Voin kulutus lisääntyy nyt kovaa vauhtia. Kokki Jyrki Sukulaa rasvasodan uusin käänne huvittaa.

Voin kulutus on nousussa ensimmäistä kertaa sitten 1960-luvun.

Uskonnollisia piirteitä saanut rasvasota jakaa suomalaisia.
Kokki Jyrki Sukulaa fanaattisuus huvittaa.

– Minä hullaannuin voihin jo lapsena, kun mummo tarjosi pullaa, joka oli uitettu voissa ja sokerissa. Sitten menin ravintolakouluun, jossa veistimme voista kaloja ja ankkoja. Täydelliseen lopputulokseen vaadittaisiin kuvanveistäjän taitoja, joten fuskasin usein muoteilla.

70-luvun huippuvuosina voita syötiin 18 kiloa henkeä kohti vuodessa. Nyt huidellaan vähän yli 3 kilossa per vuosi. Eikä mukaan lasketa Voimariinia. Valio arvioi, että voin kulutuskäyrä nousee tänä vuonna 3,5 kiloon.

Ennen meni enemmän

Kohkaamisesta huolimatta ruuanlaiton ammattilaiset keskittyvät loihtimaan herkkuja sulassa sovussa oliiviöljystä ja voista. Ravintolan keittiössä ei läträtä – voita kuluu nyt saman verran viikossa kuin sitä meni ennen päivässä.

– Kun aloitin kokkina 1980-luvulla, yhteen ravintola-annokseen lorotettiin kastiketta kaksi desilitraa, eikä voita, kermaa ja suolaa säästelty. Nykyään kastiketta laitetaan vain ruokalusikallinen, ja tärkeintä on voimakas maku.

Entä mitä ruokarintamalla tapahtuu seuraavaksi?

– Uskon, että rasvahysteria laantuu pian, ja ihmiset alkavat käyttää ruuanlaitossa maalaisjärkeä. Syömisestä on lupa nauttia. Pelkään, että me näemme vielä ihan oikeankin sodan. Se ei syty rasvasta, vaan ruuasta ja vedestä ylipäätään, Sukula pohtii.