Kaappaus keittiössä -sarjan Kari Aihinen (vas.) neuvoo jälleen suomalaisperheitä ruuanlaitossa. Kokki Harri Syrjänen tutustuu uudessa Saaristoruokaa-ohjelmassaan Lounais-Suomen rannikkoseutujen ravintoloihin, herkkuihin ja lähiruuan tuottajiin. Molemmat sarjat alkavat MTV3:lla huhtikuussa. Kuva Jonna Öhrnberg
Kaappaus keittiössä -sarjan Kari Aihinen (vas.) neuvoo jälleen suomalaisperheitä ruuanlaitossa. Kokki Harri Syrjänen tutustuu uudessa Saaristoruokaa-ohjelmassaan Lounais-Suomen rannikkoseutujen ravintoloihin, herkkuihin ja lähiruuan tuottajiin. Molemmat sarjat alkavat MTV3:lla huhtikuussa. Kuva Jonna Öhrnberg

Kari Aihinen kertoo, mitkä mokat keittiössä kannattaa välttää.

Ravintola Savoyn keittiöpäällikkö ja MTV3:n Kaappaus keittiössä -ohjelman Kari Aihinen on huolissaan suomalaisten kotiruokatottumuksista.

– Monissa perheissä perustiedot ovat täysin hakusessa. Käytetään liikaa eineksiä, mikroa ja syödään epäsäännöllisesti, esimerkiksi vasta illalla.

Suositun ohjelman toinen kausi palaa ruutuun huhtikuussa. Kari myöntää, että usein kuvausten jälkeen takki on ollut ihan tyhjä.

– Teen tätä koko persoonallani. Olen nähnyt 20 suomalaista perhettä, ja monissa tapauksissa lähdetään nollatilanteesta liikkeelle. Teemme muutakin kuin tv-ohjelmaa. Kun kamerat menevät kiinni, juttelemme kaikesta mahdollisesta, ja autan lapsia vaikka matikanläksyissä. Paras palkinto on, kun perhe inspiroituu – silloin tunnen onnistumisen iloa.

Karin mukaan kotikokkien pahimmat kompastuskivet ovat, ettei ruokaa osata maustaa, ruoanlaittoa pidetään liian hankalana eikä monilla perheillä ole minkäänlaista ruokailurytmiä.

– Olen törmännyt siihen, ettei ruokaan lisätä lainkaan suolaa tai mausteita, ja sitten ihmetellään, kun ei maistu. Uskon rehellisiin raaka-aineisiin – suolan ja voin voimaan – henkeen ja vereen. Ei perusruoan tekeminen ole vaikeaa, se vaatii vain hiukan rohkeutta ja viitseliäisyyttä. Jos ensimmäisellä kerralla menee pieleen, niin mitä siitä, uudestaan vaan yrittämään, hän kannustaa.

Karin kolme vinkkiä koteihin:

1. ”En voi korostaa liikaa vihannesten, salaattien ja juuresten syöntiä. Niitä voi popsia vaikka sellaisenaan. Pöytään on helppo loihtia hyvännäköisiä salaatteja, jotka maistuvat kaikille.”

2. ”Minulla on kaksi lasta ja tiedän, ettei logistiikka pelaa aina arjen keskellä. Perheissä pitäisi suunnitella, milloin kaupassa käydään ja kuka ostokset hoitaa.”

3. ”Kauppaan ei saisi lähteä ilman ostoslistaa! Muuten kärryyn tulee heiteltyä kaikkea turhaa, mikä tulee kalliiksi kukkarolle. Eikä tee mielellekään hyvää pyöriä epätietoisena kaupassa, jos ei tiedä, mitä ruuaksi laittaa.”

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.