Seuraavan kerran, kun teet uuniperunaa, heivaa folio. Kuva: Shutterstock
Seuraavan kerran, kun teet uuniperunaa, heivaa folio. Kuva: Shutterstock

Sen folion voi unohtaa alkuunsa.

Nyt seuraa tietoa, joka saattaa muuttaa käsityksesi ruuanlaitosta iäksi: uuniperunista tulee parempia ilman käärettä.

– Ihmiset ajattelevat, että folion käyttäminen rapeuttaa perunaa, mutta ei se toimi niin, sanoo kokki ja Me Naisten sekä Soppa365:n ruokatoimittaja Riikka Väliahde.

Hänen mukaansa folion käyttö on silkkaa rahan ja luonnon turmiota.

– Uuniperunan kuuluu olla pinnasta rapea ja sisältä ihanan pehmeä. Uunissa perunasta alkaa haihtua kosteutta, ja jos perunan ympärillä on folio, kosteus jää sen sisään ja perunasta tulee vetinen.

Riikka ei tiedä varmaksi, mistä foliokääreiset potut ovat saaneet alkunsa, mutta arvelee, että tapa on lähtöisin ravintoloista.

– Luulen, että ravintoloissa on kääritty uuniperunat folioon, jotta ne säilyisivät pidempään lämpiminä, mutta tämä on tehty vasta paistamisen jälkeen. Ihmiset ovat ehkä ottaneet näkemästään mallia luullen, että peruna on ollut folion sisällä jo uunissa.

Lämpimänä pitämisen lisäksi on vain yksi tilanne, jossa foliota kannattaa käyttää potaattien ympärillä.

– Jos kypsentää perunat nuotiossa, folio estää niitä palamasta tai hiiltymästä, Riikka sanoo

Folioon kietomisen sijaan yleisesti käytetty tapa pistellä pottuihin reikiä ennen paistamista on sen sijaan fiksu veto.

– Reikien kautta pääsee kosteutta pois, eikä kuori räjähdä.

Jätä siis alumiiniin kapalointi väliin, kun ensi kerran valmistat uuniperunoita, ja nappaa alta talteen Riikan vinkit täydellisen uuniperunaan!

 

Näin paistat täydellisen uuniperunan:

  1. Valitse iso ja jauhoinen perunalajike, kuten rosamunda.
  2. Pese ja kuivaa perunat. Älä kuori. Pistele haarukalla kuoreen reikiä.
  3. Lado perunat uunipellille joko suolapedille tai leivinpaperille. Paahda uunissa 180 asteessa, kunnes pinta on rapea ja sisus pehmeä. Ison perunan kypsentämiseen menee noin tunti.