Muodikas uppomuna istuu kauniisti salaatin päälle.
Muodikas uppomuna istuu kauniisti salaatin päälle.

Muna on luonnon oma ­ihmepakkaus, josta syntyy­ mutkattomia ja moni­puolisia herkkuja. Eikä lompakkokaan tykkää huonoa.

Kananmuna on tehnyt näyttävän pa­­luun ruokalautasille. Kuntoilijat tankkaavat niistä proteiinia, ja ruokaharrastajien pannuilla tirisee ulkomaalaisia munakkaita, kuten frittataa ja shakshoukaa. Uppomunat ovat trendikäs lisuke salaatteihin.

Suosiota selittävät muotidieetit, kuten vähähiilihydraattinen, laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Näissä kaikissa kananmuna on sallittujen herkkujen listalla.

Monella on tuoreessa muistissa aika, jolloin kananmunien sisältämää kolesterolia pelättiin niin paljon, että jo lusikallinen munakokkelia tuntui syntiseltä. Nyt proteiineja arvostetaan, ja munia voi taas syödä hyvillä mielin. Niistä saa välttämättömiä amino- ja rasvahappoja sekä rasvaliukoisia vitamiineja, folaattia ja D-vitamiinia.

Pekoni on munan parhaita makupareja, mutta terveellisempi vaihtoehto ovat täysjyvä ja kasvikset. Päivä saa hyvän startin, kun latoo leivän päälle munaa, kurkkua ja salaattia.

Kahdeksan minuutin muna (vas. alhaalla), kuuden minuutin muna (vas. ylhäällä), 4–5 minuutin muna (oik. ylhäällä) ja kolmen minuutin muna (oik. alhaalla).

Näin keität oikein

Nosta munat kattilaan ja peitä runsaalla ­kylmällä vedellä. ­Kuumenna kiehuvaksi. Laske keittoaika siitä hetkestä, kun vesi ­alkaa kiehua. Nosta munat reikäkauhalla vedestä ja jäähdytä juoksevan kylmän ­veden alla tai kulhossa, jossa on vettä ja jäitä. Näin kypsyminen ­loppuu, ja saat kananmunaan ­haluamasi ­kovuuden.

Löysä: 3 minuuttia

Puolikova: 4–5 minuuttia

Läheskova: 6 minuuttia

Kova: 8 minuuttia

Shakshouka on alun perin tunisialainen tomaattipohjainen pyttis. Sen voi valmistaa myös tuoreista tomaateista. Shakshouka maistuu myös liha- ja kalaruokien lisukkeena.

Tunisialainen pyttis eli shakshouka

4–5 annosta
Valmistusaika: 1 tunti 10 minuuttia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuminansiemeniä
2 tl öljyä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
2 ½ dl vettä
1 tl sokeria
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
ripaus cayennepippuria
½ dl sileälehtistä persiljaa
3–5 munaa
lisäksi:
pitaleipiä
fetajuustoa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valko­sipulinkynnet. Laita kuminansiemenet kuumalle paistinpannulle ja paahda minuutti. Lisää sipulit ja ­öljy. Kuullota välillä sekoitellen.

2. Poista paprikoista kannat ja siemenet ennen kuin kuutioit ne. ­Lisää pannulle paprikat, tomaattimurska, vesi ja mausteet. Hienonna persilja ja säästä siitä 1 rkl koristeluun. Lisää loput persiljasta pannulle. Anna shakshoukan hautua miedolla lämmöllä hiljaa poreillen noin puoli tuntia. Jos seos tuntuu liian kuivalta, ­lisää hiukan vettä.

3. Tee tomaattiseokseen yhtä monta koloa kuin käytät munia. ­Riko jokaiseen koloon muna. Peitä pannu kannella tai foliolla ja anna hautua vielä noin 20 minuuttia. ­Koristele ruoka persiljalla juuri ­ennen tarjoilua. Tarjoa shaksouka lämmitettyjen pitaleipien ja fetajuuston kanssa.

Munakokkeli on parhaimmillaan, kun maltat jättää sen hiukan kosteaksi. Kääri eväskokkelileipä tiukkaan pakettiin, etteivät murut tipu matkalle.

Munakokkelisämpylä

4 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

1 dl pekonisuikaleita
6 munaa
1 rkl ruohosipulia
1 tl voita tai margariinia
1 rkl ranskankermaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
lisäksi:
4 täysjyväsämpylää
½ dl kurkkumajoneesia ­(esimerkiksi Aura)
salaattia

1. Kypsennä pekonisuikaleet kuivalla, kuumalla pannulla rapeiksi. Siirrä syrjään ja pese pannu.

2. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Hienonna ruohosipuli.

3. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää rasva. Kaada munat pannulle ja kypsennä niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Munakokkeli on maukkainta, kun se on koossa pysyvää mutta hieman kosteaa. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa kokkelin joukkoon ruohosipuli, ranskankerma ja mausteet. ­Sekoita ja siirrä pannu pois ­levyltä.

4. Kokoa sämpylät. Levitä ­leiville ensin kurkkumajoneesia ja salaattia. Lisää munakokkelia ja muruiksi leikattua pekonia. Rouhaise päälle vielä mustapippuria. Tarjoa iltapalana tai salaatin kanssa kevyenä ­lounaana.

Parsat kannattaa keittää vähässä vedessä, esimerkiksi paistinpannulla lappeellaan.

Parsaa ja muna-voisulaa

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 munaa
1 nippu (500 g) parsaa
½ tl suolaa
25 g voita

1. Keitä munat koviksi kiehuvassa vedessä (noin 8 minuuttia). Jäähdytä kylmän veden alla.

2. Puhdista parsat ja leikkaa niiden tyvestä 2–3 cm pois. Kuori parsoista uloin kuori pois. Aloita kuoriminen nupun alapuolelta. Kiehauta paistinpannulla vettä. Kun vesi kiehuu, lisää suola ja parsat. Anna kiehua noin 1–2 minuuttia, eli kunnes parsat ovat kypsiä mutta vielä rapeita. Valuta parsat.

3. Sulata voi kattilassa. Hienonna munat ja lisää voisulaan. Tarjoa parsat muna-voisulan kanssa alkupaloina tai lisukkeena.

Uppomuna on muotiruoka (ylhäällä). Täytetty ­munakas ­pelastaa ­kiirepäivinä. 

Uppomunasalaatti

1 annos
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 muna
2 rkl valkoviinietikkaa
2 dl salaattisekoitusta (esim. ­valmispussista)
1 avokado
8 cm pala kurkkua
2 kirsikkatomaattia
50 g emmentaljuustoa
½ dl krutonkeja (paahdettuja ­leipäkuutioita)
ripaus mustapippuria
(suolaa)

1. Pane kattilallinen vettä kiehumaan. Riko muna kuppiin. Kun vesi poreilee kunnolla, lisää 2 rkl valkoviinietikkaa ja pyöräytä puulastalla veteen reipas pyörre. Älä lisää veteen suolaa.

2. Kumoa muna kupista poreilevaan veteen pyörteen keskelle (älä keitä täysillä). Pane tässä vaiheessa kello tikittämään. Kun muna on kiehunut neljä minuuttia, keltuainen on sopivan juoksevaa. Halutessasi kiinteämmän keltuaisen keitä munaa pidempään. Voit tarvittaessa antaa pyörteelle lisää vauhtia.

3. Kokoa annos salaatista, paloitellusta avokadosta, kurkusta, tomaateista, juustosta ja krutongeista. Nosta uppo­muna salaatin päälle ja riko ­pinta niin, että keltuainen valuu ­salaatille kastikkeeksi. Viimeistele ­annos mustapippurilla ja suolalla.

Lohi-kevätsipuli­omeletti

2 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 munaa
1 rkl kermaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 tl voita tai margariinia
2 rkl ranskankermaa
sienilisuke:
100 g herkkusieniä
3 kevätsipulia
2 tl voita tai margariinia
200 g loimu- tai savulohta

1. Aloita sienilisukkeesta. Viipaloi herkkusienet ja kevätsipulit. Kuumenna rasvaa pannulla ja kypsennä sieniä ja sipulia, kunnes ne saavat hiukan väriä. Siirrä sivuun odottamaan. Paloittele lohi.

2. Riko munat kulhoon. Lisää kerma ja mausteet. Kuumenna rasvaa pannulla uudelleen. Kumoa munamassa pannulle. Vedä paistinlastalla ­säteittäisiä vetoja pannun pohjaa myöten reunoilta keskustaa päin. Jatka, kunnes massa muuttuu kiinteäksi, eikä juoksevaa massaa enää siirry lastan vetokohtaan. Lopeta kypsennys, kun massa on hyytynyttä mutta mehevän kosteaa. Siirrä pannu pois levyltä.

3. Levitä munakkaan päälle paistetut herkkusienet, kevätsipulit ja lohi. Taita munakas kaksinkerroin ja ­viimeistele muutamalla ranskan­kermanokareella sekä ripauksella mustapippuria ja suolaa.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.