Tämän vuoden hittijuomat, prosecco ja Aperol, löytyvät nyt myös jouluboolista. Kuva: Sami Repo
Tämän vuoden hittijuomat, prosecco ja Aperol, löytyvät nyt myös jouluboolista. Kuva: Sami Repo

Jouluun tulee lisää taikaa, kun lisäät perinteisiin ripauksen uutta. Tarjoa tänä vuonna glögi boolissa!

Tarjoa talon boolia

Jouluaattona liedellä riittää ruuhkaa, mutta onneksi glögin voi ujuttaa boolin sekaan. Hennon punaisessa juomasekoituksessa maistuu muodikkaasti katkero.

Vaaleanpunainen glögibooli

8 annosta

Valmistusaika: 10 minuuttia + 4 tuntia viilenemiseen

2 dl valkoviiniglögiä (esimerkiksi Herrljunga)

2 ½ dl punaista aperitiivijuomaa (esimerkiksi Aperol)

1 plo (7 ½ dl) kylmää prosecco-kuohuviiniä

jäitä

2 (luomu)appelsiinia

1 (luomu)sitruuna

1 ½ dl jäisiä karpaloita

1. Yhdistä valkoviiniglögi ja Aperol boolimaljassa ja nosta malja jääkaappiin viilentymään noin 4 tunniksi. Viilennä samalla kuohuviini.

2. Pese ja viipaloi appelsiinit ja sitruuna.

3. Kaada kuohuviini juuri ennen tarjoilua boolin joukkoon. Sekoita varovasti. Lisää jäät, hedelmät ja karpalot.

Muista autoileva pukki

Alkoholiton karpalo-omenabooli ei keskeytä pukin keikkaa liian aikaisin.

Kuuma karpalo-omenabooli

8 annosta

Valmistusaika: 25 minuuttia

1 (luomu)appelsiini

8 kokonaista neilikkaa

1 l omenamehua (tai kuivaa omenasiideriä)

2 ½ dl karpalomehua

2 cm pala tuoretta inkivääriä

1 kanelitanko

1 laakerinlehti

1 tähtianis

1. Pese ja halkaise appelsiini. Paina neilikat appelsiininpuolikkaiden kuoreen kiinni.

2. Kaada mehut kattilaan. Lisää appelsiinit ja mausteet.

3. Hauduta juomaa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Tarjoile kuumana.

Vinkki! Karpalo-omenabooli kestää myös terästyksen. Lorauta sekaan vaikka calvadosta.

Lue myös:

Testissä kuusi vahvaa glögiä – tämä voitti

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.