Me Naisten lukijat pistivät joulun makeat herkut paremmuusjärjestykseen. Tulos ei jätä sijaa napinalle.

Tulevien pyhien ykkösherkku oli täysin ylivoimainen. Suklaakonvehdit haalivat itselleen liki 40 % annetuista äänistä. Ne maistuvat kuulemma hyvälle kahvin, glögin ja vaikka kirjan kanssa.

Myös joulutortut ja piparkakut pääsivät kisassa palkintosijoille, mutta ne paljon kohkatut marmeladit... Vain 5 % vastaajista nimesi ne lempiherkukseen. 

Näin herkkukisassa kävi:

Suklaakonvehdit (37 % äänistä)

Monet vastaajista perustelivat valintaansa sillä, että vaikka suklaata tulee napsittua pitkin vuotta, konvehtimuodossa niitä nautitaan vain jouluna.

”Ihana silkinpehmeä, suussasulava makunautinto. Suklaata syön ympäri vuoden, mutta suklaakonvehteja erityisesti joulun aikaan. Belgialaiset konvehdit on suosikkeja. Niiden maku on täyteläisen ihana. Hyviä suklaakonvehteja ja hyvä kirja, ylittämätön pari.”

”Suklaa ratkaisee kaikki ongelmat, oli sitten joulu tai juhannus.”

Konvehteja kehuttiin niiden helppouden, hyvän saatavuuden ja monipuolisen valikoiman takia.

”Vaikka tämä onkin ehkä tylsä lempiherkku, mutta ei suklaata vaan voita mikään. Pari rasiaa erilaisia suklaakonvehteja on ainoa makea herkku, mitä jouluna tarvitsen.”

Suurimmat suklaafanit totesivat herkun tuovan joulutunnelman ja -rauhan.

”Ensinnäkin suklaa ratkaisee kaikki ongelmat, oli sitten joulu tai juhannus. Ison perheen kanssa täytyy vain olla nopea, että ehtii napata oman suosikkinsa ennen muita!”

Joulutortut (28 % äänistä)

Joulutortut saivat osakseen ylistystä helppoutensa tähden. Ne syntyvät valmistaikinasta käden käänteessä, eikä taikinan tekeminen itsekään järin hankalaa ole.

”Olen tosi laiska leipuri, mutta silti leivon jokaisena jouluaattona joulutorttuja. Niitä on ihana mutustella pitkin joulua.”

”Helppoja valmistaa ja paistaa vaikka juuri ennen kahvihetkeä. Ne ovat kauniita, kun tupsuttaa tomusokeria päälle. Tortut ovat yksinkertaisesti elegantti hämärän hyssyn herkku.”

Piparkakut (13 % äänistä)

Ikoninen jouluherkku oli monille nostalginen leivos – joulu ei tule, ellei piparkakkutalo ole pystyssä.

”Maistuu ja tuoksuu hyvälle! Piparkakkuja on helppo tehdä itse valmistaikinasta, ja nykyään saatavilla on paljon myös erityisruokavalioon ja allergiselle sopivia tuotteita. Sopii kahvin kanssa tai jälkiruuaksi.”

Marmeladit (5% äänistä)

Vihreät kuulat kuuluvat monen jouluun, mutta ehdottomaksi ykkösherkukseen ne mainitsi vain harva.

”Vihreät kuulat kestävät meillä hieman pidempään, kun niitä tulee kerralla nautittua vain muutama. Viime aikoina on ollut kiva huomata, että tästä herkusta on kehitelty uudenlaisia reseptejä!”

Jouluhalko, eikö ketään tosiaan kiinnosta?

Vähiten ääniä herkkuäänestyksessä saivat jouluhalot ja lakritsat. Niistä iloitsi vain muutama herkkusuu. Lakritsan huono menestys selittyy ehkä sen arkisuudella, mutta jouluhalon olisi kuvitellut olevan kovinta sesonkiherkkua. Yksi vastaajista vitsaili käyttävänsä jouluhalkoa saunanlämmityspuuhissa, mutta löytyi sentään yksi todellinen halonrakastaja:

”Valmistan joka vuosi itse omannäköisen jouluhalon. Jos on kiire, teen sen valmiista kääretortusta. Koristelu on aina se mukavin vaihe. Halon teen vain jouluna! Suklaata, lakritsia ja marmeladia syön ympärivuoden muutenkin.”

Älä sure halko, kyllä joku rakastaa sinuakin.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15