Parsa-perunasalaatti on parhaimmillaan alkukesästä, kun tarjolla on ihania varhaisperunoita.
Parsa-perunasalaatti on parhaimmillaan alkukesästä, kun tarjolla on ihania varhaisperunoita.

Leipä, peruna, pähkinät ja pavut tekevät salaatista ruokaa, joka pitää energisenä.

Salaatin vastustajat perustelevat rehujen väistelyä sillä, ettei salaatti pidä nälkää. Ja oikeassahan he ovat. Jos lautaselta löytyy vain salaatinlehtiä, tomaat­tia, kurkkua ja keveitä kasviksia, nälkä murisee sisuksissa nopeasti aterian jälkeen.

Mutta onneksi meillä on neljän kopla: leipä, peruna, pähkinät ja pavut. Niitä kun heittää salaatin joukkoon, syntyy ruokaa, joka pitää energisenä ­seuraavaan ateriaan asti.

Rieskasalaatti on saanut innoituksensa Lähi-idän fattoush­-salaatista, jossa on rieskan tilalla pitaleipää ja piimän korvaa jogurtti.

Fattoush-salaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 iso ohut (kaura)rieska (kuivunut)
1 ½ dl piimää (esim. AB-piimä)
1 (luomu)kurkku
3–4 tomaattia
100 g retiisejä
2 kevätsipulia
1 dl lehtipersiljaa
½ dl minttua
kastike:
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1 ½ rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria ­rouheena

1. Revi kuiva leipä annospaloiksi. Lisää piimä ja jätä seos odottamaan salaatin valmistumista.

2. Leikkaa kurkku pitkittäin 4–6 osaan. Poista vetinen siemenosa. Leikkaa kurkut ja ­tomaatit noin sentin ­kokoisiksi kuutioiksi.

3. Pese retiisit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi, hienonna persilja ja minttu.

4. Tee kastike. Hienonna valkosipulinkynnet. Purista sitruunasta mehu ja lisää siihen öljy, etikka ja valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla.

5. Yhdistä salaatin ainekset ja kastike tarjoilukulhossa. Nosta piimässä kostuneet leipäpalat salaattiin.

Vinkki: Luomukurkku on tavanomaista kiinteämpi ja maukkaampi.

Kyllä sitä voi salaatiksi kutsua, vaikka se on käynyt uunissa.

Paahdettu kukkakaalisalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 (500g) kukkakaali
1 rkl oliiviöljyä
1 sellerinvarsi
150 g mansikoita
½ dl (lehti)persiljaa
1 dl saksanpähkinöitä
kastike:
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
½ rkl hunajaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa kukkakaali noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.

2. Sekoita kulhossa 1 rkl öljyä, ½ tl suolaa ja ripaus mustapippuria. Nosta kaaliviipaleet kulhoon ja sekoita, jotta mausteöljy leviää paloille. Levitä viipaleet leivin­paperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa noin 15 minuuttia. Kaalit saavat saada hiukan väriä.

3. Leikkaa sellerinvarsi sentin siivuiksi, puolita mansikat ja hienonna persilja. Rouhi pähkinät.

4. Sekoita kukkakaalit, selleri, mansikat, persilja ja pähkinät salaattikulhossa.

5. Yhdistä kastikkeen ainekset, kaada salaattiin ja sekoita. Tarjoile salaatti huoneenlämpöisenä.

Varhaisperuna ja parsa muodostavat alkukesän unelmakaksikon.

Parsa-perunasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

8 keskikokoista uutta perunaa
400 g vihreää parsaa
1 ruukku roomansalaattia
½ dl ruohosipulia
kastike:
1 tl sitruunankuorta
½ sitruunan mehu
2 rkl öljyä
½–1 tl suolaa
½ tl mustapippuria ­myllystä

1. Pese perunat. Keitä ne kypsiksi vedessä.

2. Kuori parsanvarret ja leikkaa niistä kuiva tyvi pois (noin 2–3 senttiä). Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsäksi, noin 5 minuuttia. Nosta parsat vedestä ja leikkaa ne parin sentin paloiksi.

3. Tee kastike. Raasta ­sitruunan kuori hienoksi raasteeksi ja purista ­hedelmästä mehu. Sekoita kastikkeen ainekset.

4. Kuori ja paloittele kypsät perunat. Ne saavat olla lämpimiä tai jäähtyneitä.

5. Revi salaatinlehdet tarjoiluastiaan. Nosta perunat ja parsa salaattipohjan päälle. Valuta kastike ­salaatille. Hienonna koristeeksi ruohosipulia.

Saisiko olla kikhernesalaattia lontoolaisen Ottolenghi-delin tyyliin?

Itämainen kikhernesalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 prk (280 g) käyttövalmiita ­kikherneitä
mausteseos:
1 tl kanelia
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl juustokuminaa
½ tl suolaa
paistamiseen öljyä
salaatti:
1 (luomu)kurkku
4 tomaattia
1 nippu (150 g) retiisejä
1 punainen paprika
1 pieni punasipuli
1 dl korianteria
½ dl (lehti)persiljaa
kastike:
1 valkosipulinkynsi
½ dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
tarjoiluun ½ –1 dl turkkilaista ­jogurttia

1. Huuhdo kikherneet kylmässä ­vedessä ja valuta. Yhdistä mausteet, pyöritä kikherneet seoksessa ja ­paista 2–3 minuuttia öljyssä.

2. Leikkaa kurkku, tomaatit, retiisit, paprika ja punasipuli noin sentin kuutioiksi. Hienonna korianteri ja persilja. Yhdistä ainekset kikherneiden kanssa salaattikulhossa.

3. Tee kastike. Hienonna valko­sipulinkynsi ja sekoita se muiden ­ainesten kanssa. Sekoita salaattiin.

4. Lusikoi jogurtti salaatin päälle.

Kesän trendikkäin ­salaatin­­kastike eli Amerikkalaista ranch-kastiketta mukaileva piimä­kastike pelastaa, kun öljykastikkeet alkavat kyllästyttää. Ravista purkillinen valmiiksi jääkaappiin. Piimäkastike sopii joka salaattiin.

Piimäkastike

4 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

2 rkl persiljaa
1 ½ dl piimää
½ dl majoneesia
1 valkosipulinkynsi
½ tl sinappia
8 tippaa tabascoa
¼ tl suolaa
¼ tl pippuria

1. Hienonna persilja. Mittaa ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista rajusti, jotta saat tasaisen kastikkeen.

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.