No nyt mansikoissa turhan paljon jääkidettä. Kuva: Shutterstock
No nyt mansikoissa turhan paljon jääkidettä. Kuva: Shutterstock

Täydellisessä pakasteessa ei jääkiteitä ole, vaikka eivät jääkiteet välttämättä tarkoita, että ruoka olisi pilalla.

Jääkiteet pakastetuotteessa ovat yleinen näky. Mutta kannattaako jääkiteistä pakastetuotetta syödä, Marttojen kotitalousasiantuntija Anni Rossin?

– En kyllä söisi. Jääkiteet eivät välttämättä tarkoita, että ruoka olisi täysin pilaantunut, mutta täydellisessä pakasteessa ei kiteitä ole. Esimerkiksi jos jäätelö on kiteiden peitossa, siitä on haihtunut paljon nestettä eikä maku ole hyvä, Anni Rossin sanoo.

Jääkiteet ovat usein myös merkki siitä, että pakastetuotteen kylmäketju on katkennut tai pakastimen lämpötila vaihdellut. Rossinin mukaan pakastetuotteita varten kannattaisi kauppaan ottaa aina kylmälaukku mukaan – vaikka se voikin tuntua vaivalloiselta.

– Suosittelen sitä lämpimästi, sillä se on ainut tapa varmistaa, että pakasteet ja esimerkiksi maito säilyvät hyvinä kaupasta kotijääkaappiin asti, Anni Rossin sanoo.

Rossinin mukaan myös esimerkiksi lihan ja kalan väri sekä haju voivat paljastaa, ovatko ne vielä hyviä.

– Syöntikelpoisuus selviää, kun lihan ja kalan ensin sulattaa. En suosittele pikasulatusta mikrossa, vaan liha ja kala kannattaa panna jääkaappiin sulamaan vaikkapa päivää ennen kuin on aikeissa syödä ne. Ja vaikka liha ei olisi täydellistä, kannattaa miettiä, voisiko sen silti hyödyntää laatikkoon tai vaikkapa lemmikille.

Lue myös: Mansikoiden pakastaminen on taitolaji – 6 vinkkiä uusavuttomille

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.