Esivalmistelu pelastaa viime hetken kokkauspaniikilta. Nautit juhlista eniten, kun voit nostella valmiit ruoat jää­kaapista pöytään.

Lisää caesar­salaatin kastike hetkeä ennen tarjoilua, sillä muuten salaatista tulee mössöä. Lohi kypsennetään vasta juhlapäivänä, mutta onneksi se ­käy tuossa tuokiossa.

Broileritikut ja caesarsalaatti

8 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

400 g broilerin sisäfileetä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl öljyä
caesarsalaatti:
½ patonki
2 ruukkua romainesalaattia
2 dl parmesaanijuustolastuja
kastike:
2–3 anjovisfileetä
1 valkosipulinkynsi
2 dl majoneesia
½ sitruunan mehu
1 tl worchesterkastiketta
½ dl parmesaanijuustoraastetta
½ tl mustapippuria
(suolaa)
lisäksi:
grillitikkuja

1. Ota broilerit ajoissa huoneenlämpöön.

2. Tee ensin kastike. Hienonna ­anjovikset ja valkosipulinkynsi ja sekoita ne majoneesin joukkoon. Lisää sitruunamehu ja raastettu parmesaanijuusto. Mausta worchesterkastikkeella, mustapippurilla ja tarkista suola. Laita kylmään maustumaan.

3. Ripottele broilerifileisiin suolaa ja pippuria. Kuumenna öljy pannulla ja paista lihat kullanruskeiksi. Pujota paistamisen jälkeen jokaiseen fileeseen lyhyt grillitikku.

4. Leikkaa patonki noin 2 x 2 cm kuutioiksi. Paista ne öljytyllä pannulla kullanruskeiksi. Anna jäähtyä.

5. Leikkaa salaatinlehdet pienimmiksi. Vuole kuorimaveitsellä parmesaanilastuja.

6. Kokoa salaatti. Pyöritä salaatinlehden salaatinkastikkeessa, laita laakean vadin pohjalle. Asettele broilerifileet salaatin päälle ja ­ripottele päälle leipäkuutioita ja juustolastuja. Laita niitä vielä erikseen esille.

Limetti­graavattu lohi

8 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + kypsymisaika: 1 tunti

600 g ­kirjolohta (2 fileetä)
päälle:
3 limettiä
½ tl merisuolaa
½ tl mustapippuria
koristelu:
2 limettiä
tilliä

1. Nypi ruodot pois lohesta. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.

2. Lado viipaleet tarjoilu­astiaan. Purista limetin mehu ­lohien päälle. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Peitä kelmulla ja nosta tunniksi kylmään.

3. Koristele kala limetin viipaleilla ja tillillä. Tarjoa sahramijogurtin kanssa.

Vinkki!  Voit käyttää lohen sijaan myös siikaa.

Sahrami­jogurtti

8 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

3 dl maustamatonta ­jogurttia
¼ tl sahramia
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl sitruunamehua

1. Sekoita sahrami jogurtin joukkoon.

2. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

3. Laita kastike kylmään maustumaan 5 minuutiksi.

Vinkki!  Voit korvata sahramin myös edullisemmalla kurkumalla.

Pestokasvisten maku vain paranee, kun ne saavat marinoitua yön yli. Feta-pinaatti­piirakka kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä ja leikata vasta jäähtyneenä. 

Pestomarinoidut kasvikset

8 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia + marinointi: 30 minuuttia

200 g kevätporkkanoita
1 pieni kukkakaali
1 pieni kesäkurpitsa
1 punainen paprika
1 oranssi paprika
2 vartta kevätsipulia
pesto:
1 ruukku basilikaa
1 dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1–1 ½ dl öljyä
1 dl parmesaanijuusto­raastetta
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa

1. Pese porkkanat huolellisesti (niitä ei tarvitse kuoria). Leikkaa ne pituussuunnassa kahteen tai neljään osaan. Irrota kukkakaaleista kukinnot. Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa neljään osaan ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Halkaise paprikat, ota siemenet pois ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Hienonna kevätsipulin varret.

2. Keitä porkkanat ja kukkakaalit suolatussa vedessä parin minuutin ajan, jäähdytä. Keitä lopuksi samassa vedessä ja ­parissa erässä kesäkurpitsat ja paprikat, mutta älä keitä ihan pehmeiksi. Valuta ja anna jäähtyä. Yhdistä kaikki kasvikset.

3. Tee pesto. Laita kulhoon ­basilika, pinjansiemenet, valkosipulinkynsi ja osa öljystä. Soseuta tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella ja lisää ­öljyä, kunnes kastike on sopivan paksuista. Lisää lopuksi parmesaanijuusto. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

4. Kaada pesto kasvisten joukkoon, sekoita hyvin. Laita kylmään maustumaan vähintään 30 minuutiksi.

Feta-pinaatti-pinjansiemenpiirakka

noin 20 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

1 pkt voitaikinaa
päälle:
1 sipuli
1 rkl öljyä
100 g tuoretta pinaattia
200 g fetajuustokuutioita
2 rkl pinjansiemeniä
3 dl kuohukermaa
4 munaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

1. Ota voitaikina ajoissa huoneen­lämpöön sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää sipulit ja ­pinaatti. Anna kuullottua pari minuuttia. Jäähdytä.

3. Painele voitaikina leivinpaperilla peitetyn uunivuoan (25 x 33 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä pinaatti-sipuliseos pohjalle, lisää valutetut fetajuustokuutiot ja pinjansiemenet.

4. Vatkaa kerman joukkoon munat. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada täyte pohjalle. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Jäähdytä ja paloittele.

Canapeet ovat pienestä koostaan huolimatta tuhti suupala. Helpot crostinit sopivat hyvin myös illanistujaisiin. Päälle voi laittaa melkein mitä vain, esimerkiksi punaista pestoa.

Chevre-viikunakanapee

20 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 valmis patonki
päälle:
400 g chevrejuustoa (vuohenjuusto)
4 tuoretta viikunaa
balsamicosiirappia

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Leikkaa patonki ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vieri viereen leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

3. Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi. Pese viikunat ja leikkaa lohkoiksi. Laita juustoviipale jokaisen ­patonkipalan päälle.

4. Paista 5–8 minuuttia niin, että juusto ehtii vähän sulaa ja saada väriä. Paina tuore viikuna kuuman juuston päälle. Ripottele päälle siirappia.

Pestocrostini

20 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 valmis patonki
päälle:
pestoa (sama ohje kuin viereisellä ­sivulla)
1–2 dl parmesaanijuustoa

1. Laita uunin kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Leikkaa patonki ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vieri viereen leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

3. Tee pesto. Sekoita peston joukkoon raastettu parmesaanijuusto. Tahna saa olla aika paksua.

4. Levitä pestoa jokaiselle leipäviipaleelle. Paista ­uunissa noin 5 minuuttia niin, että leipä on saanut väriä ja juusto on sulanut.

Kermainen mozzarella maistuu taivaalliselta myös paahdetun maalaisleivän päällä. Voit paahtaa artisokkia ja herkkusieniä myös grillivastusten alla, niin ne saavat lisää väriä ja makua.

Jogurttimarinoitu mozzarellasalaatti

8 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

5 x 125 g puhvelimozzarellaa (buffala)
1 prk (200g) ranskankermaa
1 dl maustamatonta jogurttia
½ (luomu)sitruunan mehu ja kuori
1 rkl sweet chili -kastiketta
2 tl hunajaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
lisäksi:
2 dl rucolaa

1. Valuta mozzarellat ja leikkaa ne lohkoiksi.

2. Sekoita ranskankerma ja jogurtti keskenään. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Lisää ne jogurttiseokseen. Mausta chilikastikkeella, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Sekoita kastike mozzarellan joukkoon. Kaada tarjoiluastiaan.

3. Hienonna rucola ja rouhi mustapippuria päälle.

Vinkki!  Puolikkaat kirsikkatomaatit sopivat mozzarellan joukkoon. Jos haluat salaattiin lisää tulisuutta, lisää puolikas punainen chili.

Artisokka-herkkusienisalaatti

8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

200 g herkkusieniä
1 prk (noin 170 g) artisokansydämiä
1 punasipuli
1 dl isoja kapriksia
2 dl aurinkokuivattuja ­tomaatteja
kastike:
½ dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl balsamicoa
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
lisäksi:
1 ruukku jääsalaattia
rucolaa

1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.

2. Pese ja leikkaa herkkusienet lohkoiksi. Valuta artisokat ja leikkaa kahteen osaan. Laita ne uunivuokaan ja paahda uunissa 15 minuuttia välillä sekoittaen.

3. Kuori ja suikaloi sipuli. Valuta aurinkokuivatut tomaatit ja leikkaa suikaleiksi. Sekoita yhteen sienet, artisokat, kaprikset ja tomaatit.

4. Tee kastike. Sekoita öljyn joukkoon hunaja, balsamico, suola ja pippuri. Kaada kasvisten päälle, sekoita hyvin.

5. Lisää juuri ennen tarjoilua revitty jääsalaatti ja rucola tarjoiluastian pohjalle ja kaada kasvissalaatti päälle.

Vinkki!  Vaihda syksyn sienikaudella herkkusienet herkkutatteihin.

Raikas ja marjainen tiramisu on juhlien varma hitti. On tärkeää, että mansikkatäyte imeytyy neljä tuntia, jotta keksit ehtivät pehmentyä.

Mansikka-raparperitiramisu

noin 8–10 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + imeytyminen: 4 tuntia

8–10 tiramisukeksiä
2 dl raparperia
2 dl mansikoita
½ dl sitruunamehua
2 dl sokeria
1 vaniljatanko
päälle:
4 liivatelehteä
2 dl vispautuvaa vanilliini­kastiketta
1 prk mascarpone-juustoa
½–1 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua tai triple sec -likööriä
lopuksi:
2 rkl sokeroimatonta
kaakaojauhetta
1 rkl tomusokeria
tuoreita mansikoita

1. Lado keksit lasivuoan pohjalle.

2. Kuori raparperit ja leikkaa parin sentin paloiksi. Ota mansikoista kanta pois ja leikkaa neljään osaan. Laita kattilaan raparperit, mansikat, sitruunamehu ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisus kattilaan, lisää myös tanko. Anna seoksen kiehua pari minuuttia niin, että raparperit ja mansikat pehmenevät. Ota vaniljatanko pois ja soseuta tai jätä sellaiseksi. Kaada seos keksien päälle. Peitä ja laita jääkaappiin noin 4 tunniksi.

3. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.

4. Vaahdota vaniljakerma ja mascarpone, lisää samalla hunaja. Kuumenna sitruunamehu mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuuman sitruunamehun joukkoon. Tarkista, että liivatteet sulavat täysin. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kermaseoksen joukkoon. Levitä keksien päälle. Laita jääkaappiin odottamaan.

5. Sekoita kaakaojauheen joukkoon tomusokeri. Siivilöi kaakao ohuelti tiramisun päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Vinkki!  Vaihtele täytteen raaka-aineita sesongin mukaan. Kesällä voit käyttää mustikoita tai vadelmia, syksyn tullen maistuvat omena, puolukat tai karpalot ja kinuskikastike.

Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.
Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.

Yksinkertainen on kaunista, todistaa ruokakirjailija Emma Ivane. Hänen versiossaan kuuluisasta key lime pie -limepiirakasta on vain kolme ainesosaa.

Klassinen limepiirakka meni uusiksi, kun ruokakirjailija ja kakkutaiteilija Emma Ivane tarttui siihen tuoreessa leivontateoksessaan Vain 3 (Cozy Publishing, 2018). ”Raaka-aineiden määrästä on tingitty, mutta mausta ei ollenkaan”, Emma mainitsee reseptin yhteydessä.

Limepiirakka (key lime pie)

Määrä: 10 palaa

Valmistusaika: 45+45 min sekä 5 h jäähdytys

Ainekset:

  • 200g digestivekeksejä
  • 2 tlk (à 397 g) kondensoitua maitoa
  • 6 limettiä

Tee näin:

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa halkaisijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjapiirakkavuokaan pohjan muotoinen pala leivinpaperia. 
  2. Murskaa keksit ja sekoita 4 rkl kondensoitua maitoa keksimurun joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista keksipohjaa uunin keskitasolla 5 minuutin ajan. 
  3. Sekoita keskenään loput kondensoidusta maidosta, 3 tl limetin raastettua kuorta (varaa lisäksi pieni määrä koristeluun) ja 2 dl mehua. Kaada vuokaan.
  4. Paista uunin keskitasolla 10 minuuttia. Käännä sitten uuni pois päältä ja jätä piirakka jälkilämpöön 30 minuutiksi.
  5. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli. 
  6. Nosta piirakka vuoasta  ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele raastetulla limetinkuorella.

Parsakausi on täällä! Kokosimme vinkit, joiden avulla et voi epäonnistua sen valmistamisessa.

  1. Paista, älä keitä! Klassisin tapa parsan valmistukseen on keittäminen. Keittömällä parsatangoista tulee kuitenkin helposti ylikypsiä lölleröitä. Siksi parsat kannattaa valmistaa uunissa. Paista parsoja 175 asteessa 10 minuuttia. Silloin parsat pysyvät napakoina eivätkä löllähdä.
  2. Tarkkana kaupassa! Valitse puntti, jossa on ehjät kiinteät nuput ja sileät varret. Ryppyvartiset kannattaa jättää kauppaan. Ulkomaisen parsan kausi on huhti-toukokuussa, mutta suomalainen parsa kypsyy vasta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.
  3. Parsoja ei ole pakko kuoria. Etenkin ohuet, tuoreet parsat voi hyvin syödä kuorineen. Oikein paksun varren voi halutessaan toki kuoria. Parhaiten parsojen kuorimiseen soveltuu liikkuvateräinen kuorimaveitsi, joka irrottaa kuoren ohuelti.
  4. Napsauta varsi poikki! Parsan alaosa on puumainen eikä sitä ole mukava saada lautaselle. Helpoiten käsittelet parsan tarttumalla kiinni varren lopusta ja puolivälistä ja taittamalla vartta. Varsi katkeaa luonnostaan oikeasta kohtaa.
  5. Parsa sopii ihan sellaisenaan hyvin kevyen aterian lisukkeeksi. Tämä kasvis on keventäjän ystävä. Parsassa on vähän kaloreita, vain noin 30 kilokaloria sadassa grammassa.
  6. Mitä juotavaksi? Valitse parsan seuraksi rapsakka riesling tai hedelmäinen sauvignon blanc. Kuiva, hapokas ja sitruksinen viini imartelee parsaruokia. Dr. Loosen Wehlener Riesling (12,98 € / 0,375 l) on keskitäyteläinen kuiva valkoviini, joka sopii niin kalan kuin parsankin parhaaksi kaveriksi. Brancott Estate Flight Sauvignon Blanc (11,60 €/ 0,75 l) on mainio yleisviini, joka käy paitsi parsan painikkeeksi myös kala- ja äyriäisruokien kera tai ihan vain aperitiivina.

Kaksi nopeaa parsaherkkua

  • Pekoniparsa: Taita puumainen varsi pois. Kääri parsa pekoniin ja paista pannulla rapeaksi. Tarjoile sellaisenaan tai salaattipedillä.
  • Pikalastut: Katkaise varsi pois ja siivuta parsa kuorimaveitsellä lastuiksi. Mausta sitruunalla, balsamico-siirapilla ja mantelilastuilla.

Pekoniin kääritty parsa on täyttävä kevätklassikko.
Pekoniin kääritty parsa on täyttävä kevätklassikko.