Soppa365
Supertrendikkään kombutsan valmistus onnistuu myös kotioloissa.
Supertrendikkään kombutsan valmistus onnistuu myös kotioloissa.

Tee itse huipputrendikästä kombutsaa. Se ei valmistu hetkessä, mutta palkitsee odottelun vaivan. 

Ultratrendikäs, pirskahteleva kombutsa (myös muodossa kombucha) ei ole itse asiassa mikään uusi juttu, vaan jo muinainen hyvinvointijuoma. Isoäitisikin on saattanut keitellä sitä – tosin volgansienijuoman nimellä.

Kombutsan luontainen käymisprosessi synnyttää suolistolle hyviä bakteereita. Lisäksi kombutsan sokerit on fermentoitu, mikä tekee juomasta verensokeria tasaavan.

Kombutsan paluuta onkin edesauttanut se, että luonnollisista raaka-aineista valmistetuille vähäsokerisille terveysjuomille on enemmän kysyntää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sellaisenaan tai drinksuun

Kombutsan etikkainen maku voi aluksi tuntua vieraalta. Kuten kaikessa maistamisessa, kombutsalle kannattaa antaa uusi mahdollisuus, jos se ei heti koukuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aina voi aloittaa maustetuista vaihtoehdoista. Maailmalla on hyvinkin eksoottisia makuvaihtoehtoja, kuten viherlevä, chiansiemen ja chili.

Kombutsa taipuu myös hyvin cocktaileihin, sillä hapokas pohja luo mahtavan alustan vaikka mille yhdistelmille. Sitrus- ja trooppiset hedelmät ovat varma valinta, mutta myös pohjolan marjat sopivat kombutsan makuun. Kirkkaista viinoista gini toimii.

Osta sieni netistä

Kombutsasienet vaihtavat usein omistajaa samalla tavalla kuin taikinajuuret. Myös Facebookissa on ollut ryhmiä, joista on voinut kysellä sienten perään.

Kerran hankittu kombutsasieni tuottaa iloa pitkään, sillä se kasvattaa itseensä kerroksia, ja sen voi jakaa. Joskus kombutsa voi jäädä viikoiksi tekeytymään ja lopputuloksena on etikkaa, joka on oikein mainion makuista sekin.

Kombutsan aineenvaihdunta hidastuu jääkaapissa, mutta se ei kuole, vaikka sen unohtaisikin sinne. Terve, unohtunut sieni on edelleen hyväntuoksuinen ja valmis tekemään uutta juomaa.

Kombutsan keittäjän vinkit

Kombutsajuoma on helppo tehdä, kun muistaa muutaman perussäännön. Muista seuraavat tärkeät niksit:

1. Älä pihtaa sokerin määrässä, sillä ilman sitä juoma ei käy. Valkoinen perussokeri toimii parhaiten, mutta tummillakin voi maustaa.

2. Juoma tekeytyy noin viikossa, mutta sitä kannattaa maistella matkan varrella. Juomasta tulee sitä hapokkaampi, mitä pidempään se käy.

3. Pidä huolta hygieniasta ja käytä vain puhtaita purkkeja ja välineitä. Käytä puulusikkaa metallilastan sijaan, sillä kombutsa ei kestä metallia.

4. Sopiva paikka käymiseen on valoton ja viileä, esimerkiksi keittiökaappi ulkoseinän vieressä.

5. Valitse riittävän suuri purkki, äläkä täytä sitä piripintaan, jotta kombutsalle jää tarpeeksi hengitystilaa nestepinnan ja suojakankaan väliin.

Kombutsa

2 l valmista juomaa

Valmistusaika

2 t + tekeytyminen 1–2 vkoa

2 l vettä

150 g sokeria

3–4 rkl mustaa teetä

(inkivääriä, yrttejä tai muita mausteita)

1 kombutsa

2 dl valmista kombutsaa eli aloitusteetä

Lisäksi

 iso lasipurkki

 hengittävä harsoliina

  1. Keitä vesi ja lisää teelehdet veteen. Voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa mausteeksi esimerkiksi yrttejä, sitruunaa tai inkivääriä. Liuota sokeri kuumaan teehen. Voit käyttää tavallista valkoista sokeria.
  2. Anna teen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siivilöi tee. Anna teen jäähtyä hyvin, sillä kombutsasieni ei kestä kuumennusta.
  3. Kaada tee puhtaaseen lasipurkkiin. Lisää purkkiin kombutsasieni ja pari desilitraa valmista kombutsajuomaa eli käynnistysteetä.
  4. Peitä purkki hengittävällä kankaalla ja kiinnitä kangas narulla tai kuminauhalla. Anna tekeytyä huoneenlämmössä valolta suojattuna. Lämpimässä juoma tekeytyy jopa viikossa, viileämmässä tarvitaan pari viikkoa.
  5. Pullota juoma puhtaisiin lasipulloihin. Ennen pullotusta valmistele uusi kombutsasatsi eli keitä tee valmiiksi. Sokeroi, mausta, jäähdytä ja siivilöi se. Huuhtele kombutsasieni haalealla vedellä ja laita se puhtaaseen purkkiin uuden satsin kanssa.
  6. Kun pullotat valmiin kombutsajuoman, älä täytä aivan täyteen, jotta juomalle jää tilaa kuplia. Jos et halua juomaan kombutsan höytyviä, siivilöi juoma ennen pullotusta ja kaada höytyvät takaisin seuraavaan juomasatsiin. Jos haluat miedomman juoman, lisää kombutsan joukkoon jäähdytettyä teetä tai hedelmämehua.
  7. Jätä pullot 1–3 päiväksi huoneenlämpöön, jotta hiilihappo muodostuu juomaan – vähän samaan tapaan kuin tekisit simaa. Siirrä pullot jääkaappiin ja nauti kuukauden kuluessa.

Resepti: Sanna Maskulin, Soppa365

Sisältö jatkuu mainoksen alla