400 g vihreää parsaa
1 ruukku roomansalaattia
½ dl ruohosipulia
kastike:
1 tl sitruunankuorta
½ sitruunan mehu
2 rkl öljyä
½–1 tl suolaa
½ tl mustapippuria ­myllystä

1. Pese perunat. Keitä ne kypsiksi vedessä.

2. Kuori parsanvarret ja leikkaa niistä kuiva tyvi pois (noin 2–3 senttiä). Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsäksi, noin 5 minuuttia. Nosta parsat vedestä ja leikkaa ne parin sentin paloiksi.

3. Tee kastike. Raasta ­sitruunan kuori hienoksi raasteeksi ja purista ­hedelmästä mehu. Sekoita kastikkeen ainekset.

4. Kuori ja paloittele kypsät perunat. Ne saavat olla lämpimiä tai jäähtyneitä.

5. Revi salaatinlehdet tarjoiluastiaan. Nosta perunat ja parsa salaattipohjan päälle. Valuta kastike ­salaatille. Hienonna koristeeksi ruohosipulia.

Saisiko olla kikhernesalaattia lontoolaisen Ottolenghi-delin tyyliin?

Itämainen kikhernesalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 prk (280 g) käyttövalmiita ­kikherneitä
mausteseos:
1 tl kanelia
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl juustokuminaa
½ tl suolaa
paistamiseen öljyä
salaatti:
1 (luomu)kurkku
4 tomaattia
1 nippu (150 g) retiisejä
1 punainen paprika
1 pieni punasipuli
1 dl korianteria
½ dl (lehti)persiljaa
kastike:
1 valkosipulinkynsi
½ dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
tarjoiluun ½ –1 dl turkkilaista ­jogurttia

1. Huuhdo kikherneet kylmässä ­vedessä ja valuta. Yhdistä mausteet, pyöritä kikherneet seoksessa ja ­paista 2–3 minuuttia öljyssä.

2. Leikkaa kurkku, tomaatit, retiisit, paprika ja punasipuli noin sentin kuutioiksi. Hienonna korianteri ja persilja. Yhdistä ainekset kikherneiden kanssa salaattikulhossa.

3. Tee kastike. Hienonna valko­sipulinkynsi ja sekoita se muiden ­ainesten kanssa. Sekoita salaattiin.

4. Lusikoi jogurtti salaatin päälle.

Kesän trendikkäin ­salaatin­­kastike eli Amerikkalaista ranch-kastiketta mukaileva piimä­kastike pelastaa, kun öljykastikkeet alkavat kyllästyttää. Ravista purkillinen valmiiksi jääkaappiin. Piimäkastike sopii joka salaattiin.

Piimäkastike

4 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

2 rkl persiljaa
1 ½ dl piimää
½ dl majoneesia
1 valkosipulinkynsi
½ tl sinappia
8 tippaa tabascoa
¼ tl suolaa
¼ tl pippuria

1. Hienonna persilja. Mittaa ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista rajusti, jotta saat tasaisen kastikkeen.