Me Naiset
|
Malla Murtomäki
Jussi Niinistö pudotti ministerikilot keittodieetillä. Kuva: Anna Huovinen
Jussi Niinistö pudotti ministerikilot keittodieetillä. Kuva: Anna Huovinen

Puolustusministeri Jussi Niinistö ei syöttäisi varusmiehille linssikeittoa, mutta itse hän ei kehtaa kieltäytyä edes suklaakuorrutetuista sirkoista.

Puolustusministeri Jussi Niinistö alkoi muutama kuukausi sitten syödä ministeriön ruokalassa keittolounaita. Oli pakko keventää, sillä muuten hän olisi kohta joutunut vaihtamaan tumman pukunsa kokoa isompaan.

– Muutama ministerikilo oli päässyt kertymään. Viime aikoina olin syönyt epäsäännöllisesti, nukkunut liian vähän ja istunut ministeriauton kyydissä. Pitäisi jo näin keski-ikään mennessä ymmärtää, että istumatyöläisen ei tarvitse syödä kuin metsätyöläinen, Jussi tuumii.

Keittolinja tepsi, ja Jussi sai kuin saikin ylimääräiset kilot karistettua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka Jussille itselleen ovat kevyet sopat viime aikoina maistuneet, hän vastusti syksyllä äänekkäästi armeijan kasvisruokapäiviä ja totesi, ettei ”mikään armeija marssi linssikeiton tai kukkakaalipirtelön voimalla”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olen sitä mieltä, että sillä ei ole ilmastonmuutokseen mitään vaikutusta, mitä me täällä Suomessa syömme.”

Lausunnosta nousi kohu. Eikä ihme, sillä myös hiljattain julkaistu tuore ilmastoraportti on karua kertomaa ja muistuttaa, että yhä useamman kannattaisi miettiä lihansyöntinsä ilmastovaikutuksia. Jussi on kuitenkin eri mieltä.

– Olen sitä mieltä, että sillä ei ole ilmastonmuutokseen mitään vaikutusta, mitä me täällä Suomessa syömme, hän pamauttaa.

– Muut saavat olla kasvissyöjiä, jos niin haluavat, mutten ymmärrä, miksi minun pitäisi ryhtyä sellaiseksi. Syön tarjonnan mukaan – joskus kasvisruokaakin, kuten pinaattikeittoa, mutta luulen, että koneeni hyytyisi tällä työtahdilla, jos söisin pelkkiä kasviksia. Ihminen on luotu sekasyöjäksi, Jussi uskoo.

”Muut saavat olla kasvissyöjiä, jos niin haluavat, mutten ymmärrä, miksi minun pitäisi ryhtyä sellaiseksi.”

Jussi kuvailee itseään kaikkiruokaiseksi sekasyöjäksi. Tärkeintä on muistaa kohtuu kaikessa. Hän vierastaa fanaattista suhtautumista ruokaan.

– Joillekin ruoasta on tullut uskonto. Johtuuko se siitä, että he ovat hukassa itsensä kanssa ja keskittävät siksi kaiken energiansa esimerkiksi tiettyjen ruokien välttelyyn? En ymmärrä sellaista, hän päivittelee.

– Varmasti moni suomalainen syö lihaa yli tarpeensa ja heidän kannattaisi ottaa enemmän kasviksia lautaselleen, mutta itse syön mielestäni lihaa kohtuullisesti, enkä ole nähnyt tarvetta vähentää.

Ei ranskalaiselle keittiölle

Ministerin työhön kuuluu paljon matkustamista, ja Jussi on päässyt ulkomailla tutustumaan monenlaisiin ruokakulttuureihin.

– Viimeksi Georgiassa tarjottiin 10 ruokalajin illallinen, mutta jokaista lajia oli tarkoitus vain maistaa. Se teki pahaa, sillä suomalaisena olen tottunut kunnioittamaan ruokaa ja syömään lautaseni tyhjäksi. Kyse oli kuitenkin paikallisesta vieraanvaraisuudesta, ja tietenkin kunnioitin heidän tapojaan.

Ranskalaisen keittiön antimista ministeri ei pahemmin välitä ja äyriäisille hän on allerginen, mutta muuten hän kokeilee kaikkea uutta mielellään. Kasvisruokakohun jälkimainingeissa loviisalainen ravintola lupasi tarjota ministerille kukkakaalipirtelön, ja sitä Jussi aikoo myös maistaa, kunhan paikkakunnalle sattuu.

Myös lihan korvaavat proteiininlähteet ovat tulleet tutuiksi.

– Tasavallan presidentti tarjosi illallisella nyhtökauraa. En ole koittanut sen koommin, mutta mielestäni on hienoa, että tuollaista valmistetaan Suomessa. Kotimainen nyhtökaura tai härkäpapu on paljon parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi soija.

”Olen erittäin huono kokki, ja keittiössä roolini on lähinnä avustaa vaimoa.”

Vantaan kaupungin tilaisuudessa Jussille tarjoiltiin suklaakuorrutettuja sirkkoja.

– Kyllä minä niitäkin maistoin, mutten vieläkään ymmärrä, miksi minun pitäisi syödä sirkkoja.

Jussin perheessä ei juuri kotona kokata, vaan hän käy vaimonsa kanssa useimmiten ulkona syömässä. Jos jotain pitää vieraille valmistaa, pariskunnan bravuuri on Koskenlaskija-juustolla höystetty makaronilaatikko.

– Olen erittäin huono kokki, ja keittiössä roolini on lähinnä avustaa vaimoa. Pilkon mielelläni vaikka sipulia.

Ruoka ei ole Jussille erityinen intohimo. Hän syö elääkseen, omien sanojensa mukaan joskus huonommin ja joskus paremmin. Kiireestä huolimatta ruokaa pitää saada tasaisin väliajoin. Lounas merkataan aina kalenteriin.

– Jos verensokeri laskee, työt eivät suju. Nälkäkiukku ei ole hyvä juttu ministerinkään hommissa.

Kumman kaa?

  1. Pääruoka vai jälkiruoka? Pääruoka. En ole makean enkä jälkiruokien perään, mutta syön kyllä, jos tarjotaan. Itse harvemmin tilaan jälkiruokaa, mutta jos jotain otan, se on pallo vaniljajäätelöä. Tai sitten olut.
  2. Reseptistä vai inspiroiden? Reseptistä. Jos joskus erehdyn ruokaa tekemään, pitää ehdottomasti olla resepti. Minulla ei ole kokkaamisen suhteen sellaista kokemuksen tuomaa näkemystä, että uskaltaisin lähteä säveltämään.
  3. Aamupala vai iltapala? Aamupala. Aloin puoli vuotta sitten keittää joka aamu itselleni luomukaurapuuroa. Olen huomannut, että se tekee hyvää vatsalle ja pitää nälän poissa lounaaseen saakka.
  4. Ravintola- vai koti-illallinen? Molempi parempi, kunhan seura on hyvää. Illallistan mieluiten vaimoni kanssa, mutta toki välillä vietän ravintolailtoja hyvien miespuolisten ystävieni kanssa.

Pieleen meni!

”Teimme vaimon kanssa ensimmäistä kertaa lasagnea. Hän pyysi lisäämään muskottipähkinä, ja minä kaadoin purkista. Kysyin liian myöhään, että paljonkos tätä laitetaan. Lasagnesta tuli niin muskotinmakuista, ettei sitä pystynyt syömään. En tajunnut yhtään, kuinka vahva mauste on kyseessä.”

Inhokki

”Olen koulusta asti vihannut kanaviillokkia. Pari vuotta sitten ministeriössä oli Tuo lapset töihin -päivä, ja olin syönyt samana päivänä lounaaksi kanaviillokkia. Kuvailin kanan sitkeyttä lapsille niin elävästi, että heitä alkoi ihan ällöttää.”

Ihanin ruokamuisto

”Hääpäivänämme 26.6.2015 söimme illallisen porvoolaisessa ravintola Sicapellessa. En ole erityinen fine diningin ystävä, mutta se kuuden ruokalajin ateria ylitti kaikki odotukseni. Jokaisen ruokalajin yhteydessä tarjoiltiin vielä suositeltu viini tai olut, joka sopi täydellisesti yhteen ruoan makujen kanssa.”

Vartin bravuuri

”Joskus rauhallisena viikonloppuna saatan yllättää vaimon paistamalla pekonia ja munakokkelia tai sunnyside up -kananmunan. Vieraille keitän usein nakkeja.”

Koskenlaskija-makaronilaatikko

4–6 annosta

Valmistuasaika 30 min + paisto 50 min

1 iso sipuli

400 g makaronia

1 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

1 ½ tl suolaa

1 tl mustapippuria

2 rkl kokojyvä-dijonsinappia

10 oksaa timjamia

250 g sulatejuustoa (esimerkiksi Koskenlaskijaa)

3 kananmunaa

2 dl ruokakermaa

7 dl maitoa

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Hienonna sipuli ja timjami. Laita pastalle vesi kiehumaan. Keitä pastaa puolet paketin ajasta.

2. Kuumenna öljy ja ruskista jauheliha ja sipuli. Mausta liha suolalla, pippurilla, timjamilla ja sinapilla.

3. Raasta sulatejuusto. Sekoita pasta, jauheliha ja sulatejuusto uunivuoassa. Riko munat ja sekoita niiden joukkoon ruokakerma sekä maito. Paista makaronilaatikkoa 50 minuuttia.

PPA

Luomukaurapuuroa aamupalaksi ja vielä hyvää vatsalle ja pitää ”muka” nälän loitolla... eihän Niinistön mielestä suomalainen mies kasvishöpötyksellä voi pärjätä. Eikö Niinistö olekaan oikea suomalainen mies? Ehkä Niinistön, ja monien muidenkin, kannattaisi vaihtaa mielipiteensä tähän aikaan ja todelliseen tietoon perustuviksi....

olio

Kasvissyönti ei ilmastoa pelasta. Suuri osa kasvisruoka-aineista tuotetaan tänne ulkomailta. Siinä riittää hiilijalanjälkeä. Jotta rypsi ja rapsi kasvaisivat margariiniaineiksi ja joka ruokalan ainoaksi rasvaksi, on sitä ruiskutettava glyfosaatilla useita kertoja kasvukaudessa. Entä sitten? No pölyttäjät kuolevat. Kun niistä on päästy, on tosin aivan saman tekevää, mitä ilmastolle tapahtuu, sillä kuolemme kaikki. Sen sijaan niityllä laiduntava nauta on oikea hiilinielu ja ilmastonpelastajasankari. Lukekaa muitakin lähteitä toimituksessa kuin niitä, jotka annetaan automaattisesti aina samalta sylttytehtaalta. Voi löytyä mielenkiintoisia asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla