Mikä näistä kavereista on sinun suosikkisi?
Mikä näistä kavereista on sinun suosikkisi?

Uusi suosikki löytyi niin avoimille seikkailijoille kuin perinteisen jauhomakkaran ystäville.

Joskus grilliin haluaisi panna jotain vähän peruscampingia parempaa, mutta marketin valtavan makkaravalikoiman edessä voi iskeä valinnan vaikeus.

Me Naisten lahjomaton testiryhmä kaivoi makkara-altaasta kymmenen vähän erikoisempaa pakettia ja antoi niistä arvionsa. Testiryhmään kuului sekä naisia että miehiä sekä yksi lapsi ja koira. Uusi suosikki löytyi jokaiselle.

1. Marokon Hassan (HK Maakarit)

Valmistaja kertoo: Marokkolaistyyppinen, naudanlihasta valmistettu merguez, jossa on mausteena muun muassa korianteria, kuminaa, valkosipulia ja paprikaa. Valmistettu käsin kotimaisesta lihasta. Lihapitoisuus 86 %.

Raadin arvio: ”Kapea, sopii hyvin suuhun.”

Pitkänmallinen makkara rapsahtaa kivasti,  ja hyvin kiinteä rakenne tarjoaa mukavan suutuntuman. Maukas, mutta marokkolaiseksi mainostetulta makkaralta odottaisi silti voimakkaampaa mausteisuutta. Lapsen makuun outo. Aiheutti koiralle myöhemmin vatsanväänteitä.

Tähdet: ★★★★

2. Grilliwurst Original (Saarioinen)

Valmistaja kertoo: Saksalaistyyppinen sian- ja naudanlihasta valmistettu raakamakkara luonnonsuolessa. Lihapitoisuus 88%.

Raadin arvio: ”Kuin suoleen sullottua jauhelihaa.”

”Ei silti ihan huono, jos syö silmät kiinni.”

Kesän trendigrillattava raakamakkara ei herättänyt raadissa varauksetonta ihailua, sillä vaikka makkara olikin kohtuullisen maukas, ryynimäinen ja veltto rakenne koettiin vieraaksi, jopa ällöttäväksi. ”Tutiseva lerssi”, kommentoi yksi jäsen. Grillimestaria huoletti, että makkarat jäivät raaoiksi. ”Ei silti ihan huono, jos syö silmät kiinni”, kuului lopputuomio.

Tähdet: ★★½

3. Grilli Trio: Juustobockwurst, butifarra, kielbasa (Helsingin makkaratehdas)

Valmistaja kertoo: Pakkaus sisältää kolme erityyppistä grillimakkaraa Euroopan suurimmista lihamaista Saksasta, Puolasta ja Espanjasta. Lihapitoisuus 80 %.

Raadin arvio: ”Avoimella mielellä varustetuille seikkailijoille.”

Tämän kolmikon kelkkaan ei kannata lähteä, jos ei ole valmis kohtaamaan pettymyksiä makkarasuhteissaan.

Pieni ja paksu kolmen kopla sopii yllätyksistä pitävälle tai sitten niille, joilla on vaikeuksia päättää, mitä haluaisi. Raadille triosta maistuivat yrittinen butifarra ja pippurinen kielbasa, mutta sisältään valkoista lientä turskauttelevaa bockwurstia vierastettiin. Tämän kolmikon kelkkaan ei kannata lähteä, jos ei ole valmis kohtaamaan myös pettymyksiä makkarasuhteissaan.

Tähdet: ★★★

4. Pirkka parhaat: Lammaskrakovanmakkara (Wursti Oy J&J)

Valmistaja keroo: Maukas A-luokan ruokamakkara on erinomainen lisä vaikkapa vartaisiin. Lihapitoisuus on 74%.

Raadin arvio: ”Huijausta!”

Missä lammas, kyseli hämmentynyt raati. Lammas ei maistunut makkarassa, ja pakkauksen tarkempi tutkailu paljasti, että makkara sisälsi lammasta vain 53 %, sekin uusiseelantilaista. Makkaraa kehuttiin kuitenkin ensiluokkaisen rapsakaksi, eikä maussakaan mitään vikaa ollut. Mutta: ”Makkarabisneksessä erottautuminen on tärkeää, mutta tässä on nyt saatu aikaan perustuote hullulla vaivalla.”

Tähdet: ★★½

5. Koblasnik Katariina Grillisolakka (Wursti)

Valmistaja kertoo: Laktoosittoman ja gluteenittoman, kotimaisesta lihasta valmistetun nakin lihapitoisuus on 84 %.

Raadin arvio: ”Mmmm...”

Apua, makkarani onkin nakki! Se ei haittaa, sillä pötkylä on oikein maukas ja hyvä. Rakenne, koko, muoto, maku – kaikki toimivat. Tämä on hyvä!

Tähdet: ★★★★½

6. All Natural Grillimakkara (Snellman)

Valmistaja kertoo: Lisäaineeton makkara täysin kotimaisesta lihasta. Ei nitriittiä eikä lisättyä fosfaattia. Lihapitoisuus 78 %.

Raadin arvio: ”Luksusversio jauhomakkarasta.”

Hyvä ja maukas perusmakkara, jossa on pehmeä ja mukava rakenne ja suutuntuma. Etenkin raadin lapsi- ja koirajäsen tykkäsivät. Raati jäi kuitenkin pohtimaan, onko järkeä maksaa ekstraa lisäaineettomuudesta ja lihapitoisuudesta, jos makkara maistuu ihan samalta kuin edulliset jauhomakkarat?

Tähdet: ★★★★

7. Marskin Salami (Savuhovi)

Valmistaja kertoo: Salamilla maustettu A-luokan grillimakkara. Lihapitoisuus 95 %.

Raadin arvio: ”Ihan vitsi.”

Missä salami, kyseli raati tällä kertaa. Se ei nimittäin maistunut nimestään huolimatta tässä makkarassa ollenkaan. Ei tämäkään pahaa ollut, mutta raati kuvaili tuotetta perusmakkaraksi huonolla tavalla. Rakenne oli melko rouhea ja mukana oli sattumia, joista ei pidetty (ehkä sitä salamia?). Salami salamina ja grillimakkara grillimakkarana, tuomitsi raati.

Tähdet: ★★

8. Aurella Parrillat (Tapolan)

Valmistaja kertoo: Aurajuustolla maustettu makkara Tampereelta, lihapitoisuus 67 %.

Raadin arvio: ”Tosi ysäri.”

Makkara voi toimia keskustelunherättäjänä illanistujaisissa.

Aurajuustoinen puoliklassikko jakoi mielipiteet. Juustonystävät muuttuivat nostalgisiksi ja alkoivat muistella ensikohtaamisiaan aurajuuston kanssa 90-luvulla. Vastustajat moittivat tunkkaiseksi ja alkoivat valitella huonoa oloa. Tämän makkaran suurin ansio ehkä onkin, että se voi toimia keskustelunherättäjänä illanistujaisissa. Raatikin alkoi pohtia, mitä Mervi Tapolalle mahtaa kuulua nykyään.

Tähdet: ★★½

9. Raivo (Savuhovi)

Valmistaja kertoo: Todella tulinen A-luokan makkara. 100 gramaan tuotetta käytetty 110 grammaa lihaa.

Ihanan tulista, ylistivät raadin aikuiset ihmisjäsenet.

Raadin kommentti: ”Paras!”

Nam! Kerrankin todella tuliseksi mainostettu on oikeastikin tulista. Siis ihanan tulista, ylistivät raadin aikuiset ihmisjäsenet. Myös rakenne ja suutuntuma olivat mitä parhaimmat. Jälkipotku lämmitti kivasti suuta pitkään.

Tähdet: ★★★★½

10. Ruukki Täyslihagrilli (Perniön liha)

Valmistaja kertoo: Luonnonsuoleen pakattu laktoositon, gluteeniton, soijaton, maidoton makkara. Lihapitoisuus 63 %.

Raadin kommentti: ”Nyt on kyllä tonton!”

Tonton-makkara ei maistunut raadille, vaan sitä tylytettiin mauttomaksi ja pullataikinamaiseksi. Rakennekin oli makkarakriitikoille liian pehmeä. Ei jatkoon.

Tähdet: 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.