Parsa-perunasalaatti on parhaimmillaan alkukesästä, kun tarjolla on ihania varhaisperunoita.
Parsa-perunasalaatti on parhaimmillaan alkukesästä, kun tarjolla on ihania varhaisperunoita.

Leipä, peruna, pähkinät ja pavut tekevät salaatista ruokaa, joka pitää energisenä.

Salaatin vastustajat perustelevat rehujen väistelyä sillä, ettei salaatti pidä nälkää. Ja oikeassahan he ovat. Jos lautaselta löytyy vain salaatinlehtiä, tomaat­tia, kurkkua ja keveitä kasviksia, nälkä murisee sisuksissa nopeasti aterian jälkeen.

Mutta onneksi meillä on neljän kopla: leipä, peruna, pähkinät ja pavut. Niitä kun heittää salaatin joukkoon, syntyy ruokaa, joka pitää energisenä ­seuraavaan ateriaan asti.

Rieskasalaatti on saanut innoituksensa Lähi-idän fattoush­-salaatista, jossa on rieskan tilalla pitaleipää ja piimän korvaa jogurtti.

Fattoush-salaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 iso ohut (kaura)rieska (kuivunut)
1 ½ dl piimää (esim. AB-piimä)
1 (luomu)kurkku
3–4 tomaattia
100 g retiisejä
2 kevätsipulia
1 dl lehtipersiljaa
½ dl minttua
kastike:
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1 ½ rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria ­rouheena

1. Revi kuiva leipä annospaloiksi. Lisää piimä ja jätä seos odottamaan salaatin valmistumista.

2. Leikkaa kurkku pitkittäin 4–6 osaan. Poista vetinen siemenosa. Leikkaa kurkut ja ­tomaatit noin sentin ­kokoisiksi kuutioiksi.

3. Pese retiisit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi, hienonna persilja ja minttu.

4. Tee kastike. Hienonna valkosipulinkynnet. Purista sitruunasta mehu ja lisää siihen öljy, etikka ja valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla.

5. Yhdistä salaatin ainekset ja kastike tarjoilukulhossa. Nosta piimässä kostuneet leipäpalat salaattiin.

Vinkki: Luomukurkku on tavanomaista kiinteämpi ja maukkaampi.

Kyllä sitä voi salaatiksi kutsua, vaikka se on käynyt uunissa.

Paahdettu kukkakaalisalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 (500g) kukkakaali
1 rkl oliiviöljyä
1 sellerinvarsi
150 g mansikoita
½ dl (lehti)persiljaa
1 dl saksanpähkinöitä
kastike:
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
½ rkl hunajaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa kukkakaali noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.

2. Sekoita kulhossa 1 rkl öljyä, ½ tl suolaa ja ripaus mustapippuria. Nosta kaaliviipaleet kulhoon ja sekoita, jotta mausteöljy leviää paloille. Levitä viipaleet leivin­paperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa noin 15 minuuttia. Kaalit saavat saada hiukan väriä.

3. Leikkaa sellerinvarsi sentin siivuiksi, puolita mansikat ja hienonna persilja. Rouhi pähkinät.

4. Sekoita kukkakaalit, selleri, mansikat, persilja ja pähkinät salaattikulhossa.

5. Yhdistä kastikkeen ainekset, kaada salaattiin ja sekoita. Tarjoile salaatti huoneenlämpöisenä.

Varhaisperuna ja parsa muodostavat alkukesän unelmakaksikon.

Parsa-perunasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

8 keskikokoista uutta perunaa
400 g vihreää parsaa
1 ruukku roomansalaattia
½ dl ruohosipulia
kastike:
1 tl sitruunankuorta
½ sitruunan mehu
2 rkl öljyä
½–1 tl suolaa
½ tl mustapippuria ­myllystä

1. Pese perunat. Keitä ne kypsiksi vedessä.

2. Kuori parsanvarret ja leikkaa niistä kuiva tyvi pois (noin 2–3 senttiä). Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsäksi, noin 5 minuuttia. Nosta parsat vedestä ja leikkaa ne parin sentin paloiksi.

3. Tee kastike. Raasta ­sitruunan kuori hienoksi raasteeksi ja purista ­hedelmästä mehu. Sekoita kastikkeen ainekset.

4. Kuori ja paloittele kypsät perunat. Ne saavat olla lämpimiä tai jäähtyneitä.

5. Revi salaatinlehdet tarjoiluastiaan. Nosta perunat ja parsa salaattipohjan päälle. Valuta kastike ­salaatille. Hienonna koristeeksi ruohosipulia.

Saisiko olla kikhernesalaattia lontoolaisen Ottolenghi-delin tyyliin?

Itämainen kikhernesalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 prk (280 g) käyttövalmiita ­kikherneitä
mausteseos:
1 tl kanelia
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl juustokuminaa
½ tl suolaa
paistamiseen öljyä
salaatti:
1 (luomu)kurkku
4 tomaattia
1 nippu (150 g) retiisejä
1 punainen paprika
1 pieni punasipuli
1 dl korianteria
½ dl (lehti)persiljaa
kastike:
1 valkosipulinkynsi
½ dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
tarjoiluun ½ –1 dl turkkilaista ­jogurttia

1. Huuhdo kikherneet kylmässä ­vedessä ja valuta. Yhdistä mausteet, pyöritä kikherneet seoksessa ja ­paista 2–3 minuuttia öljyssä.

2. Leikkaa kurkku, tomaatit, retiisit, paprika ja punasipuli noin sentin kuutioiksi. Hienonna korianteri ja persilja. Yhdistä ainekset kikherneiden kanssa salaattikulhossa.

3. Tee kastike. Hienonna valko­sipulinkynsi ja sekoita se muiden ­ainesten kanssa. Sekoita salaattiin.

4. Lusikoi jogurtti salaatin päälle.

Kesän trendikkäin ­salaatin­­kastike eli Amerikkalaista ranch-kastiketta mukaileva piimä­kastike pelastaa, kun öljykastikkeet alkavat kyllästyttää. Ravista purkillinen valmiiksi jääkaappiin. Piimäkastike sopii joka salaattiin.

Piimäkastike

4 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

2 rkl persiljaa
1 ½ dl piimää
½ dl majoneesia
1 valkosipulinkynsi
½ tl sinappia
8 tippaa tabascoa
¼ tl suolaa
¼ tl pippuria

1. Hienonna persilja. Mittaa ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista rajusti, jotta saat tasaisen kastikkeen.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti