Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kaikkea ei kannata jättää viime tinkaan. Poimi tästä parhaat reseptit!

Aloita jouluruokien valmistelut jo nyt, niin säästyt turhalta stressiltä. Muista kuitenkin, että esimerkiksi graavikalat ja muut herkästi pilaantuvat ruuat kannattaa jättää viime tippaan.

1. Maustekakut

Jos suunnittelet joulun kahvipöytään maustekakkua, piimäkakkua, taatelikakkua tai vaikka puhemiehen kakkua, se kannattaa leipoa nyt. Kakku säilyy hyvin, mutta kaiken lisäksi se kerää lisää makua säilytyksessä. Poimi ihanan ylellisen viikunakakun resepti talteen.

2. Joululeipä

Joululeivistä helpoin on varmasti saaristolaisleipä. Se maistuu makealta ja rukiiselta. Taikinaa ei vaivata, vaan ainekset sekoitetaan keskenään puuhaarukalla. Maustekakun tavoin saaristolaisleipä vain paranee muutaman päivän säilytyksestä. Maailman helpoimman saaristolaisleivän ohje löytyy täältä!

3. Jäädyke

Suomalaisten suosima joulujälkiruoka on jäädyke. Jäädyke on syytäkin tehdä hyvissä ajoin, jotta se ehtii jäätyä kunnolla, joten ei ole ollenkaan liioiteltua tarttua toimeen jo tänä viikonloppuna. Kokeile piimä-marjajäädykettä tai mokkaista jäädytettyä raakakakkua.

4. Sillit

Hyviä sillejä löytyy kaupan hyllyltä, mutta kotitekoinen silli on helppo tehdä. Iso sillifile leikataan pätkiksi ja maustetaan oman mielen mukaan. Kokeile esimerkiksi glögillä maustettua silliä, sitä ei saa kaupasta.

5. Piparit ja pikkuleivät

Pelkkä piparien tuoksu virittää joulutunnelmaan. Se on toinen syy ryhtyä piparitalkoisiin hyvissä ajoin. Piparithan säilyvät hyvin, elleivät ne päädy heti parempiin suihin. Kokeile perinteisiä tai suolaisia parmesaanipipareita.

Otsikkoa muokattu 19.12. klo 10.50.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.