Näpit irti näistä! Kuva: Shutterstock
Näpit irti näistä! Kuva: Shutterstock

Heräänko koko päivänä ilman kofeiinia? Ryhdyimme kahvilakkoon ja testasimme.

Apua. Onko pakko? Ja vielä syksyllä? Ajatus kahvilakosta tuntuu järkyttävältä. Mutta koska uni ei tule iltaisin, vatsa tuntuu rauhattomalta ja aamupäivät kuluvat omituisissa täpinöissä, otan viimeisen keinon käyttöön.

Ensimmäisenä kahvittomana aamuna leijun pumpulisessa puoliunessa, mutta päätä ei särje. Ei tämä niin kamalaa ole, ja tee riittää henkiseksi korvikkeeksi. Jokainen päivä on edellistä helpompi, ja jo viikossa huomaan muutoksia. Saan unta nopeammin ja nukun paremmin. Vatsani toimii normaalisti ja turvotus on helpottanut. Vai luulenko vain?

– Tutkijat eivät voi ottaa kantaa vain yhden ihmisen kokemukseen, mutta voi vatsa toki joutua koville kahvin takia, jos ihminen on kofeiiniherkkä, sanoo akatemiatutkija Satu Männistö Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Männistö kertaa faktat: ei-kofeiiniherkkä aikuinen saa kyllä juoda kahvia päivittäin, jos keho sitä kestää. Kofeiinin liiallinen määrä riippuu sekä ihmisestä että annoksesta.

Kahvi on myös hyväksi

Kahvi on monille myös hyväksi. Se alentaa tutkitusti diabeteksen ja maksasairauksien riskiä. Mahdolliset ongelmat ovat kofeiini ja kahvin energiamäärä, käytännössä lähinnä juomaan lisätty sokeri tai kerma. Pannukahvin ja espresson rasvat nostavat kolesterolia.

Lapset ovat herkkiä kofeiinille, joten alle 15-vuotiaille kahvia ei suositella. Raskaana olevienkaan ei ei kannata juoda kolmea kuppia enempää päivässä.

Eikä minun. Kolmen viikon lakon jäljiltä olen varma, että hampaani ovat vaalentuneet.

5 merkkiä siitä, ettei kahvin kofeiini sovi sinulle

1. Uniongelmat. Nukahtaminen on vaikeaa iltaisin, ja perusunen määrä heikentyy.

2. Sydämentykytys ja vapina. Rytmihäiriöt muljahtevat rinnassa ja kädet tärisevät. Joillekin aikuisille kofeiini voi aiheuttaa myös lisääntynyttä tuntoherkkyyttä.

3. Hermostuneisuus, jännittyneisyys, rauhattomuus. Paniikkihäiriöstä kärsivät ihmiset saattavat saada kofeiinista ahdistuksen oireita muita herkemmin.

4. Närästys. Kofeiini lisää haponeritystä mahassa, ja kahvin käyttö saattaa pahentaa muista syistä johtuvia vatsavaivoja kuten närästystä.

5. Löysä vatsa. Uloste on löysää ja kahvin jälkeen saattaa tulla kiire vessaan. Ärtyneestä suolesta sekä tulehduksellisista suolistosairauksista kärsivät ihmiset saavat kahvista vatsaoireita herkemmin kuin muut.

Lue lisää:

Juotko kahvia aamulla? Ei kannattaisi

Iho siliää, selluliitti katoaa – näin nopeasti kahvinjuonti kaunistaa

Nyt hifistellään suodatinkahveilla

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.