Koko viikosta selviää kahdella kauppareissulla, kun hyvin suunnittelee. Nettikauppa helpottaa arkikiirettä huomattavasti.

Ennakkosuunnittelu ja nettikaupat – siinä kaksi oivaa keinoa helpottaa arkista ruuanlaittourakkaa.

Arkiruuat vaativat aina organisointia. Siksi kiireessä tuleekin usein ostettua einestä tai kalliita heräteostoksia. Siinä ovat koetuksella sekä makuhermot että kukkaro.

Viikko helpottuu heti, kun maltat suunnitella ruokia etukäteen, ja vielä enemmän, jos teet ruokaostokset näppärästi netissä. Kokosimme nettikaupan plussat ja miinukset:

+ Ei kauppakassien raahaamista ja kassajonossa seisoskelua.

+ Hinnat ovat useimmissa nettikaupoissa samat kuin perinteisissäkin. Kun heräteostokset ja kassan­vierussuklaapatukat jäävät ostamatta, saattavat ruokakulut pienentyä. Useimmissa kaupoissa ostoskorin hintaa on helppo tarkkailla.

+ Nettiostokset pakottavat suunnitelmallisuuteen, jolloin kaapit eivät niin helposti täyty puolikkaista paketeista. Kotiostoksilla voi aina tarkistaa, mitä kaapissa jo on.

+/- Suurimmassa osassa palveluista ostokset tehdään viimeistään edellisenä päivänä. Se sopii järjestelmälliselle, mutta spontaani voi ahdistua.

+/- Toimitusaika on usein kahden tunnin tarkkuudella, jolloin kotona pitää päivystää. Toimituksen voi tosin vastaan­ottaa kuka tahansa kotona olija, jos maksu on hoidettu jo netissä.

+/- Kuljetus maksaa 5–15 euroa. Kannattaa siis tilata reilu satsi kerralla. Joistakin palveluista saa myös ilmaisen kotiinkuljetuksen tietyn euromäärän jälkeen.

Osta täältä

  • Foodie.fi on S-ryhmän nettikauppa. Se toimittaa pääkaupunkiseudulle, lähikuntiin ja muissa isoissa kaupungeissa, kuten Kuopiossa, Jyväskylässä ja Oulussa. Kotiinkuljetuksen hinta vaihtelee 6,90 ja 9,90 euron välillä.
  • Citymarket.fi on K-kauppojen nettikauppa, joka toimii pääkaupunkiseudulla. Kotiinkuljetus 9,90 €.
  • Kauppahalli24 toimii pääkaupunkiseudulla ja Uudella maalla. Toimitus pääkaupunkiseudulle 5,90 €, kehyskuntiin 7,90 €.
  • Ruoka.net toimittaa koko Suomeen Lappia ja saaristoa lukuun ottamatta. Toimitus pääkaupunkiseudulle 9,90 €, muualle 14,90 €.
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.