Täydennä porkkana-bataattikeitto siemenillä ja pähkinöillä. Kuva: Sami Repo
Täydennä porkkana-bataattikeitto siemenillä ja pähkinöillä. Kuva: Sami Repo

Näillä tuunausvinkeillä iänikuinen kaapista löytyy -kasvissosekeitto nousee uudeksi lempiruuaksesi.

Kasvissosekeitto, tuo helppo, halpa, terveellinen ja helposti kaapin antimista sovellettavissa oleva arkiruoka. "Mutta kun se tuntuu suussa ihan vauvanruualta!" parahti ystävä.

Ei välttämättä. Näiden ohjeiden avulla tuunaat keitosta kuin keitosta pureskeltavaa ja maukasta aikuisten ruokaa.

1. Soseuta vain kolmannes keitosta.

Pilko keittoainekset ja soseuta erillisessä kulhossa vain kolmasosa keitosta. Keittoon jää kiva suutuntuma. Toimii erityisen hyvin linssipohjaisten keittojen kanssa.

2. Ripottele keittoon rapeaa

Ruiskeksejä, maissilastuja, krutonkeja, paahdettua sipulia tai siemeniä, pähkinärouhetta... Laita tarjolle erilliseen astiaan, josta jokainen voi annostella omalle lautaselleen.

3. Lisää vihreää

Silputtu sipuli ja mungpavunidut rouskuvat kivasti suussa ja tuovat makua keittoon. Tuoreet yrtit koristelevat annoksen houkuttelevaksi.

Voit myös notkistaa valmista pestoa oliiviöljyllä, ja valuttaa sitä keittoon koristeeksi ja mausteeksi.

4. Mausta chili-valkosipuliöljyllä

Lorauta pannulle desilitra tai kaksi oliiviöljyä, reilusti hienoksi silputtua valkosipulia sekä kuivattuja chililastuja. Mausta ripauksella suolaa. Voit valmistaa öljyä valmiiksi ison satsin ja käyttää sitä pöytämausteena.

5. Täydennä proteiinilla

Paista keiton joukkoon suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla maustettuja kananfileepaloja tai marinoitua tofua. Voit myös täydentää keiton keitetyillä kananmunanpuolikkailla tai ripotella päälle raejuustoa.

Testaa tuunausvinkkejä alla oleviin resepteihin tai etsi lisää inspiraatiota Soppa365-palvelun sosekeittoresepteistä.

Lempeä intialainen linssikeitto

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1–2 rkl tuoretta inkivääriä
2 tl garam masala -maustetta
1 tl kurkumaa
3 dl punaisia linssejä
12 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
1 sitruunan mehu
tuoretta korianteria
suolaa ja pippuria

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne pehmeiksi öljyssä.

2. Raasta tai hienonna inkivääri ja lisää se mausteiden kanssa pannulle. Paista minuutin ajan.

3. Mittaa linssit, vesi ja liemikuutio kattilaan, keitä 15 minuuttia. Soseuta keitto halutessasi.

4. Mausta sitruunamehulla ja hienonnetulla korianterilla. Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan.

Porkkana-bataattikeitto

500 g porkkanoita
1 (noin 200 g) pieni bataatti
2 rkl raastettua inkivääriä
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
250 g
mascarponejuustoa
3-4 rkl hienonnettua minttua
ripaus suolaa ja sokeria

1. Kuori ja paloittele porkkanat ja bataatti. Kuori ja raasta inkivääri.

2. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kasvikset, inkivääri ja kasvisliemikuutiot. Keitä miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

3. Kaada keitto tehosekoittimeen. Lisää mascarponejuusto ja minttu. Sekoita tasaiseksi. Mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla. Kaada keitto kattilaan ja lämmitä tarvittaessa.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15