Kuva: Sanoma-arkisto / Liisa Takala
Kuva: Sanoma-arkisto / Liisa Takala

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Jyrki Sukulan mielestä kauppalappu on merkittävin ekoteko, jonka jokainen meistä voi tehdä.

Määrät ovat isoja. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen arvion mukaan Suomessa jopa 10–15 prosenttia ruuasta päätyy roskiin. Suurin osa ruuasta heitetään roskiin kodeissa ja elintarviketeollisuudessa, mutta kaupassakin hävikkiä syntyy vuosittain noin 12–14 kiloa jokaista suomalaista kohti.

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Sen kunniaksi ravintoloitsija Jyrki Sukula kertoi Radio Suomipopilla, miten jokainen ihminen voi itse vähentää hävikkiä. Eikä ole edes kovin vaikeaa!

  1. Osta vain sen verran, mitä kulutat.
  2. Kauppalappu on merkittävin ekoteko! Suunnittele viikon ruuat ja tee aina ostoslista ennen kuin menet kauppaan.
  3. Halpa ei ole aina paras tapa säästää. Kannattaa miettiä pakkauskokoja eli ostaa oikea määrä raaka-aineita. Mieti, kannattaisiko ostaa vaikkapa jauheliha palvelutiskiltä kuin valmiiksi pakattuna. Silloin voit itse vaikuttaa, kuinka paljon haluat sitä. Oikeat määrät oppii hahmottamaan, kun suunnittelee ruuat etukäteen.
  4. Jos syöt lounasravintoloisssa, ota ruokaa vain sen verran, kun aiot syödä.

Mieti myös näitä:

  1. Pysy kärryillä siitä, mitä sinulta löytyy kotoa.
  2. Säilytä ruokaa oikein.
  3. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt, varmista haistelemalla, tunnustelemalla ja maistamalla, onko ruoka mennyt varmasti pilalle. (Viimeinen käyttöpäivä on eri asia kuin parasta ennen -päiväys. Evira ei suosittele ruokaa syötäväksi viimeisen käyttöpäivän jälkeen.)
  4. Muista käyttää myös pakastimen anti.

2195122

Miten ammattilaiset vähentävät lounashävikkiään? Katso videolta Jyrkin vinkit.

Hävikkiviikkoa vietetään 7.–13.9.2015.