Malttia, grillaaja! Näillä ohjeilla onnistut.

1. Kaikki valmista?

Riippuen siitä, millä grillaat, varmista etukäteen, että hiilet, sytytysneste tai kaasu eivät ole päässeet loppumaan. Jos kaasu loppuu kesken grillauksen, on sitä ikävä lähteä hakemaan lähimmältä huoltoasemalta.

2. Malttia!

Kun käytät hiiligrilliä, odota kunnon hiillosta. Grilli on kuumimmillaan, kun hiilet ovat vaaleita. Tarpeeksi kuumalla grillillä liha ei pala ja siitä saa tasaisesti ja nopeasti kypsän.

3. Lihat lämpimään

Älä laita lihoja suoraan jääkaapista grilliin. Lihat pitäisi ottaa puoli tuntia tai tunti aikaisemmin huoneenlämpöön. Jos liha on liian kylmää, lähtee siitä grillissä kaikki nesteet.

4. Kala viimeisenä grilliin

Grillausjärjestys menee näin: kovimmat, kuten peruna, ensin, viimeisenä kala ja hennot kasvikset.

5. Raa'alle ja kypsälle eri välineet

Varaa raa'alle ja kypsälle lihalle eri astiat ja käsittelyvälineet. Jos nostat raa'an pihvin ritilälle pihdeillä, huuhdo ne ennen kuin siirryt käsittelemään kypsää lihaa. Broilerille kannattaa varata täysin eri välineet, jotta loppuilta ei kuluisi vatsavaivaisena.

6. Pyyhi marinadi pois

Jos marinoit lihan, mutta et pyyhi ylimääräistä marinadinestettä pois ennen grillaamista, palaa se lihan pinnalle. Marinadilla varmistetaan, että lihasta tulee mureaa ja se imee mauin sisäänsä, mutta pinnan ei tarvitse lainehtia grillissä.

Vinkit antoi Janne Töllinen, pallogrillauksen SM vuosimallia 2006 sekä 2007 ja Suomen kokkimaajoukkueen jäsen.

Lue myös:

Naiset ovatkin miehiä parempia grillaajia?

Huippukokkien helpot marinadit grillaajille

Grillaaja, muista kahden pihvin sääntö!

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Mökkikaudella viini ostetaan tonkissa, ja palan painikkeeksi valitaan moniottelijoita.

1. Kanalle ja kasvisvartaille

Rieslingin ystävä valitsee tämän tonkan. Viini sopii hyvin sekä kasvisgrillattavien että miedon makuisten lintujen seuraksi. Sopivan hapokas valkkari on myös hyvä seurustelujuoma.

Cono Sur Bicicleta Riesling 2017 32,99 e / 3,0 l

2. Pihville ja lampaalle

Yrttimarinoidut pihvit ja lampaankyljykset saavat mahtavan palan painikkeen Portugalista. Kokeile myös grillipizzoille! Keskitanniininen punkku on kesäinen valinta.

Smart Dog Syrah Trincadeira 2016 33,58 e / 3,0 l

3. Grillipossulle

Pakkauksestaan huolimatta keskitäyteläinen punaviini on oiva valinta vaalealle lihalle, jopa kanalle. Marjainen ja hilloinen viini maistuu myös seurusteluviininä.

Le Grand Noir Cabernet Syrah 31,90 e / 3,0 l

4. Grillikalan kaveriksi

Uusiseelantilainen Matua on pakattu astetta pienempään tonkkaan ja on kokonsa puolesta kätevä pienemmälle porukalle. Maussa on sitrusta ja paljon vivahteita.

Matua Sauvignon Blanc 2016 23,75 e / 2,0 l

5. Tuliselle

Chilin poltteen seuraksi sopii makean puolelle menevä valkoviini. Sen maussa on hedelmää ja happoja. Muista viilentää viini kunnolla ennen tarjoilua.

Black Tower Rivaner 2017 31,65 / 3,0 l