Esivalmistelu pelastaa viime hetken kokkauspaniikilta. Nautit juhlista eniten, kun voit nostella valmiit ruoat jää­kaapista pöytään.

Lisää caesar­salaatin kastike hetkeä ennen tarjoilua, sillä muuten salaatista tulee mössöä. Lohi kypsennetään vasta juhlapäivänä, mutta onneksi se ­käy tuossa tuokiossa.

Broileritikut ja caesarsalaatti

8 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

400 g broilerin sisäfileetä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl öljyä
caesarsalaatti:
½ patonki
2 ruukkua romainesalaattia
2 dl parmesaanijuustolastuja
kastike:
2–3 anjovisfileetä
1 valkosipulinkynsi
2 dl majoneesia
½ sitruunan mehu
1 tl worchesterkastiketta
½ dl parmesaanijuustoraastetta
½ tl mustapippuria
(suolaa)
lisäksi:
grillitikkuja

1. Ota broilerit ajoissa huoneenlämpöön.

2. Tee ensin kastike. Hienonna ­anjovikset ja valkosipulinkynsi ja sekoita ne majoneesin joukkoon. Lisää sitruunamehu ja raastettu parmesaanijuusto. Mausta worchesterkastikkeella, mustapippurilla ja tarkista suola. Laita kylmään maustumaan.

3. Ripottele broilerifileisiin suolaa ja pippuria. Kuumenna öljy pannulla ja paista lihat kullanruskeiksi. Pujota paistamisen jälkeen jokaiseen fileeseen lyhyt grillitikku.

4. Leikkaa patonki noin 2 x 2 cm kuutioiksi. Paista ne öljytyllä pannulla kullanruskeiksi. Anna jäähtyä.

5. Leikkaa salaatinlehdet pienimmiksi. Vuole kuorimaveitsellä parmesaanilastuja.

6. Kokoa salaatti. Pyöritä salaatinlehden salaatinkastikkeessa, laita laakean vadin pohjalle. Asettele broilerifileet salaatin päälle ja ­ripottele päälle leipäkuutioita ja juustolastuja. Laita niitä vielä erikseen esille.

Limetti­graavattu lohi

8 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + kypsymisaika: 1 tunti

600 g ­kirjolohta (2 fileetä)
päälle:
3 limettiä
½ tl merisuolaa
½ tl mustapippuria
koristelu:
2 limettiä
tilliä

1. Nypi ruodot pois lohesta. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.

2. Lado viipaleet tarjoilu­astiaan. Purista limetin mehu ­lohien päälle. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Peitä kelmulla ja nosta tunniksi kylmään.

3. Koristele kala limetin viipaleilla ja tillillä. Tarjoa sahramijogurtin kanssa.

Vinkki!  Voit käyttää lohen sijaan myös siikaa.

Sahrami­jogurtti

8 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

3 dl maustamatonta ­jogurttia
¼ tl sahramia
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl sitruunamehua

1. Sekoita sahrami jogurtin joukkoon.

2. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.

3. Laita kastike kylmään maustumaan 5 minuutiksi.

Vinkki!  Voit korvata sahramin myös edullisemmalla kurkumalla.

Pestokasvisten maku vain paranee, kun ne saavat marinoitua yön yli. Feta-pinaatti­piirakka kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä ja leikata vasta jäähtyneenä. 

Pestomarinoidut kasvikset

8 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia + marinointi: 30 minuuttia

200 g kevätporkkanoita
1 pieni kukkakaali
1 pieni kesäkurpitsa
1 punainen paprika
1 oranssi paprika
2 vartta kevätsipulia
pesto:
1 ruukku basilikaa
1 dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1–1 ½ dl öljyä
1 dl parmesaanijuusto­raastetta
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa

1. Pese porkkanat huolellisesti (niitä ei tarvitse kuoria). Leikkaa ne pituussuunnassa kahteen tai neljään osaan. Irrota kukkakaaleista kukinnot. Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa neljään osaan ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Halkaise paprikat, ota siemenet pois ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Hienonna kevätsipulin varret.

2. Keitä porkkanat ja kukkakaalit suolatussa vedessä parin minuutin ajan, jäähdytä. Keitä lopuksi samassa vedessä ja ­parissa erässä kesäkurpitsat ja paprikat, mutta älä keitä ihan pehmeiksi. Valuta ja anna jäähtyä. Yhdistä kaikki kasvikset.

3. Tee pesto. Laita kulhoon ­basilika, pinjansiemenet, valkosipulinkynsi ja osa öljystä. Soseuta tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella ja lisää ­öljyä, kunnes kastike on sopivan paksuista. Lisää lopuksi parmesaanijuusto. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

4. Kaada pesto kasvisten joukkoon, sekoita hyvin. Laita kylmään maustumaan vähintään 30 minuutiksi.

Feta-pinaatti-pinjansiemenpiirakka

noin 20 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

1 pkt voitaikinaa
päälle:
1 sipuli
1 rkl öljyä
100 g tuoretta pinaattia
200 g fetajuustokuutioita
2 rkl pinjansiemeniä
3 dl kuohukermaa
4 munaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

1. Ota voitaikina ajoissa huoneen­lämpöön sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää sipulit ja ­pinaatti. Anna kuullottua pari minuuttia. Jäähdytä.

3. Painele voitaikina leivinpaperilla peitetyn uunivuoan (25 x 33 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä pinaatti-sipuliseos pohjalle, lisää valutetut fetajuustokuutiot ja pinjansiemenet.

4. Vatkaa kerman joukkoon munat. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada täyte pohjalle. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Jäähdytä ja paloittele.

Canapeet ovat pienestä koostaan huolimatta tuhti suupala. Helpot crostinit sopivat hyvin myös illanistujaisiin. Päälle voi laittaa melkein mitä vain, esimerkiksi punaista pestoa.

Chevre-viikunakanapee

20 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 valmis patonki
päälle:
400 g chevrejuustoa (vuohenjuusto)
4 tuoretta viikunaa
balsamicosiirappia

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Leikkaa patonki ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vieri viereen leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

3. Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi. Pese viikunat ja leikkaa lohkoiksi. Laita juustoviipale jokaisen ­patonkipalan päälle.

4. Paista 5–8 minuuttia niin, että juusto ehtii vähän sulaa ja saada väriä. Paina tuore viikuna kuuman juuston päälle. Ripottele päälle siirappia.

Pestocrostini

20 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 valmis patonki
päälle:
pestoa (sama ohje kuin viereisellä ­sivulla)
1–2 dl parmesaanijuustoa

1. Laita uunin kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Leikkaa patonki ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vieri viereen leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

3. Tee pesto. Sekoita peston joukkoon raastettu parmesaanijuusto. Tahna saa olla aika paksua.

4. Levitä pestoa jokaiselle leipäviipaleelle. Paista ­uunissa noin 5 minuuttia niin, että leipä on saanut väriä ja juusto on sulanut.

Kermainen mozzarella maistuu taivaalliselta myös paahdetun maalaisleivän päällä. Voit paahtaa artisokkia ja herkkusieniä myös grillivastusten alla, niin ne saavat lisää väriä ja makua.

Jogurttimarinoitu mozzarellasalaatti

8 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

5 x 125 g puhvelimozzarellaa (buffala)
1 prk (200g) ranskankermaa
1 dl maustamatonta jogurttia
½ (luomu)sitruunan mehu ja kuori
1 rkl sweet chili -kastiketta
2 tl hunajaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
lisäksi:
2 dl rucolaa

1. Valuta mozzarellat ja leikkaa ne lohkoiksi.

2. Sekoita ranskankerma ja jogurtti keskenään. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Lisää ne jogurttiseokseen. Mausta chilikastikkeella, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Sekoita kastike mozzarellan joukkoon. Kaada tarjoiluastiaan.

3. Hienonna rucola ja rouhi mustapippuria päälle.

Vinkki!  Puolikkaat kirsikkatomaatit sopivat mozzarellan joukkoon. Jos haluat salaattiin lisää tulisuutta, lisää puolikas punainen chili.

Artisokka-herkkusienisalaatti

8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

200 g herkkusieniä
1 prk (noin 170 g) artisokansydämiä
1 punasipuli
1 dl isoja kapriksia
2 dl aurinkokuivattuja ­tomaatteja
kastike:
½ dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl balsamicoa
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
lisäksi:
1 ruukku jääsalaattia
rucolaa

1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.

2. Pese ja leikkaa herkkusienet lohkoiksi. Valuta artisokat ja leikkaa kahteen osaan. Laita ne uunivuokaan ja paahda uunissa 15 minuuttia välillä sekoittaen.

3. Kuori ja suikaloi sipuli. Valuta aurinkokuivatut tomaatit ja leikkaa suikaleiksi. Sekoita yhteen sienet, artisokat, kaprikset ja tomaatit.

4. Tee kastike. Sekoita öljyn joukkoon hunaja, balsamico, suola ja pippuri. Kaada kasvisten päälle, sekoita hyvin.

5. Lisää juuri ennen tarjoilua revitty jääsalaatti ja rucola tarjoiluastian pohjalle ja kaada kasvissalaatti päälle.

Vinkki!  Vaihda syksyn sienikaudella herkkusienet herkkutatteihin.

Raikas ja marjainen tiramisu on juhlien varma hitti. On tärkeää, että mansikkatäyte imeytyy neljä tuntia, jotta keksit ehtivät pehmentyä.

Mansikka-raparperitiramisu

noin 8–10 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + imeytyminen: 4 tuntia

8–10 tiramisukeksiä
2 dl raparperia
2 dl mansikoita
½ dl sitruunamehua
2 dl sokeria
1 vaniljatanko
päälle:
4 liivatelehteä
2 dl vispautuvaa vanilliini­kastiketta
1 prk mascarpone-juustoa
½–1 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua tai triple sec -likööriä
lopuksi:
2 rkl sokeroimatonta
kaakaojauhetta
1 rkl tomusokeria
tuoreita mansikoita

1. Lado keksit lasivuoan pohjalle.

2. Kuori raparperit ja leikkaa parin sentin paloiksi. Ota mansikoista kanta pois ja leikkaa neljään osaan. Laita kattilaan raparperit, mansikat, sitruunamehu ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisus kattilaan, lisää myös tanko. Anna seoksen kiehua pari minuuttia niin, että raparperit ja mansikat pehmenevät. Ota vaniljatanko pois ja soseuta tai jätä sellaiseksi. Kaada seos keksien päälle. Peitä ja laita jääkaappiin noin 4 tunniksi.

3. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.

4. Vaahdota vaniljakerma ja mascarpone, lisää samalla hunaja. Kuumenna sitruunamehu mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuuman sitruunamehun joukkoon. Tarkista, että liivatteet sulavat täysin. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kermaseoksen joukkoon. Levitä keksien päälle. Laita jääkaappiin odottamaan.

5. Sekoita kaakaojauheen joukkoon tomusokeri. Siivilöi kaakao ohuelti tiramisun päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Vinkki!  Vaihtele täytteen raaka-aineita sesongin mukaan. Kesällä voit käyttää mustikoita tai vadelmia, syksyn tullen maistuvat omena, puolukat tai karpalot ja kinuskikastike.

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.