Malttia, grillaaja! Näillä ohjeilla onnistut.

1. Kaikki valmista?

Riippuen siitä, millä grillaat, varmista etukäteen, että hiilet, sytytysneste tai kaasu eivät ole päässeet loppumaan. Jos kaasu loppuu kesken grillauksen, on sitä ikävä lähteä hakemaan lähimmältä huoltoasemalta.

2. Malttia!

Kun käytät hiiligrilliä, odota kunnon hiillosta. Grilli on kuumimmillaan, kun hiilet ovat vaaleita. Tarpeeksi kuumalla grillillä liha ei pala ja siitä saa tasaisesti ja nopeasti kypsän.

3. Lihat lämpimään

Älä laita lihoja suoraan jääkaapista grilliin. Lihat pitäisi ottaa puoli tuntia tai tunti aikaisemmin huoneenlämpöön. Jos liha on liian kylmää, lähtee siitä grillissä kaikki nesteet.

4. Kala viimeisenä grilliin

Grillausjärjestys menee näin: kovimmat, kuten peruna, ensin, viimeisenä kala ja hennot kasvikset.

5. Raa'alle ja kypsälle eri välineet

Varaa raa'alle ja kypsälle lihalle eri astiat ja käsittelyvälineet. Jos nostat raa'an pihvin ritilälle pihdeillä, huuhdo ne ennen kuin siirryt käsittelemään kypsää lihaa. Broilerille kannattaa varata täysin eri välineet, jotta loppuilta ei kuluisi vatsavaivaisena.

6. Pyyhi marinadi pois

Jos marinoit lihan, mutta et pyyhi ylimääräistä marinadinestettä pois ennen grillaamista, palaa se lihan pinnalle. Marinadilla varmistetaan, että lihasta tulee mureaa ja se imee mauin sisäänsä, mutta pinnan ei tarvitse lainehtia grillissä.

Vinkit antoi Janne Töllinen, pallogrillauksen SM vuosimallia 2006 sekä 2007 ja Suomen kokkimaajoukkueen jäsen.

Lue myös:

Naiset ovatkin miehiä parempia grillaajia?

Huippukokkien helpot marinadit grillaajille

Grillaaja, muista kahden pihvin sääntö!

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.