Kuvassa ihan aito, ainoa, alkuperäinen, suoraan ranskalaismiehen käsistä. Se Oikea kronitsi. Kuva: Dominique Ansel Bakery
Kuvassa ihan aito, ainoa, alkuperäinen, suoraan ranskalaismiehen käsistä. Se Oikea kronitsi. Kuva: Dominique Ansel Bakery

Oletko jo kuullut Hollywood-tähtien uudesta supersuosikista cronutista, suomalaisittain kronitsista? Uusi rasvainen herkku villitsee Jenkeissä, mutta Suomessa ahmitaan nyt munksantteja.

New Yorkin SoHossa kiemurtelee satojen ihmisten jono. Kello on vähän ja kaupunki heräilee vasta, mutta innokkaimmat ovat jonottaneet jo tunteja. Tällaista on ollut toukokuusta 2013 lähtien ranskalaisen Dominique Anselin leipomon ovella. Mistä tässä oikein on kyse?

Tietenkin CRONUTEISTA!

Croissantin ja donitsin yhdistelmä, rasvainen ja rapea herkku, on vienyt nykiläisten sydämen ja kielen mennessään. Eikä kyse ole pelkästä tavisten nautinnosta, vaan muun muassa näyttelijät Emma Roberts ja Hugh Jackman lukeutuvat sokerisuiden fanikuntaan. Dominique Ansel valmistaa viiden dollarin herkkujaan vain 200 kappaletta päivässä, joten ainoastaan hartaimmat jonottajat saavat omansa. Tavaramerkin saanut cronut on niin suosittu, että niitä kaupataan netin mustassa pörssissä jopa 40 dollarin hintaan. Epätoivoisimmat kalastelevat kaupungin roskapöntöistä jämäsaaliita suuhunsa.

Ilmiömäinen kronitsi

Herkulle löytyy omistautunut fanikunta jo Atlantin tältä puolen, ja sen odotetaan leviävän Harlem Shake -ilmiön tavoin kansainväliseksi ihmeeksi.

Cronutin versioita löytyy jo Euroopasta, Aasiasta ja Australiastakin. Ranskalaisleipuri on äimistynyt herkkunsa suosiosta, muttei aio laajentaa toimintaansa ainakaan toistaiseksi, jotta laatu ei kärsisi.

Pitäisikö tätä epäterveellistä herkkua sitten kutsua suomalaisittain cronutiksi vai perinteisemmin kronutiksi tai kronitsiksi? Mikä lempinimistä vakiintuukaan, ainakaan Suomi ei ole leipomotrendeistä jälkijunassa. Pielavedeltä löytyvä Puustellin leipomo on nimittäin jo puoli vuotta valmistanut cronutin Suomi-vastinetta – munksanttia.

Suomalainen ylpeys, munksantti. Kuva: Pasi Kostiainen

Suomen oma munksantti

– Kesän hittituote. Erikoinen, suussasulava, Jouni Asikainen Puustellin leipomosta kuvailee.

Munksanttia ei vielä pienellä paikkakunnalla jonoteta kukonlaulun aikaan, mutta tilanne voisi olla toinen, jos leipomo sijaitsisi etelässä.

– Joka päivä se kuitenkin näyttää loppuvan kesken, Jouni Asikainen toteaa.

Munkin ja croissantin hybridi ei ole vain Pielaveden erikoisuus, vaan Asikainen kertoo samanlaisia luomuksia löytyvän muualtakin Suomesta.  Leivonnainen on upporasvassa paistettu ja sokerissa pyöritelty croissantti, siis vähintään yhtä syntisen herkullinen kuin cronutti.

– Munksantti on yhdistelmä rapeaa ja pehmeää, kuivaa ja kosteaa, makeaa ja hapokasta. Hapokkuus tulee marmeladista ja se tasapainottaa munksantin oikeasti mahtavaksi herkuksi, Me Naisten ruokatoimittaja Katja Nordlund sanoo.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.