Malttia, grillaaja! Näillä ohjeilla onnistut.

1. Kaikki valmista?

Riippuen siitä, millä grillaat, varmista etukäteen, että hiilet, sytytysneste tai kaasu eivät ole päässeet loppumaan. Jos kaasu loppuu kesken grillauksen, on sitä ikävä lähteä hakemaan lähimmältä huoltoasemalta.

2. Malttia!

Kun käytät hiiligrilliä, odota kunnon hiillosta. Grilli on kuumimmillaan, kun hiilet ovat vaaleita. Tarpeeksi kuumalla grillillä liha ei pala ja siitä saa tasaisesti ja nopeasti kypsän.

3. Lihat lämpimään

Älä laita lihoja suoraan jääkaapista grilliin. Lihat pitäisi ottaa puoli tuntia tai tunti aikaisemmin huoneenlämpöön. Jos liha on liian kylmää, lähtee siitä grillissä kaikki nesteet.

4. Kala viimeisenä grilliin

Grillausjärjestys menee näin: kovimmat, kuten peruna, ensin, viimeisenä kala ja hennot kasvikset.

5. Raa'alle ja kypsälle eri välineet

Varaa raa'alle ja kypsälle lihalle eri astiat ja käsittelyvälineet. Jos nostat raa'an pihvin ritilälle pihdeillä, huuhdo ne ennen kuin siirryt käsittelemään kypsää lihaa. Broilerille kannattaa varata täysin eri välineet, jotta loppuilta ei kuluisi vatsavaivaisena.

6. Pyyhi marinadi pois

Jos marinoit lihan, mutta et pyyhi ylimääräistä marinadinestettä pois ennen grillaamista, palaa se lihan pinnalle. Marinadilla varmistetaan, että lihasta tulee mureaa ja se imee mauin sisäänsä, mutta pinnan ei tarvitse lainehtia grillissä.

Vinkit antoi Janne Töllinen, pallogrillauksen SM vuosimallia 2006 sekä 2007 ja Suomen kokkimaajoukkueen jäsen.

Lue myös:

Naiset ovatkin miehiä parempia grillaajia?

Huippukokkien helpot marinadit grillaajille

Grillaaja, muista kahden pihvin sääntö!