Kaappaus keittiössä -sarjan Kari Aihinen (vas.) neuvoo jälleen suomalaisperheitä ruuanlaitossa. Kokki Harri Syrjänen tutustuu uudessa Saaristoruokaa-ohjelmassaan Lounais-Suomen rannikkoseutujen ravintoloihin, herkkuihin ja lähiruuan tuottajiin. Molemmat sarjat alkavat MTV3:lla huhtikuussa. Kuva Jonna Öhrnberg
Kaappaus keittiössä -sarjan Kari Aihinen (vas.) neuvoo jälleen suomalaisperheitä ruuanlaitossa. Kokki Harri Syrjänen tutustuu uudessa Saaristoruokaa-ohjelmassaan Lounais-Suomen rannikkoseutujen ravintoloihin, herkkuihin ja lähiruuan tuottajiin. Molemmat sarjat alkavat MTV3:lla huhtikuussa. Kuva Jonna Öhrnberg

Kari Aihinen kertoo, mitkä mokat keittiössä kannattaa välttää.

Ravintola Savoyn keittiöpäällikkö ja MTV3:n Kaappaus keittiössä -ohjelman Kari Aihinen on huolissaan suomalaisten kotiruokatottumuksista.

– Monissa perheissä perustiedot ovat täysin hakusessa. Käytetään liikaa eineksiä, mikroa ja syödään epäsäännöllisesti, esimerkiksi vasta illalla.

Suositun ohjelman toinen kausi palaa ruutuun huhtikuussa. Kari myöntää, että usein kuvausten jälkeen takki on ollut ihan tyhjä.

– Teen tätä koko persoonallani. Olen nähnyt 20 suomalaista perhettä, ja monissa tapauksissa lähdetään nollatilanteesta liikkeelle. Teemme muutakin kuin tv-ohjelmaa. Kun kamerat menevät kiinni, juttelemme kaikesta mahdollisesta, ja autan lapsia vaikka matikanläksyissä. Paras palkinto on, kun perhe inspiroituu – silloin tunnen onnistumisen iloa.

Karin mukaan kotikokkien pahimmat kompastuskivet ovat, ettei ruokaa osata maustaa, ruoanlaittoa pidetään liian hankalana eikä monilla perheillä ole minkäänlaista ruokailurytmiä.

– Olen törmännyt siihen, ettei ruokaan lisätä lainkaan suolaa tai mausteita, ja sitten ihmetellään, kun ei maistu. Uskon rehellisiin raaka-aineisiin – suolan ja voin voimaan – henkeen ja vereen. Ei perusruoan tekeminen ole vaikeaa, se vaatii vain hiukan rohkeutta ja viitseliäisyyttä. Jos ensimmäisellä kerralla menee pieleen, niin mitä siitä, uudestaan vaan yrittämään, hän kannustaa.

Karin kolme vinkkiä koteihin:

1. ”En voi korostaa liikaa vihannesten, salaattien ja juuresten syöntiä. Niitä voi popsia vaikka sellaisenaan. Pöytään on helppo loihtia hyvännäköisiä salaatteja, jotka maistuvat kaikille.”

2. ”Minulla on kaksi lasta ja tiedän, ettei logistiikka pelaa aina arjen keskellä. Perheissä pitäisi suunnitella, milloin kaupassa käydään ja kuka ostokset hoitaa.”

3. ”Kauppaan ei saisi lähteä ilman ostoslistaa! Muuten kärryyn tulee heiteltyä kaikkea turhaa, mikä tulee kalliiksi kukkarolle. Eikä tee mielellekään hyvää pyöriä epätietoisena kaupassa, jos ei tiedä, mitä ruuaksi laittaa.”