Valitsimme kesän parhaat laatikkoviinit. Vuosikerrat vaihtuvat, mutta suosikit pysyvät.

Suomalaiset ovat  perin uskollista kansaa – ainakin viiniasioissa. Kun suosikki on löytynyt, sitä ostetaan uskollisesti­ vuodesta toiseen. Tämän­ takia laatikkoviinivalikoimaan tulee vuosittain vain muutama uutuus.

Hanapakkausten hinta–laatusuhde on useimmiten varsin kelpo. Hyvä niin, sillä etenkin mökkireissuilla laatikko on kätevä­ kuljetettava.

Bokseja on näppärä säilyttää mökkikellarissa tai veneessä, eikä isojenkaan juhlien jälkeen tarvita pullonpalautusrumbaa. Luontokin säästyy lasinsiruilta.

Laatikkoon pakatun juoman maku raikastuu, kun tarjoilet sen karahvista tai mehukannusta. Parhaassa tapauksessa onnistut huijaaman viiniasiantuntijaystä­viäsikin!

Maukasta punaista

Sadepäivän heruk­kainen ­lämmittäjä

Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2013, 26,70 €/3 l

Jos surkea sää yllättää, tarvitaan lämmittävää lohtujuomaa. Siihen tarkoitukseen sopii tämä mehevän lämpöisä ja mustaherukkaisen mausteinen chileläinen. Viiniä kannattaa maistella myös paahdetuilla vihanneksilla­ ryyditetyn possun tai broilerin kera.

Makkarakekkereiden ­luottojuoma

Trapiche Malbec 2013, 28,90 €/3 l

Kesäruokien ykkönen on tietysti makkara. Suositpa peruslenkkiä tai mausteisempia vaihtoehtoja, kyytipojaksi sopii tämä ruokahalua herättelevä argentiinalainen. Punaherukoilta ja mansikalta maistuva viini käy myös grillatun maksan tai mustamakkaran pariksi.­

Grillimestarin lemmikki

DB Shiraz 2012,34,80 €/3 l

Kun valitset grilliviiniä, katse kannattaa kääntää Alkon Australia-hyllyyn. Mehukas ja täyteläinen, tummilta marjoilta, luumuilta ja kevyesti yrteiltä maistuva shiraz on hyvä pari grilliklassikoille, kuten­ punertavaksi jätetylle ulkofileelle tai entrecôtelle.

Napakka yleispunkku

Beringer Zinfandel-hanapakkaus, 25,90 €/2 l

Tämä kahden litran uutuuslaatikko­ todistaa, että grilliruokien seuraan istuvat myös keskitäyteläiset viinit. Jenkki-zinfandelin makumaailmassa on karpaloa, kirsikkaa ja puolukkaa. Viini muuttuu raikkaammaksi, kun kaadat sen karahviin tai kannuun. Ykkösvalinta, kun ritilälle lyödään karitsaa,­ hirveä tai poroa.

Raikasta vaaleaa

Kalakokin ­rantabileisiin

Jeanjean Chardonnay 2013, 27,90 €/3 l

Grillaatko, loimutatko tai savustako lohta tai nieriää? Maistele punalihaisten kalojen kanssa tätä lempeää ja kevyesti eksoottisilta hedelmiltä maistuvaa ranskalaista valkkaria. Sopii myös rennolle piknikille.  

Mökkipäivän laituriviini

Montalto Cataratto Viognier hanapakkaus27,90 €/3 l

Tämä mutkaton italialainen sopii vaikkapa kesäjanon sammuttamiseen mökkilaiturilla. Viinin kukkea ja mukavan mausteinen maku on omiaan myös silloin, kun eväskorista löytyy katkaravuilla tai grillatulla kanalla höystettyä raikasta salaattia tai voileipiä.

Itämaiselle brunssille

Devil's Rock ­Riesling, 29,70 €/3 l

Kun grillissä tai vokissa paahtuu tulisesti maustettuja kanaa, possua tai äyriäisiä, toimivin juoma on puolikuiva ja hedelmäinen valkoviini. Saksalaisen rieslingin limettiset ja omenaiset aromit täydentävät myös korianterin ja tsatsiki-tyyppisten jogurttikastikkeiden makua.

Hämärtyviin iltoihin

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013, 33,90 €/3 l

Raikkaassa klassikossa maistuvat karviaismarjat, nokkonen ja raparperi. Sitrusaromiensa ansiosta valkkari on oiva valinta vaalean kalan ja ruokaisien salaattien kanssa.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.