Me Naisten lukijat pistivät joulun makeat herkut paremmuusjärjestykseen. Tulos ei jätä sijaa napinalle.

Tulevien pyhien ykkösherkku oli täysin ylivoimainen. Suklaakonvehdit haalivat itselleen liki 40 % annetuista äänistä. Ne maistuvat kuulemma hyvälle kahvin, glögin ja vaikka kirjan kanssa.

Myös joulutortut ja piparkakut pääsivät kisassa palkintosijoille, mutta ne paljon kohkatut marmeladit... Vain 5 % vastaajista nimesi ne lempiherkukseen. 

Näin herkkukisassa kävi:

Suklaakonvehdit (37 % äänistä)

Monet vastaajista perustelivat valintaansa sillä, että vaikka suklaata tulee napsittua pitkin vuotta, konvehtimuodossa niitä nautitaan vain jouluna.

”Ihana silkinpehmeä, suussasulava makunautinto. Suklaata syön ympäri vuoden, mutta suklaakonvehteja erityisesti joulun aikaan. Belgialaiset konvehdit on suosikkeja. Niiden maku on täyteläisen ihana. Hyviä suklaakonvehteja ja hyvä kirja, ylittämätön pari.”

”Suklaa ratkaisee kaikki ongelmat, oli sitten joulu tai juhannus.”

Konvehteja kehuttiin niiden helppouden, hyvän saatavuuden ja monipuolisen valikoiman takia.

”Vaikka tämä onkin ehkä tylsä lempiherkku, mutta ei suklaata vaan voita mikään. Pari rasiaa erilaisia suklaakonvehteja on ainoa makea herkku, mitä jouluna tarvitsen.”

Suurimmat suklaafanit totesivat herkun tuovan joulutunnelman ja -rauhan.

”Ensinnäkin suklaa ratkaisee kaikki ongelmat, oli sitten joulu tai juhannus. Ison perheen kanssa täytyy vain olla nopea, että ehtii napata oman suosikkinsa ennen muita!”

Joulutortut (28 % äänistä)

Joulutortut saivat osakseen ylistystä helppoutensa tähden. Ne syntyvät valmistaikinasta käden käänteessä, eikä taikinan tekeminen itsekään järin hankalaa ole.

”Olen tosi laiska leipuri, mutta silti leivon jokaisena jouluaattona joulutorttuja. Niitä on ihana mutustella pitkin joulua.”

”Helppoja valmistaa ja paistaa vaikka juuri ennen kahvihetkeä. Ne ovat kauniita, kun tupsuttaa tomusokeria päälle. Tortut ovat yksinkertaisesti elegantti hämärän hyssyn herkku.”

Piparkakut (13 % äänistä)

Ikoninen jouluherkku oli monille nostalginen leivos – joulu ei tule, ellei piparkakkutalo ole pystyssä.

”Maistuu ja tuoksuu hyvälle! Piparkakkuja on helppo tehdä itse valmistaikinasta, ja nykyään saatavilla on paljon myös erityisruokavalioon ja allergiselle sopivia tuotteita. Sopii kahvin kanssa tai jälkiruuaksi.”

Marmeladit (5% äänistä)

Vihreät kuulat kuuluvat monen jouluun, mutta ehdottomaksi ykkösherkukseen ne mainitsi vain harva.

”Vihreät kuulat kestävät meillä hieman pidempään, kun niitä tulee kerralla nautittua vain muutama. Viime aikoina on ollut kiva huomata, että tästä herkusta on kehitelty uudenlaisia reseptejä!”

Jouluhalko, eikö ketään tosiaan kiinnosta?

Vähiten ääniä herkkuäänestyksessä saivat jouluhalot ja lakritsat. Niistä iloitsi vain muutama herkkusuu. Lakritsan huono menestys selittyy ehkä sen arkisuudella, mutta jouluhalon olisi kuvitellut olevan kovinta sesonkiherkkua. Yksi vastaajista vitsaili käyttävänsä jouluhalkoa saunanlämmityspuuhissa, mutta löytyi sentään yksi todellinen halonrakastaja:

”Valmistan joka vuosi itse omannäköisen jouluhalon. Jos on kiire, teen sen valmiista kääretortusta. Koristelu on aina se mukavin vaihe. Halon teen vain jouluna! Suklaata, lakritsia ja marmeladia syön ympärivuoden muutenkin.”

Älä sure halko, kyllä joku rakastaa sinuakin.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti