Me Naisten lukijat pistivät joulun makeat herkut paremmuusjärjestykseen. Tulos ei jätä sijaa napinalle.

Tulevien pyhien ykkösherkku oli täysin ylivoimainen. Suklaakonvehdit haalivat itselleen liki 40 % annetuista äänistä. Ne maistuvat kuulemma hyvälle kahvin, glögin ja vaikka kirjan kanssa.

Myös joulutortut ja piparkakut pääsivät kisassa palkintosijoille, mutta ne paljon kohkatut marmeladit... Vain 5 % vastaajista nimesi ne lempiherkukseen. 

Näin herkkukisassa kävi:

Suklaakonvehdit (37 % äänistä)

Monet vastaajista perustelivat valintaansa sillä, että vaikka suklaata tulee napsittua pitkin vuotta, konvehtimuodossa niitä nautitaan vain jouluna.

”Ihana silkinpehmeä, suussasulava makunautinto. Suklaata syön ympäri vuoden, mutta suklaakonvehteja erityisesti joulun aikaan. Belgialaiset konvehdit on suosikkeja. Niiden maku on täyteläisen ihana. Hyviä suklaakonvehteja ja hyvä kirja, ylittämätön pari.”

”Suklaa ratkaisee kaikki ongelmat, oli sitten joulu tai juhannus.”

Konvehteja kehuttiin niiden helppouden, hyvän saatavuuden ja monipuolisen valikoiman takia.

”Vaikka tämä onkin ehkä tylsä lempiherkku, mutta ei suklaata vaan voita mikään. Pari rasiaa erilaisia suklaakonvehteja on ainoa makea herkku, mitä jouluna tarvitsen.”

Suurimmat suklaafanit totesivat herkun tuovan joulutunnelman ja -rauhan.

”Ensinnäkin suklaa ratkaisee kaikki ongelmat, oli sitten joulu tai juhannus. Ison perheen kanssa täytyy vain olla nopea, että ehtii napata oman suosikkinsa ennen muita!”

Joulutortut (28 % äänistä)

Joulutortut saivat osakseen ylistystä helppoutensa tähden. Ne syntyvät valmistaikinasta käden käänteessä, eikä taikinan tekeminen itsekään järin hankalaa ole.

”Olen tosi laiska leipuri, mutta silti leivon jokaisena jouluaattona joulutorttuja. Niitä on ihana mutustella pitkin joulua.”

”Helppoja valmistaa ja paistaa vaikka juuri ennen kahvihetkeä. Ne ovat kauniita, kun tupsuttaa tomusokeria päälle. Tortut ovat yksinkertaisesti elegantti hämärän hyssyn herkku.”

Piparkakut (13 % äänistä)

Ikoninen jouluherkku oli monille nostalginen leivos – joulu ei tule, ellei piparkakkutalo ole pystyssä.

”Maistuu ja tuoksuu hyvälle! Piparkakkuja on helppo tehdä itse valmistaikinasta, ja nykyään saatavilla on paljon myös erityisruokavalioon ja allergiselle sopivia tuotteita. Sopii kahvin kanssa tai jälkiruuaksi.”

Marmeladit (5% äänistä)

Vihreät kuulat kuuluvat monen jouluun, mutta ehdottomaksi ykkösherkukseen ne mainitsi vain harva.

”Vihreät kuulat kestävät meillä hieman pidempään, kun niitä tulee kerralla nautittua vain muutama. Viime aikoina on ollut kiva huomata, että tästä herkusta on kehitelty uudenlaisia reseptejä!”

Jouluhalko, eikö ketään tosiaan kiinnosta?

Vähiten ääniä herkkuäänestyksessä saivat jouluhalot ja lakritsat. Niistä iloitsi vain muutama herkkusuu. Lakritsan huono menestys selittyy ehkä sen arkisuudella, mutta jouluhalon olisi kuvitellut olevan kovinta sesonkiherkkua. Yksi vastaajista vitsaili käyttävänsä jouluhalkoa saunanlämmityspuuhissa, mutta löytyi sentään yksi todellinen halonrakastaja:

”Valmistan joka vuosi itse omannäköisen jouluhalon. Jos on kiire, teen sen valmiista kääretortusta. Koristelu on aina se mukavin vaihe. Halon teen vain jouluna! Suklaata, lakritsia ja marmeladia syön ympärivuoden muutenkin.”

Älä sure halko, kyllä joku rakastaa sinuakin.