Kuivakaappituotteiden tapaan kananmunat voivat säilyä useita viikkoja päiväystään pidempään. Kuva: Shutterstock
Kuivakaappituotteiden tapaan kananmunat voivat säilyä useita viikkoja päiväystään pidempään. Kuva: Shutterstock

Jos haluaa välttää ruokahävikkiä, omiin aisteihin luottaminen kannattaa. Yhden tuotemerkinnän kohdalla tarkkuus on kuitenkin paikallaan.

– Hyi, et voi olla tosissasi! 

Näin ystäväni totesi, kun kerroin hänelle syöneeni tammikuussa vanhentunutta maissia.

Itse olin nollahukkateostani ylpeä. On nimittäin ollut aika, jolloin heitin syömäkelpoista ruokaa roskiin vain siksi, etten tiennyt sen tarkkaa päiväystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En ole ainoa. Verkkokauppa Matsmartin Kantarilla teettämän tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista ei tiedä parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän eroa, kertoo Kauppalehti. Tietämättömyys aiheuttaa turhaa ruokahävikkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katso, haista ja maista

Mistä tietää, että ruoka on oikeasti pilalla? Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Katri Pellikka kehottaa päiväysten kyttäämisen lisäksi käyttämään hyväksi aisteja.

Jos tuotteessa ei näy hometta ja haju sekä maku ovat kohdallaan, voi sen huoletta pistää poskeensa. Tämä pätee etenkin silloin, kun on kyse tuotteesta, jonka päiväys on pelkkä suositus ja tae siitä, että tuote on laadultaan sama kuin valmistushetkellä. Tällainen tuote on merkitty parasta ennen -merkinnällä.

– Esimerkiksi kananmunat voivat säilyä päiväyksen jälkeen jopa kuukauden. Ja jos joukossa on vanhentunut muna, huomaat sen kyllä viimeistään rikkoessasi kuoren, Pellikka kertoo.

Kirjaimellinen viimeinen käyttöpäivä

Viimeisen käyttöpäivän suhteen Pellikka kehottaa olemaan tarkkana. Nimensä mukaan se kertoo viimeisen päivän, jolloin elintarvikkeen syöminen on turvallista. Merkintää käytetään etenkin liha- ja kalatuotteissa.

Pellikka kertoo, että saattaisi itse syödä viimeisenä käyttöpäivänä kypsennettyä lihaa päivän tai kaksi valmistuksen jälkeenkin, jos se hajun, ulkonäön ja maun puolesta vaikuttaisi olevan kunnossa. Muille hän ei sitä kuitenkaan tarjoaisi. Päiväyksen ylittäneitä kalatuotteita Pellikka ei suostuisi syömään.

Kadonneet aromit

Pienten talouksien painajaiset, eli suuret kastikepurkit, jotka avattuna vanhenevat muutamassa päivässä, eivät huoleta Pellikkaa.

Jos kastikkeeseen ei ole muodostunut hometta ja se näyttää ja tuoksuu normaalilta, on se syömäkelpoista. Säilytysaikaa voi pidentää sulkemalla purkin kannen huolella ja säilyttämällä sitä kylmässä.

– Toki kastikkeen maku voi muuttua, jos aromit häviävät. Silloin se ei ole enää yhtä herkullista. Sama käy myös mausteille. Mauton mauste ei aja asiaansa, Pellikka summaa.

Myös minun viisi kuukautta sitten parhaat päivänsä nähneet maissit maistuivat ja näyttivät hyvältä – ihan normaalilta. Etenkin, kun paistaessa reunaan sipaisi hieman margariinia.

Järjen käyttö sallittu

Olen aina ihmetellyt ovatko ihmiset oikeasti niin mänttejä, että kuvittelevat esimerkiksi maidon vanhentuvan käyttökelvottomaksi siinä siunaamassa, kun vuorokausi vaihtuu??? Käytän huoletta elintarvikkeita, jotka omat aistini hyväksyvät - ihan sama mikä päiväys pakkaukseen on merkitty.

Nenä kertoo

Kananmunat säilyy pitkään, mutta en keitä niitä vanhimpia. Leipomiseen ym tarvittavat munat rikon aina yksitellen kippoon. Näin varmistuu, ettei mene mukaan pilaantunutta. Jos sattuu olemaan pilaantunut, niin en soita iltapäivälehtiin, vaan heitän sen pois! Onkohan se yksi tyttörukka vieläkään selvinnyt järkytyksestään, kun oli pilaantunut muna aamiaismunissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla