Muodikas uppomuna istuu kauniisti salaatin päälle.
Muodikas uppomuna istuu kauniisti salaatin päälle.

Muna on luonnon oma ­ihmepakkaus, josta syntyy­ mutkattomia ja moni­puolisia herkkuja. Eikä lompakkokaan tykkää huonoa.

Kananmuna on tehnyt näyttävän pa­­luun ruokalautasille. Kuntoilijat tankkaavat niistä proteiinia, ja ruokaharrastajien pannuilla tirisee ulkomaalaisia munakkaita, kuten frittataa ja shakshoukaa. Uppomunat ovat trendikäs lisuke salaatteihin.

Suosiota selittävät muotidieetit, kuten vähähiilihydraattinen, laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Näissä kaikissa kananmuna on sallittujen herkkujen listalla.

Monella on tuoreessa muistissa aika, jolloin kananmunien sisältämää kolesterolia pelättiin niin paljon, että jo lusikallinen munakokkelia tuntui syntiseltä. Nyt proteiineja arvostetaan, ja munia voi taas syödä hyvillä mielin. Niistä saa välttämättömiä amino- ja rasvahappoja sekä rasvaliukoisia vitamiineja, folaattia ja D-vitamiinia.

Pekoni on munan parhaita makupareja, mutta terveellisempi vaihtoehto ovat täysjyvä ja kasvikset. Päivä saa hyvän startin, kun latoo leivän päälle munaa, kurkkua ja salaattia.

Kahdeksan minuutin muna (vas. alhaalla), kuuden minuutin muna (vas. ylhäällä), 4–5 minuutin muna (oik. ylhäällä) ja kolmen minuutin muna (oik. alhaalla).

Näin keität oikein

Nosta munat kattilaan ja peitä runsaalla ­kylmällä vedellä. ­Kuumenna kiehuvaksi. Laske keittoaika siitä hetkestä, kun vesi ­alkaa kiehua. Nosta munat reikäkauhalla vedestä ja jäähdytä juoksevan kylmän ­veden alla tai kulhossa, jossa on vettä ja jäitä. Näin kypsyminen ­loppuu, ja saat kananmunaan ­haluamasi ­kovuuden.

Löysä: 3 minuuttia

Puolikova: 4–5 minuuttia

Läheskova: 6 minuuttia

Kova: 8 minuuttia

Shakshouka on alun perin tunisialainen tomaattipohjainen pyttis. Sen voi valmistaa myös tuoreista tomaateista. Shakshouka maistuu myös liha- ja kalaruokien lisukkeena.

Tunisialainen pyttis eli shakshouka

4–5 annosta
Valmistusaika: 1 tunti 10 minuuttia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuminansiemeniä
2 tl öljyä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
2 ½ dl vettä
1 tl sokeria
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
ripaus cayennepippuria
½ dl sileälehtistä persiljaa
3–5 munaa
lisäksi:
pitaleipiä
fetajuustoa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valko­sipulinkynnet. Laita kuminansiemenet kuumalle paistinpannulle ja paahda minuutti. Lisää sipulit ja ­öljy. Kuullota välillä sekoitellen.

2. Poista paprikoista kannat ja siemenet ennen kuin kuutioit ne. ­Lisää pannulle paprikat, tomaattimurska, vesi ja mausteet. Hienonna persilja ja säästä siitä 1 rkl koristeluun. Lisää loput persiljasta pannulle. Anna shakshoukan hautua miedolla lämmöllä hiljaa poreillen noin puoli tuntia. Jos seos tuntuu liian kuivalta, ­lisää hiukan vettä.

3. Tee tomaattiseokseen yhtä monta koloa kuin käytät munia. ­Riko jokaiseen koloon muna. Peitä pannu kannella tai foliolla ja anna hautua vielä noin 20 minuuttia. ­Koristele ruoka persiljalla juuri ­ennen tarjoilua. Tarjoa shaksouka lämmitettyjen pitaleipien ja fetajuuston kanssa.

Munakokkeli on parhaimmillaan, kun maltat jättää sen hiukan kosteaksi. Kääri eväskokkelileipä tiukkaan pakettiin, etteivät murut tipu matkalle.

Munakokkelisämpylä

4 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

1 dl pekonisuikaleita
6 munaa
1 rkl ruohosipulia
1 tl voita tai margariinia
1 rkl ranskankermaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
lisäksi:
4 täysjyväsämpylää
½ dl kurkkumajoneesia ­(esimerkiksi Aura)
salaattia

1. Kypsennä pekonisuikaleet kuivalla, kuumalla pannulla rapeiksi. Siirrä syrjään ja pese pannu.

2. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Hienonna ruohosipuli.

3. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää rasva. Kaada munat pannulle ja kypsennä niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Munakokkeli on maukkainta, kun se on koossa pysyvää mutta hieman kosteaa. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa kokkelin joukkoon ruohosipuli, ranskankerma ja mausteet. ­Sekoita ja siirrä pannu pois ­levyltä.

4. Kokoa sämpylät. Levitä ­leiville ensin kurkkumajoneesia ja salaattia. Lisää munakokkelia ja muruiksi leikattua pekonia. Rouhaise päälle vielä mustapippuria. Tarjoa iltapalana tai salaatin kanssa kevyenä ­lounaana.

Parsat kannattaa keittää vähässä vedessä, esimerkiksi paistinpannulla lappeellaan.

Parsaa ja muna-voisulaa

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 munaa
1 nippu (500 g) parsaa
½ tl suolaa
25 g voita

1. Keitä munat koviksi kiehuvassa vedessä (noin 8 minuuttia). Jäähdytä kylmän veden alla.

2. Puhdista parsat ja leikkaa niiden tyvestä 2–3 cm pois. Kuori parsoista uloin kuori pois. Aloita kuoriminen nupun alapuolelta. Kiehauta paistinpannulla vettä. Kun vesi kiehuu, lisää suola ja parsat. Anna kiehua noin 1–2 minuuttia, eli kunnes parsat ovat kypsiä mutta vielä rapeita. Valuta parsat.

3. Sulata voi kattilassa. Hienonna munat ja lisää voisulaan. Tarjoa parsat muna-voisulan kanssa alkupaloina tai lisukkeena.

Uppomuna on muotiruoka (ylhäällä). Täytetty ­munakas ­pelastaa ­kiirepäivinä. 

Uppomunasalaatti

1 annos
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 muna
2 rkl valkoviinietikkaa
2 dl salaattisekoitusta (esim. ­valmispussista)
1 avokado
8 cm pala kurkkua
2 kirsikkatomaattia
50 g emmentaljuustoa
½ dl krutonkeja (paahdettuja ­leipäkuutioita)
ripaus mustapippuria
(suolaa)

1. Pane kattilallinen vettä kiehumaan. Riko muna kuppiin. Kun vesi poreilee kunnolla, lisää 2 rkl valkoviinietikkaa ja pyöräytä puulastalla veteen reipas pyörre. Älä lisää veteen suolaa.

2. Kumoa muna kupista poreilevaan veteen pyörteen keskelle (älä keitä täysillä). Pane tässä vaiheessa kello tikittämään. Kun muna on kiehunut neljä minuuttia, keltuainen on sopivan juoksevaa. Halutessasi kiinteämmän keltuaisen keitä munaa pidempään. Voit tarvittaessa antaa pyörteelle lisää vauhtia.

3. Kokoa annos salaatista, paloitellusta avokadosta, kurkusta, tomaateista, juustosta ja krutongeista. Nosta uppo­muna salaatin päälle ja riko ­pinta niin, että keltuainen valuu ­salaatille kastikkeeksi. Viimeistele ­annos mustapippurilla ja suolalla.

Lohi-kevätsipuli­omeletti

2 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 munaa
1 rkl kermaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 tl voita tai margariinia
2 rkl ranskankermaa
sienilisuke:
100 g herkkusieniä
3 kevätsipulia
2 tl voita tai margariinia
200 g loimu- tai savulohta

1. Aloita sienilisukkeesta. Viipaloi herkkusienet ja kevätsipulit. Kuumenna rasvaa pannulla ja kypsennä sieniä ja sipulia, kunnes ne saavat hiukan väriä. Siirrä sivuun odottamaan. Paloittele lohi.

2. Riko munat kulhoon. Lisää kerma ja mausteet. Kuumenna rasvaa pannulla uudelleen. Kumoa munamassa pannulle. Vedä paistinlastalla ­säteittäisiä vetoja pannun pohjaa myöten reunoilta keskustaa päin. Jatka, kunnes massa muuttuu kiinteäksi, eikä juoksevaa massaa enää siirry lastan vetokohtaan. Lopeta kypsennys, kun massa on hyytynyttä mutta mehevän kosteaa. Siirrä pannu pois levyltä.

3. Levitä munakkaan päälle paistetut herkkusienet, kevätsipulit ja lohi. Taita munakas kaksinkerroin ja ­viimeistele muutamalla ranskan­kermanokareella sekä ripauksella mustapippuria ja suolaa.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!

Tee koko päivän juhliin holiton versio ja terästä booli vasta illalla.

Vadelmainen jääteebooli

10 annosta

Valmistusaika 15 min

4 dl vettä

2 teepussia

mustaa teetä

1 ruukku minttua

3 sitruunaa

200 g vadelmia

½ dl vaaleaa siirappia

1 l hiilihapotettua vettä

1 dl giniä

Lisäksi

jääpaloja

  1. Mittaa vesi lasiin ja upota teepussit veteen. Anna teen uuttua vahvaksi.
  2. Irrota mintun oksat tyvestä lehtineen. Leikkaa yksi sitruunoista siivuiksi ja purista kahdesta mehu.
  3. Kumoa vadelmat boolikulhoon ja murskaa hellästi. Lisää tee, siirappi, sitruunamehu ja -siivut, minttu sekä gini. Viimeistele jääpaloilla ja kuplavedellä.