– Leipä on ihan kotikeittiössä eilen omin pikku kätösin iltapalaksi väkerretty, Twitter-käyttäjä Miikkulainen kertoi sunnuntaina Me Naisille ”rauhanehdotuksestaan”. Kuvat: Twitter ja Sanoma-arkisto
– Leipä on ihan kotikeittiössä eilen omin pikku kätösin iltapalaksi väkerretty, Twitter-käyttäjä Miikkulainen kertoi sunnuntaina Me Naisille ”rauhanehdotuksestaan”. Kuvat: Twitter ja Sanoma-arkisto

Kumpaan ryhmään sinä kuulut: juusto vai kinkku ensin -leiriin?

Sosiaalinen media käy taas kuumana ikuisuuskysymyksestä. Kumpi tulee ensin leivälle: juusto vai kinkku? Kinkkiseen kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta; jokaisella on silti siihen vahva mielipide. Niin kuin löytyy vessapaperirullan asennosta ja näkkileivän voitelupuolesta. Joillakin saattaa olla asioihin myös vahva ”ihan sama” -asenne, mutta se on asia erikseen.

Twitterissä tällä viikolla käynnistynyt vilkas keskustelu osoittaa, että ainakin siellä leivänpäällysaihe jakaa käyttäjät selvästi kahteen leiriin. Voileivän rakennus onkin tarkkaa puuhaa: toiset haluavat kinkkunsa ensimmäiseksi ja toiset juustonsa. Tämä on synnyttänyt Twitteriin kaksi eri ryhmää eli Kinkku ensin ja Juusto ensin -ryhmät.

Nyt Twitter-käyttäjä Miikkulainen on esitellyt ”kompromissinsa kinasteluun”.

Maistuisiko symmetrisesti rakennettu voileipä, jossa sekä kinkku että juusto saavat kosketuksen leipään?

Miikkulainen käyttää tviitissään myös hashtagia ”rauhanehdotus”.

Juusto vai kinkku ensin -läpänheitto alkoi kiivaana tiistaina julkaistusta tviitistä. Siinä Jumppa Hällfors ilmoitti, että juusto kuuluu alle.

Sen jälkeen KHL-kiekkoilija Teemu Ramstedt perusti Kinkku ensin -ryhmän, kertoo Ilta-Sanomat. Leikkimielinen kinastelu on saanut sen jälkeen koko ajan uusia ehdotuksia, kuten Miikkulaisen rakennelman.

Viimeksi kun voileipäkeskustelu kävi kuumana vuonna 2016, Me Naiset analysoi viipaleiden järjestystä ja selvitti, mikä vaikuttaa niiden sijoitteluun eniten. ”Niin vain on aina tullut tehtyä” oli yksi yleisimmistä vastauksista. Moni ei siis edes ajattele asiaa sen kummemmin, vaan lätkii päälliset totutussa järjestyksessä voileivälle.

Jotkut ovat kuitenkin sitä mieltä, että leipä maistuu erilaiselta riippuen sen päällisten järjestyksestä:

– Jos juusto on tosi herkullista, laitan sen päälle. Muuten kinkku tulee päälle, vastasi yksi haastattelemamme ihminen.

Lue lisää: Laitatko leivälle ensin kinkun vai juuston? Analysoimme, mitä se kertoo

Kysely

Miten voileipä rakennetaan oikeaoppisesti?

Kinkku ensin
Kinkku ensin
51.7%
Juusto ensin
Juusto ensin
36.1%
Ihan sama – fiiliksen mukaan!
Ihan sama – fiiliksen mukaan!
12.0%
Ääniä yhteensä: 282

Piparikupit sopii täyttää esimerkiksi luumumoussella.

Joulutortut ovat varastaneet huomion perinteisiltä piparkakuilta. Ensin tulivat vihreillä kuulilla täytetyt joulutortut, sitten kaikki mahdolliset muut tortuntäytteet

Nyt on kuitenkin löytynyt piparkakkuniksi, jolla piparit pääsevät joulun kahvipöydän keskipisteeseen.

Saammeko esitellä: piparikupit. Tämän hauskanmuotoisen herkun resepti on ollut olemassa useamman vuoden ajan – netistä on löydettävissä esimerkiksi Maku-lehden ohje vuodelta 2015 ja Päiväunien aikaan tapahtunutta -blogin ohje vuodelta 2013 – mutta toistaiseksi piparikupit eivät ole nousseet suureen suosioon.

Piparien paistaminen kupeiksi saattaa kuitenkin hyvinkin olla tämän joulun hitti. Anne Hyttinen sai hyvin innokkaan vastaanoton kysellessään Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä, millä kupit voisi täyttää. 

Muffinssivuoka avuksi

Piparikupit syntyvät helposti kotitekoisesta taikinasta tai kaupan valmiista piparitaikinasta. Piparkakut leikataan tavallisesti piparimuotilla ja asetellaan nurin päin käännetyn muffinssivuoan päälle. 

Hyttinen kertoo kokeilleensa piparien täytteeksi vanilja- ja luumumousseja piparimuruilla. Pipari kävisi varmasti hyvin makupariksi monelle muullekin täytteelle, joten vaihtoehdot eivät rajoitu mousseihin. 

Nettiresepteissä täytteeksi on ehdotettu muun muassa kinuskimarjoja, luumurahkaa, mascarponea, aprikoosirahkaa ja omenaa sinihomejuustovaahdon kera.


Seuraavaksi joululeivosfuusio

Eikä tässäkään vielä kaikki: Anne Hyttinen kertoo suunnittelevansa seuraavaksi pipari- ja joulutorttukuppien yhdistämistä.

Jos torttutaikinaa paistaisi muffinssivuoan oikealla puolella ja piparitaikinaa nurjalla puolella, kupit ja sopivan täytteen voisi yhdistää kaikkien aikojen joululeivosfuusioksi. 

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.